Η υποχώρηση της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ, ο γιγαντισμός σε οικονομικό επίπεδο της Κίνας και η συνεχής άνοδος της στρατιωτικής της ισχύος, οι αναδυόμενες περιφερειακές μεγάλες δυνάμεις και η άγνωστη εξέλιξη της ΕΕ έχουν αποτελέσει το αντικείμενο πολλών σεναρίων ως προς την κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη ή δυνάμεις στα προσεχή χρόνια.
Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», ένα σενάριο που ανέκυψε πρόσφατα έχει να κάνει με την αθόρυβη και μυστική, όπως φαίνεται, επιδίωξη των ΗΠΑ τα τελευταία λίγα χρόνια να υποκαταστήσουν την υποχώρηση της οικονομικής τους ισχύος με την έμφαση στην ανάπτυξη της στρατιωτικής τους ισχύος και τη χρησιμοποίηση προηγμένης πολεμικής τεχνολογίας σε επίπεδα που προσομοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Η έκταση των αμερικανικών προσπαθειών ήρθε στην επικαιρότητα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, όταν σ’ ένα από τα debate ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Μιτ Ρόμνεϊ, κατηγόρησε τον Μπάρακ Ομπάμα πως το αμερικανικό Ναυτικό είναι τώρα μικρότερο από κάθε άλλη περίοδο μετά το 1917.
Τεχνολογική επανάσταση
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διακυβέρνηση Ομπάμα, εργαζόμενη σ’ ένα πλαίσιο σιωπής και μυστικότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιδίωξε να επιφέρει μια τεχνολογική επανάσταση στην αμυντική σχεδίαση της χώρας, προχωρώντας πολύ πέρα από «τις ξιφολόγχες και τα άλογα».
Βάσει της νέας αμερικανικής πολιτικής στον τομέα αυτό ήταν η γνωστή έφεση στην πληροφορία που συνοψίζεται στην επιγραμματική φράση «η γνώση είναι δύναμη» και έχει ρίζες από τον Πόλεμο των Φιλιππίνων του 1898 και την επακόλουθη δεκαετή αντίσταση των κατοίκων τους.
Πάντως, αν και οι αναφορές στην Τύπο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Predator είναι πλέον καθημερινές, το σύστημα αυτό ανεπτύχθη το 1994 ως ένα μη οπλισμένο UAV για επιτήρηση και ανεπτύχθη για πρώτη φορά επιχειρησιακώς το 2000, στο πλαίσιο του προγράμματος της CIA «Operation Afghan Eyes».
Η κάθετη αύξηση χρήσεων της UAV και η συνεχής βελτίωσή τους φαίνεται και από το γεγονός ότι από 71 ώρες πτήσεως το 2004, το 2010 οι ώρες πτήσεως αυξήθηκαν σε 250.000.
Το 2011 εμφανίστηκε το βελτιωμένο MQ-9 Reaper, ένα UAV οπλισμένο με πυραύλους αέρος-εδάφους και βόμβες και εφοδιασμένο με αισθητήρες που μπορούσαν να διακρίνουν ένα μικρό ανακάτεμα στο χώμα από ύψος 5.000 ποδών και να ακολουθήσουν τα ίχνη που άφηναν (περπατώντας) στο χώμα διάφοροι ύποπτοι μέχρι τις εχθρικές εγκαταστάσεις.
Το 2009 η αμερικανική Αεροπορία και η CIA είχαν αναπτύξει μια δύναμη από τουλάχιστον 195 Predators και 28 Reapers στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ, και ο αριθμός αυτός αυξάνει συνεχώς. Τα συστήματα αυτά συνέλεγαν και μετέδιδαν βίντεο συνολικής διάρκειας 16.000 ωρών ημερησίως, ενώ στο διάστημα 2006-2012 εκτόξευσαν εκατοντάδες κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-εδάφους που προκάλεσαν το θάνατο 2.600 πραγματικών ή υποτιθέμενων υπόπτων εντός του Πακιστάν.
Εκτός από αυτά τα θέατρα επιχειρήσεων, οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα στόλο από 7.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων 800 μεγαλύτερων UAV εξοπλισμένων με πυραύλους.
Η CIA δημιούργησε ένα δικό της στόλο, μέσω αγορών και δανεισμού από την αμερικανική Αεροπορία, αποτελούμενο από 35 συστήματα, με τα οποία, εκτός από την παθητική συλλογή πληροφοριών, απέκτησε και τη δυνατότητα μιας μόνιμης ρομποτικής δυνάμεως με επιθετικές δυνατότητες.
Την ίδια περίοδο σημειώθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια κάθετη αύξηση των αμερικανικών δυνατοτήτων στον κυβερνοπόλεμο, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ήδη εναντίον του Ιράν και αποτέλεσαν την πρώτη σημαντική κυβερνοεπίθεση στην ιστορία.
Το 2009 οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν τη Διοίκηση Κυβερνοπολέμου κι ένα κέντρο κυβερνοπολέμου στη βάση Lackland της Αεροπορίας, επανδρωμένη με 7.000 άτομα. Δύο χρόνια αργότερα, οι ΗΠΑ ανακήρυξαν επισήμως τον κυβερνοχώρο ως ένα επιχειρησιακό χώρο όπως η ξηρά, ο αέρας, η θάλασσα.
