Οι Βρετανοί εορτάζουν σήμερα τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών είναι η χαρακτηριστική κόκκινη παπαρούνα από χαρτί, την οποία φορούν οι Βρετανοί και οι Καναδοί.

Η υιοθέτηση της παπαρούνας ως συμβόλου της λήξης του πολέμου προέρχεται από το ποίημα «Στα λιβάδια της Φλάνδρας», το οποίο έγραψε το 1915 ο αμερικανός υπολοχαγός Τζον Μακ Κρέι, προς τιμήν ενός φίλου του που σκοτώθηκε στη μάχη.

Ο Μακ Κρέι στο ποίημα του αναφερόταν στις παπαρούνες, που άνθισαν στη Φλάνδρα τον Μάιο του 1915, μέσα στο πεδίο του πολέμου. Ήταν τα πρώτα λουλούδια που άνθιζαν στα λιβάδια που είχαν καεί από τα πυρά του πολέμου.
Οι κονκάρδες με την παπαρούνα άρχισαν να καθιερώνονται το 1920, εις μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Κάθε χρόνο στη Βρετανία και τον Καναδά, εκατομμύρια άνθρωποι φορούν την παπαρούνα στο πέτο. Ιδίως για τους αξιωματούχους, είναι απαράδεκτες οι δημόσιες εμφανίσεις χωρίς την κονκάρδα, γεγονός που έχει κάνει πολλούς να μιλούν για τον «φασισμό της παπαρούνας».

Με την ευκαιρία του εορτασμού της λήξης του πολέμου, ο βρετανός φωτογράφος Άλαν Ρέιντζερ έδωσε στη δημοσιότητα μία σειρά από πανέμορφες φωτογραφίες, από τα ανθόσπαρτα λιβάδια της Βρετανίας. Ο Ρέιντζερ φωτογράφισε τις ολάνθιστες παπαρούνες τον περασμένο Μάιο, αλλά κράτησε τις φωτογραφίες με σκοπό να τις δημοσιεύσει στην επέτειο της Ανακωχής.