Λίγες μέρες πριν από τη «μαύρη» επέτειο στην Κύπρο, οι Τούρκοι με ένα βίντεο-«πρόκληση» παραχαράσσουν την ιστορία από την «εισβολή» τους στη Μεγαλόνησο.

Tο τουρκικό υπουργείο κάνει λόγο για «απάνθρωπες σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων από τρομοκράτες που ήθελαν να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα με την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ το 1955»

H ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμύνης αναφέρει τα εξής:

«Το Υπουργείο μας ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας τριών επεισοδίων για την 50ή επέτειο της «Ευτυχισμένης Επιχείρησης Ειρήνης», η οποία έφερε ειρήνη και ηρεμία στην Κύπρο. Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται οι απάνθρωπες σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων από τρομοκράτες που ήθελαν να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα με την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ το 1955, ενώ τα όσα συνέβησαν πριν και μετά την «Ευτυχή Ειρηνευτική Επιχείρηση» αποτυπώνονται στην οθόνη με τις αφηγήσεις των μαρτύρων της εποχής. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο περιλαμβάνει τις ομολογίες των Ελλήνων της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, περιλαμβάνει ιστορικά πλάνα από την επιχείρηση που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός στις 20 Ιουλίου 1974.

Στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάσαμε για να μην ξεχάσουμε τους συμπατριώτες μας που δολοφονήθηκαν απάνθρωπα στην Κύπρο, θα παρακολουθήσετε τον ηρωικό αγώνα του στρατού μας, ώμο με ώμο με τους Μουτζαχεντίν. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ πιο κάτω. Με έλεος, ευγνωμοσύνη και σεβασμό σε όλους τους μάρτυρες και βετεράνους μας».

Σύμφωνα με το κανάλι «Sigma» στα κατεχόμενα έφτασαν 2 τουρκικά drone Bayraktar Αkinci, που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, πρόκειται για «ιστορική πτήση» περίπου 3 ωρών από την Τουρκία.