Το 2012, η διοίκηση Ομπάμα, μετά την επί έτη εμπλοκή στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ των αμερικανικών δυνάμεων σε χερσαίες κυρίως επιχειρήσεις και συνεχείς αυξήσεις του αμυντικού προϋπολογισμού, ανακοίνωσε μια πλέον λιτή μελλοντική αμυντική πολιτική. Αυτή προβλέπει τη μείωση κατά 14% της δυνάμεως του Στρατού, η οποία θα εξισορροπηθεί με μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις στον τομέα του Διαστήματος και του κυβερνοχώρου.
Μέχρι το 2020, η νέα αρχιτεκτονική του αμερικανικού αμυντικού συστήματος προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει το Διάστημα, τον κυβερνοχώρο και τα επίγεια μάχιμα τμήματα σε ένα ενιαίο σύστημα συνεχούς και αδιάλειπτης ροής πληροφοριών μέσω ρομποτικών συστημάτων που θα εξασφαλίζουν την επιτυχία φονικών επιθέσεων.
Εν προκειμένω τόσο ο κυβερνοχώρος όσο και το Διάστημα είναι νέες και μη ελεγχόμενες από το Διεθνές Δίκαιο περιοχές πολεμικών επιχειρήσεων, τις οποίες η Αμερική προτίθεται να χρησιμοποιήσει για την παγκόσμια επικράτησή της, κατά τον ίδιο τρόπο που στο παρελθόν η Μεγάλη Βρετανία επικράτησε στη θάλασσα και η ίδια η Αμερική μέσω της κυριαρχίας της στον αέρα στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα αμερικανικά σχέδια για χρήση του Διαστήματος για πολεμικούς σκοπούς παραμένουν βέβαια στο σκοτάδι, αλλά αρκετά στοιχεία τους μπορούν να προκύψουν από μια σειρά απόρρητων προγραμμάτων της DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών).
Μέχρι το 2020, πάντως, το Πεντάγωνο ελπίζει να είναι σε θέση να επιτηρεί δια περιπολιών ολόκληρο τον πλανήτη χωρίς διακοπή, με τη δημιουργία ενός τριπλού «θολού» διαστημικών συστημάτων μέσω της στρατόσφαιρας και της εξωτερικής ατμόσφαιρας, UAV οπλισμένα με πυραύλους, διασυνδεδεμένα μέσω ανθεκτικών αρθρωτών δορυφορικών συστημάτων, τηλεσκοπικών συστημάτων, που όλα τους θα ελέγχονται με ρομποτικά συστήματα.
Στο χαμηλότερο τμήμα του «θόλου», στο κατώτερο τμήμα της στρατόσφαιρας, το Πεντάγωνο δημιουργεί μια δύναμη από 90 UAV τύπου Global Hawk, εφοδιασμένα με κάμερες μεγάλης ευκρίνειας, ικανές να συλλέγουν πληροφορίες σε ακτίνα 100 μιλίων, ηλεκτρονικούς αισθητήρες για υποκλοπή επικοινωνιών, κινητήρες ικανούς να εξασφαλίζουν την πτήση τους επί 24 ώρες και εξοπλισμένα με τριπλούς πυραύλους Terminator για την καταστροφή επίγειων στόχων.
Στα συστήματα που θα συνθέσουν τη νέα αρχιτεκτονική του αμερικανικού αμυντικού μηχανισμού, η DARPA αναπτύσσει επίσης ένα διαστημικό τηλεσκόπιο επιτηρήσεως (Space Surveillance Telescope) ευρείας γωνίας, με το οποίο θα είναι δυνατή η επιτήρηση κάθε αντικειμένου που είναι σε τροχιά στο Διάστημα.
Η συγκέντρωση και ο σχηματισμός των στοιχείων και των συστημάτων που θα συνθέτουν αυτό το παγκόσμιο σύστημα, όπως τα Predators, Reapers, U-2, Global Hawk, X-37B, Google Earth, Space Surveillance Telescope κ.ά., έχουν ανατεθεί στην NGIS, η οποία απασχολεί 8.500 στελέχη.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, σε 12 περίπου χρόνια από σήμερα-το 2025- το αμερικανικό αυτό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας επιτηρήσεως και οπλισμένων UAV που θα καλύπτει την ατμόσφαιρα από το κατώτερο μέχρι το ανώτερο τμήμα της και έξω απ’ αυτή θα είναι ικανό να καταστρέφει εχθρικούς δορυφόρους, να παρακολουθεί με βάση βιομετρικά στοιχεία κάθε άτομο από μεγάλη απόσταση και να το εξουδετερώνει με ένα απλό εξατομικευμένο πλήγμα και, σε συνδυασμό με τις ήδη αναπτυχθείσες δυνατότητες κυβερνοπολέμου, θα αποτελεί ένα ακατανίκητο σύστημα.
Οι τεράστιες δυνατότητες του συστήματος, που πλησιάζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, εκτιμάται ότι θα επιτρέπουν στις ΗΠΑ να προβάλλουν ένα ιδιαίτερα ενεργό και απειλητικό «βέτο» σε παγκόσμια κλίμακα, σε αντιστάθμισμα μιας ενδεχόμενης απώλειας της μέχρι τώρα οικονομικής τους υπεροχής.