Η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, η οποία έχει ισχύ από σήμερα και διαρκεί μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, μέσω της οποίας επί της ουσίας η Άγκυρα προαναγγέλλει την πρόθεση να βγάλει το σεισμογραφικό Barbaros και σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Συγκεκριμένα με τη NAVTEX 0017/19 η Τουρκία μέσω του σταθμού της Αττάλειας που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, εξαγγέλλει έξοδο του σεισμογραφικού Barbaros και των δύο συνοδών σκαφών του M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON σε μια παράνομα δεσμευμένη περιοχή που καταλαμβάνει σχεδόν τη μισή ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει το news.gr.
Στην περιοχή αυτή συμπεριλαμβάνεται και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και για αυτό το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι σε εγρήγορση.
«Θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά» είπε στρατιωτική πηγή στο news.gr σχολιάζοντας την τουρκική κίνηση.
Προς το παρόν το συγκεκριμένο σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας φαίνεται να κινείται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Εν τω μεταξύ «λύθηκε» και το μυστήριο σχετικά με τον σύμμαχο, με τον οποίο θα έκανε σήμερα το πρωί νότια του Καστελόριζου η Τουρκία ναυτική άσκηση.
Η Άγκυρα άδραξε την ευκαιρία της αγκυροβόλησης στο λιμάνι του Ακσάζ του αμερικανικού αντιτορπιλικού USSPorter και του ελικοπτεροφόρου USSKearsarge και κατά τη σημερινή έξοδό τους στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε στη διενέργεια της άσκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διενέργεια ναυτικών ασκήσεων με διερχόμενα πλοία είναι κάτι το συνηθισμένο και η Ουάσιγκτον δεν θα μπορούσε να πει εύκολα όχι.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια μιλάμε για μια άσκηση σε περιοχή που η Άγκυρα είχε δεσμεύσει παράνομα καθώς δεν έχει τη σχετική δικαιοδοσία.
Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν πως πέρα από την όποια φάση βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, δεν παύουν να είναι σύμμαχοι και ως εκ τούτου ασκήσεις μεταξύ τους θα γίνονται.
Η κατάσταση αυτή ωστόσο, σε συνδυασμό με τις σημερινές υπερπτήσεις σε Φαρμακονήσι και Παναγιά και τη χθεσινή επίθεση Τσαβούσογλου στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον οποίο χαρακτήρισε «κακομαθημένο», δείχνουν διάθεση της Τουρκίας να διατηρήσει την ένταση τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η αποχώρηση Τραμπ από τη Συρία εκτιμάται ότι θεωρήθηκε από κύκλους της Τουρκίας ως μερική αποδοχή εκ μέρους των ΗΠΑ για την ανάληψη από την Άγκυρα ενός άτυπου ρόλου «χωροφύλακα» στην περιοχή.