Για πρώτη φορά θα βγουν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού περίπου δώδεκα θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής, ενώ επί ποδός βρίσκονται 89.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, από τους οποίους 8.000 μόνο στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς τα «κίτρινα γιλέκα» αναμένεται να διαδηλώσουν και σήμερα, περνώντας πια στο τέταρτο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων.
Για να αιτιολογήσει την κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας «σε μεγάλη κλίμακα», ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν πως «ριζοσπαστικά, υπονομευτικά στοιχεία, θα προσπαθήσουν ξανά να κινητοποιηθούν». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, αναμένεται τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι να διαδηλώσουν στο Παρίσι «αλλά ανάμεσά τους και κάποιοι υπερβολικά βίαιοι», όπως είπε ο ο υπουργός, εκφράζοντας τη λύπη του που «οι τρεις αυτές τελευταίες εβδομάδες (των κινητοποιήσεων) γέννησαν ένα τέρας που έχει ξεφύγει από τους γεννήτορές του». Στην κινητοποίηση αυτή θα μετάσχουν σύμφωνα με τον Καστανέρ «περίπου 10.000 (άνθρωποι) σε όλη τη Γαλλία».
Ο υπουργός δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να μετάσχουν και βίαια στοιχεία από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι «μέλη του προσωπικού της Ασπίδας του Θριάμβου είπαν ότι είδαν έναν Γερμανό και έναν Πορτογάλο να σπάνε στην Αψίδα του Θριάμβου» το περασμένο Σάββατο.
Αναφερόμενος στα θωρακισμένα οχήματα, ο Καστανέρ διευκρίνισε πως δεν είναι ο στρατός, δεν είναι άρματα μάχης, είναι εξειδικευμένα μέσα της εθνικής χωροφυλακής που επιτρέπουν κυρίως την άρση των οδοφραγμάτων».
Συστάσεις ευρωπαϊκών χωρών στους πολίτες τους
Χαρακτηριστικό του συναγερμού που έχει σημάνει, για τις διαδηλώσεις στη Γαλλία, είναι οι συστάσεις ευρωπαϊκών χωρών στους πολίτες τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Αν και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών περιορίζεται σε εκκλήσεις προς τους υπηκόους τους να αποφεύγουν την έκθεση δημοσίως, ορισμένα κράτη τους προτρέπουν ξεκάθαρα να αναβάλουν για αργότερα τις επισκέψεις τους που έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο και την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα λόγω του μετώπου των «κίτρινων γιλέκων».
Η Τσεχία συστήνει επίσης στους πολίτες της να «μην ταξιδέψουν στο Παρίσι παρά μόνο εάν είναι απόλυτη ανάγκη» και η Πορτογαλία να «αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο Παρίσι την 8η Δεκεμβρίου». Στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Εξωτερικών το πήγε ένα βήμα παραπέρα, συμβουλεύοντας τους Βέλγους να «αναβάλουν τη διαμονή τους». Σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν, απευθύνεται έκκληση να λάβουν «προληπτικά μέτρα», ιδίως να μείνουν μακριά από τα «συμβολικά αξιοθέατα» και τις «τουριστικές περιοχές». Στη Μαδρίτη, οι αρχές συμβουλεύουν τους Ισπανούς «να απομακρυνθούν αμέσως από βίαια στοιχεία που πιθανόν συναντήσουν τυχαία, (να μην σταματούν για φωτογραφίες ή βίντεο) προκειμένου να μην βρεθούν ακουσίως αντιμέτωποι με πιθανές καταστάσεις αντιπαραθέσεων με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου». Οι Γερμανοί καλούνται «να συμπεριφέρονται με σύνεση», «αποφεύγοντας τις διαδηλώσεις», όπως και οι Ιταλοί στους οποίους συστήνεται «να επιδείξουν τη μεγαλύτερη σύνεση, να αποφεύγουν τις ζώνες διαδηλώσεων, να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να περιορίσουν τις εξόδους τους όσο το δυνατόν γίνεται». «Ενδέχεται να γίνει χρήση βίας. Να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση και να αποφεύγετε τις περιοχές των διαδηλώσεων» προειδοποιεί τους πολίτες της η Ολλανδία.
Κατά τον ίδιο τρόπο, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, οι Τούρκοι επισκέπτες στη Γαλλία κλήθηκαν από τη 2α Δεκεμβρίου να «μείνουν μακριά» από τις περιοχές που πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και να παραμείνουν σε απόσταση από σημεία που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα, «ιδίως στο Παρίσι». Στη Βρετανία, το Φόρεϊν Όφις απευθύνει έκκληση στους Βρετανούς να μείνουν στο περιθώριο των διαδηλώσεων του Σαββάτου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την 8η Δεκεμβρίου και στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες.
Το βίντεο-σοκ
Την ίδια ώρα, δεν λέει να κοπάσει ο σάλος που προκλήθηκε από το βίντεο με την προσαγωγή περίπου 150 μαθητών σε λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, στην Ιβελίν, έπειτα από επεισόδια στο περιθώριο των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων». Το υλικό προκάλεσε την αντίδραση του Συνηγόρου των Δικαιωμάτων, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για το όλο σκηνικό αναφορικά με «τις συνθήκες στις οποίες εκτυλίχθηκαν οι προσαγωγές των μαθητών.
Εντωμεταξύ, διαδήλωση μαθητών κατά των μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα και νέοι αποκλεισμοί λυκείων οδήγησαν και πάλι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης στη Λιόν, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 39 άτομα. «Μακρόν, παραιτήσου» και «μια είναι η λύση, η επανάσταση», φώναζαν οι περίπου 2.300 διαδηλωτές. Κάποιοι φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα «Λεφτά για την παιδεία, όχι για τ’ αφεντικά».