Στις 22 Ιανουαρίου του 1987 ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Budd Dwyer, παίρνει θέση μπροστά στους δημοσιογράφους για μια ακόμη συνέντευξη Τύπου. Οι κινήσεις του μετρημένες και όπως αποδείχθηκε προμελετημένες. Τακτοποιεί τα χαρτιά του και βγάζει από τον χαρτοφύλακα του έναν κίτρινο φάκελο. Δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι είναι αθώος, για το οικονομικό σκάνδαλο για το οποίο κατηγορείται και ανοίγει τον φάκελο. Κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. Από τον φάκελο θα βγάλει ένα περίστροφο τύπου Μάγκνουμ 357, το τοποθετεί στο στόμα και τραβά την σκανδάλη μπροστά στα έντρομα μάτια των δημοσιογράφων αλλά και των εκατοντάδων πολιτών που παρακολουθούσαν την συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση.
Το σκάνδαλο των 300.000 δολαρίων
Ο Budd Dwyer ασκούσε το επάγγελμα του δασκάλου μέχρι την στιγμή που πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την πολιτική. Γρήγορα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών χτίζοντας μια καριέρα στην πολιτική ζωή της Αμερικής. Στα 40 του χρόνια είχε ήδη διατελέσει βουλευτής και γερουσιαστής με το ρεπουμπλικανικό κόμμα στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Το 1981 αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για εκείνον, πολιτικά και προσωπικά. Ο Budd Dwyer είχε τη θέληση αλλά και το πείσμα να αλλάξει καταστάσεις και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό πεδίο που είχε αναλάβει. Αποφάσισε λοιπόν να ψηφιοποιήσει τα οικονομικά στοιχεία του κράτους για να βρει που υπάρχουν πλεονάσματα και ελλείψεις. Συνεργάστηκε με μια λογιστική εταιρεία, η οποία και θα αναλάμβανε την εργολαβία της πολιτείας. Το πρόβλημα δεν άργησε να έρθει και ο ίδιος βρίσκεται αναμεμειγμένος σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Κατηγορήθηκε ότι έλαβε 300.000 δολάρια προκειμένου να διευκολύνει επιχειρηματία να αναλάβει μια εργολαβία της πολιτείας. Όλα ξεκίνησαν όταν έφθασε στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Πενσυλβάνιας Ντικ Θόρνμπεργκ και μετέπειτα Υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μια ανώνυμη επιστολή όπου ανέφερε τα σχετικά στοιχεία. Το σκάνδαλο άρχισε να παίρνει τεράστιες διαστάσεις με τον Dwyer να δηλώνει από την πρώτη στιγμή πως είναι αθώος και ότι παγιδεύτηκε από ανταγωνιστές του στο εσωτερικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Η υπόθεση έφθασε στον τοπικό εισαγγελέα ο οποίος πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εφόσον φυσικά παραδεχόταν ότι δωροδοκήθηκε και συνέβαλε με τη συνεργασία του στην αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου. Ο Dwyer αρνήθηκε, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά την αθωότητα του, έτσι η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Ο δικαστής τον έκρινε ένοχο παθητικής δωροδοκίας και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 55 ετών και χρηματική ποινή 300.000 δολαρίων, όσο και το ύψος του οικονομικού σκανδάλου.
Τα τελευταία του λόγια στη συνέντευξη
Στις 22 Ιανουαρίου του 1987 θα σταθεί μπροστά στους δημοσιογράφους, σε μια συνέντευξη που όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν ζωντανά, επιμένοντας ότι είναι αθώος και ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο ήταν κατασκευασμένο από ανθρώπους που ήθελαν να τον βλάψουν πολιτικά. Οι δημοσιογράφοι που βρισκόταν στην αίθουσα ήταν πεπεισμένοι ότι είχε αποφασίσει να δηλώσει την παραίτηση του και να αποσυρθεί. Ο ίδιος όμως δεν είχε αυτή τη πρόθεση και όπως αποδείχθηκε προφανώς και δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του. Ξεκίνησε να εκφωνεί την ομιλία του παρομοιάζοντας τον εαυτό του ως σύγχρονο Ιώβ. Αυτά ήταν και τα τελευταία του λόγια. «Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε 47 χρόνια προκλήσεις, τονωτικές