Το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) της Ισπανίας προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη χώρα με πρωταγωνιστή τον πρώην ταμεία του και πρώην Γερουσιαστή Λουίς Μπάρθενας, για τον οποίο η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως ενέχεται σε υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της παράταξης.
Η ΓΓ του ΡΡ Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ δήλωσε πως το κόμμα «δεν έχει την παραμικρή σχέση» με τον Μπάρθενας, ο οποίος θεωρείται πως έχει καταθέσεις 22 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα.
Το ποσό αναφέρθηκε από τις αρχές που έχουν αναλάβει τις έρευνες και τις διώξεις στην υπόθεση, στην οποία ενέχονται επίσης δεκάδες επιχειρηματίες και τοπικά στελέχη του ΡΡ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των ερευνών, που έχουν ξεκινήσει από το 2009, εταιρείες δωροδοκούσαν αξιωματούχους προκειμένου να κερδίσουν συμβόλαια.
Η ντε Κοσπέδαλ και πολλά άλλα στελέχη δήλωσε «αγανακτισμένη» από την ενδεχόμενη απάτη του Μπάρθενας, ενώ το ΡΡ υποστηρίζει ότι ο πρώην ταμίας του δεν ανήκει πλέον στις τάξεις του.
Ο εκπρόσωπος της τοπικής Κυβέρνησης της Μαδρίτης Σαλβαδόρ Βικτόρια ένωσε τη φωνή του με αυτήν άλλων μελών του ΡΡ να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και εξέφρασε «την αντίθεση της τοπικής κυβέρνησης σε κάθε υπόθεση διαφθοράς σε οποιαδήποτε υπηρεσία της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, συμφώνησε με την άποψη και της προέδρου του ΡΡ Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγκίρε να δημιουργηθεί σε κάθε κόμμα ένα «είδος οικονομικού εισαγγελέα», που θα καλείται να ελέγξει κάθε περιστατικό παράνομης δραστηριότητας του πολιτικού προσωπικού.
Ο δικηγόρος του Μπάρθενας Αλφόνσο Τραλιέρο υποστήριξε πως ο πελάτης του επαναπάτρισε περίπου τα μισά από τα 22 εκατ. ευρώ μετά τη χορήγηση από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι «φορολογικής αμνηστίας» για τους φοροφυγάδες. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο Μπάρθενας είχε κερδίσει νόμιμα τα χρήματα αυτά από επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη Λατινική Αμερική.
Μολαταύτα, η αρμόδια φορολογική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα πως ο Μπάρθενας δεν έχει καταθέσει ακόμη την ειδική δήλωση μη εμφανισθέντων εισοδημάτων, που βάσει της ρύθμισης του 2012 θα του επέτρεπε να επανεισάγει στη χώρα κρυφές καταθέσεις καταβάλλοντας φόρο 10%.
Η εφορία αρνείται πως η νομιμοποίηση των κεφαλαίων του Μπάρθενας από την Ελβετία έχει γίνει βάσει του μηχανισμού της «μερικής φορολογικής αμνηστίας», χωρίς να προσδιορίζει ωστόσο εάν η δήλωσή τους είχε γίνει εκπρόθεσμα.
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα εγκάλεσε την κυβέρνηση Ραχόι ότι παραχώρησε την φορολογική αυτή αμνηστία ακριβώς για να αποενοχοποιήσει τον Μπάρθενας, ενώ ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα εξέφρασε την υποψία μήπως ο Μπάρθενας συνέβαλε στην παράνομη χρηματοδότηση του ΡΡ. Σε περίπτωση που αυτό αποδειχθεί, τότε η ντε Κοσπέδαλ θα πρέπει να παραιτηθεί, υποστήριξε ο ίδιος.