Οι παρακάτω φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters «μιλούν» από μόνες τους και αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα για την Αμερική. Οι φυλακές έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και ο αριθμός των κρατουμένων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Στα σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ βρίσκονται πάνω από δύο εκατομμύρια Αμερικανοί, με τη φυλακή της Καλιφόρνια να στεγάζει πάνω από 140.000 κρατουμένους όταν οι 33 φυλακές ενηλίκων της χώρας έχουν σχεδιαστεί για 80.000 κρατούμενους.

Η κατάσταση είναι τόσο οριακή που το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την πολιτεία να απελευθερώσει 30.000 κρατουμένους μέσα στην επόμενη χρονιά, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν είναι «αντισυνταγματικές».

Σε αρκετά σωφρονιστικά καταστήματα δημόσιοι χώροι όπως γυμναστήρια έχουν μετατραπεί σε κοιμητήρια, με κουκέτες τριών ατόμων, ενώ ορισμένα κελιά που είχαν σχεδιαστεί για έναν κρατούμενο πλέον στεγάζουν μέχρι και τρεις.

Ως αποτέλεσμα έχει μειωθεί ο ελεύθερος χρόνος (και χώρος) των κρατουμένων στους κοινόχρηστους χώρους (καφετέρια, δωμάτια τηλεόρασης και αναψυχής).