Ο Μπαν Κι Μουν, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, χαιρετίζει τις προσπάθειες που κατέβαλαν η κυβέρνηση και τα εκλογικά όργανα για τη ψηφοφορία αυτή και καλεί όλες τις πλευρές να χρησιμοποιήσουν τις νόμιμες οδούς για να καταθέσουν προσφυγή και ζητεί να επιδείξουν υπομονή, ώστε τα εκλογικά όργανα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία σύμφωνα με το νόμο. Επιπλέον εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για «το θάρρος και την αποφασιστικότητα» των αφγανών εκλογέων που προσήλθαν στις κάλπες, παρά τις απειλές των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) 445 επεισόδια βίας καταγράφηκαν σήμερα. Πέρυσι κατά τις προεδρικές εκλογές είχαν σημειωθεί 479 επεισόδια.

Στην Καμπούλ και ο διοικητής των διεθνών δυνάμεων, ο αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή των Αφγανών στις εκλογές: «H φωνή του μέλλοντος του Αφγανιστάν δεν ανήκει στους εξτρεμιστές και τα τρομοκρατικά δίκτυα. Ανήκει στον λαό».

Παράλληλα αξιωματούχοι στην Καμπούλ ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι (πολίτες, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ τους και 27 Ταλιμπάν) σκοτώθηκαν σήμερα. Περισσότεροι από 100, μεταξύ τους 45 πολίτες, τραυματίστηκαν.