Περίπου 800 πρόσφυγες Ρομά από το Κόσοβο έχουν βρεθεί χωρίς καταφύγιο αφού μια πυρκαγιά, που ξέσπασε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, κατέστρεψε τον καταυλισμό όπου διέμεναν στην περιφέρεια Ποντγκόριτσα, όπως ανακοίνωσε επίσημη πηγή.

Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστά, δεν προκάλεσε θύματα μεταξύ των 800 Ρομά που διέμεναν στον καταυλισμό, από τους οποίους οι 50 είναι παιδιά.

Πολλές δεκάδες σκηνές έχουν στηθεί για να προσφέρουν καταφύγιο στους πρόσφυγες μέχρι να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση. Πέντε οικογένειες έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο σε ένα γειτονικό σχολείο, ενώ άλλοι φιλοξενούνται σε συγγενείς τους.

Σε μια πρόσφατη έκθεσή του Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτήρισε τις συνθήκες ζωής στο στρατόπεδο αυτό «απάνθρωπες και επικίνδυνες».

Μια τοπική αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Ντάρκα Μίνιτς, διευκρίνισε ότι η πυρκαγιά κατέστρεψε επίσης την κλινική που είχε δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες καθώς και όλα τα ιατρικά αρχεία.

Η κοινότητα αυτή των Ρομά είχε καταφύγει στο Μαυροβούνιο από το γειτονικό Κόσοβο στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ την άνοιξη του 1999.