Υλικά για αντιπυραυλικά ραντάρ τα οποία προορίζονταν για τις συριακές αντιαεροπορικές συστοιχίες μετέφερε το συριακό αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Μόσχα-Δαμασκός και πραγματοποίησε κατεπείγουσα προσγείωση ύστερα από αίτημα των τουρκικών αρχών κάνοντας σταθμό στην Άγκυρα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Kommersant.
Στο Airbus Α320 υπήρχαν 12 κιβώτια που περιείχαν υλικά ρωσικού ραντάρ για τον εξοπλισμό του συριακού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσαν στη ρωσική εφημερίδα πηγές στους κόλπους της βιομηχανίας εξαγωγών ρωσικών όπλων, αρνούμενες κατηγορηματικά ότι επρόκειτο για εξοπλιστικά συστήματα.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει αργά χθες το βράδυ ότι το αεροσκάφος μετέφερε «εξοπλισμό και πολεμοφόδια για το συριακό υπουργείο Άμυνας», τα οποία προέρχονταν από ρωσική εταιρία κατασκευής στρατιωτικού υλικού.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Kommersant, ο εξοπλισμός που μεταφερόταν με το συριακό αεροσκάφος, δεν χρειαζόταν ειδική άδεια ούτε τελωνειακό έλεγχο και δεν αντιπροσώπευε κανένα κίνδυνο για τα μέλη του πληρώματος, ούτε για το ίδιο το αεροσκάφος.
«Δεν είναι όπλα. Αν ένα πρόσωπο έχει ένα ραδιοφωνικό δέκτη κλειστό μέσα στο αεροσκάφος, αυτό παρουσιάζει κίνδυνο για το αεροπλάνο ή τους επιβάτες;» ρώτησε πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.
«Δεν παραβιάσαμε κανέναν διεθνή νόμο», τόνισε άλλη πηγή.
«Κανένα προϊόν δικό μας δεν ήταν στο συριακό αεροσκάφος», δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα ο αξιωματούχος της δημόσιας εταιρίας εξαγωγής όπλων Rosoboronexport Βιατσεσλάβ Νταβιντένκο.
Επίσης η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ενδέχεται να διενεργήσει έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών σε σχέση με το ευαίσθητου χαρακτήρα φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος.
«Οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις έστειλαν καταδιωκτικά F-16 για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος, γεγονός που σημαίνει ότι πολύ πιθανόν γνώριζαν για το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος. Δεν θα το διακινδύνευαν αν δεν ήταν σίγουρες», είπε άλλη πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.