εμπειρίες, χαρούμενες στιγμές και πάνω απ’ όλα την καλύτερη σύζυγο και τα καλύτερα παιδιά που θα μπορούσε ένας άνθρωπος να επιθυμήσει. Η ζωή μου έχει πλέον αλλάξει χωρίς σημαντικό λόγο. Οι άνθρωποι που με καλούν και μου γράφουν είναι εξοργισμένοι και νιώθουν αβοήθητοι. Ξέρουν ότι είμαι αθώος και θέλουν να βοηθήσουν. Αλλά σε αυτό το έθνος, τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούν να κάνουν για να εμποδίσουν την τιμωρία μου για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα. Ορισμένοι που με κάλεσαν είπαν ότι είμαι ένας σύγχρονος Ιώβ. Ο δικαστής Malcolm Muir επίσης σημειώνεται για τις μεσαιωνικές ποινές του. Αντιμετωπίζω μία μέγιστη ποινή 55 ετών στη φυλακή και πρόστιμο 300.000 δολαρίων επειδή είμαι αθώος. Ο δικαστής Muir έχει δηλώσει στον Τύπο ότι “αισθάνθηκε ανακουφισμένος” όταν βρέθηκαν ένοχοι και ότι προτίθεται να με φυλακίσει με σκοπό την αποτροπή των άλλων δημόσιων υπαλλήλων. Δεν θα ήταν αποτροπή ωστόσο γιατί κάθε δημόσιος υπάλληλος που με γνωρίζει, ξέρει ότι είμαι αθώος. Δεν θα ήταν μία δίκαιη τιμωρία γιατί δεν έχω κάνει κανένα λάθος καθώς είμαι θύμα πολιτικής δίωξης, η φυλάκισή μου θα ήταν απλώς ένα αμερικάνικο γκουλάγκ. Ζητώ από αυτούς που πιστεύουν σε μένα να συνεχίσουν να είναι φιλικοί και να προσεύχονται για την οικογένειά μου, να εργάζονται ακούραστα για τη δημιουργία μιας αληθινής δικαιοσύνης εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να με δικαιώσουν, έτσι ώστε η οικογένεια μου και το μέλλον των δικών τους οικογενειών να σταματήσουν να πάσχουν εξαιτίας της αδικίας που διαπράχθηκε εναντίον μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όσοι δεν αντέχετε τη θέα του όπλου να βγείτε από την αίθουσα»
Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, έβγαλε από τον χαρτοφύλακα του τρεις φακέλους τους οποίους και παρέδωσε στους συνεργάτες του. Κι ενώ όλοι πίστευαν ότι η συνέντευξη έχει ολοκληρωθεί βγάζει και έναν τέταρτο μεγάλο φάκελο μέσα στον οποίο είχε ένα περίστροφο τύπου Μάγκνουμ 357. Με απίστευτη ψυχραιμία, απευθυνόμενος σε όσους βρισκόταν στην αίθουσα, τους είπε: «Όσοι δεν αντέχετε τη θέα του όπλου να βγείτε από την αίθουσα». Με μια γρήγορη κίνηση έβαλε το όπλο στο στόμα του και τράβηξε την σκανδάλη. Η στιγμή της αυτοκτονίας του μεταδόθηκε ζωντανά από τις κάμερες που κάλυπταν την συνέντευξη. Το σκηνικό τρομακτικό, με τον υπουργό Οικονομικών να πέφτει αιμόφυρτος στο πάτωμα καθώς η σφαίρα είχε διαπεράσει το κρανίο του. Ο Tony Romeo, ο δημοσιογράφος που στεκόταν ακριβώς μπροστά στον Dwyer όταν εκείνος τράβηξε τη σκανδάλη, έπαθε κατάθλιψη και έμεινε μακριά από τη δημοσιογραφία για ένα μεγάλο διάστημα.
Τι περιείχαν οι τρεις φάκελοι
Οι τρεις φάκελοι που άφησε πίσω του ο υπουργός Οικονομικών περιείχαν τρία σημειώματα. Το ένα απευθυνόταν στην οικογένεια του, όπου εξηγούσε και τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Ο δεύτερος περιείχε μια κάρτα δωρητή οργάνων και ο τρίτος ένα γράμμα για τον νέο κυβερνήτη της Πενσυλβάνια. Κάποιοι πάντως υποστήριξαν ότι ο Dwyer, προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα, προκειμένου η γυναίκα του να λάβει την αποζημίωση από το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα και έτσι να ξεχρεώσει τα δικαστικά έξοδα. Το σκηνικό φρίκης με τον Dwyer να αυτοκτονεί σε ζωντανή μετάδοση συμπεριλήφθηκε σε πολλές ταινίες, όπως σε εκείνη του Michael Moore «Bowling for Columbine». Επιρροή είχε όμως και στην μουσική σκηνή. Το συγκρότημα Neurosis χρησιμοποίησε το βίντεο της αυτοκτονίας σε ένα από τα live show τους καθώς και μία φωτογραφία ως εξώφυλλο του Pain of Mind. Ο Marilyn Manson χρησιμοποιησε ένα ηχητικό από τη σκηνή της αυτοκτονίας στο «Get Your Gunn», ενώ οι Faith No More χρησιμοποιούν τα λόγια του Dwyer «Stay away, this thing will hurt someone» στο τραγούδι «The World is Yours».