Στην ανακοίνωση το ονόματος του υποψηφίου για την προεδρία της Καταλονίας πρόκειται να προχωρήσει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της επαρχίας, Ρότζερ Τόρεντ, η οποία πρέπει να αναδειχθεί από την Ολομέλεια του Σώματος, με το μοναδικό όνομα στο τραπέζι να παραμένει αυτό του πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν. Μάλιστα, ο αυτοεξόριστος πολιτικός αναχώρησε σήμερα το πρωί αεροπορικώς από τις Βρυξέλλες για την Κοπεγχάγη, ώστε να λάβει μέρος σε ημερίδα που διοργανώνει για την Καταλονία το Πανεπιστήμιο της δανέζικης πρωτεύουσας, παρά τον κίνδυνο που διατρέχει να συλληφθεί στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, γράφει «η El Pais».
Η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει φωτογραφία του Πουτζδεμόν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, διευκρινίζει ότι το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει, αναχώρησε πριν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος), αλλά δεν διευκρινίζει την ώρα άφιξής του στην Δανία. Η ισπανική εισαγγελία «θα ενεργήσει αμέσως και θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για να ζητήσει από τις δανέζικες δικαστικές αρχές τη σύλληψη του κατηγορούμενου», στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, προειδοποιούσε χθες η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας σε ανακοίνωσή της.
Πάντως, ο Τόρεντ θα ανακοινώσει επισήμως σήμερα από το γραφείο του στις 11.30 τοπική ώρα, (12.30, ώρα Ελλάδος) τον προτεινόμενο υποψήφιο για την προεδρία της Τζενεραλιτάτ, έπειτα από την περαίωση του γύρου συνομιλιών με όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Το ζήτημα της υποψηφιότητάς του Πουτζδεμόν ενέχει και άλλες παραμέτρους δυσκολίας, καθώς η κυβέρνηση της Μαδρίτης ρητώς έχει αποκλείσει πως θα αποδεχθεί την εκλογή ενός προέδρου που θα κυβερνά «εξ αποστάσεως», ή «δια αντιπροσώπου».
Οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί της πτέρυγας της ανεξαρτησίας, JxCat και ERC, έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμφωνία τους να προτείνουν ως υποψήφιο πρόεδρο τον Πουτζδεμόν και να τον ψηφίσουν στην ολομέλεια. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει ακόμη η στάση των αυτονομιστών αντικαπιταλιστών της CUP, καθώς είναι καθοριστική η ψήφος των πέντε βουλευτών της, ή τουλάχιστον η αποχή τους, για να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία, ώστε να εκλεγεί ξανά ο πρώην πρόεδρος.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Τόρεντ είναι πως εάν -αντίθετα προς το πόρισμα της νομικής υπηρεσίας του Καταλανικού Παρλαμέντ- επιτρέψει την ψήφο και εκλογή του Πουτζντεμόν εξ αποστάσεως, ή δια αντιπροσώπου, κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά για παραβίαση των συνταγματικών και νομικών διατάξεων, εκτός του γεγονότος ότι η διαδικασία εκλογής μπορεί να κηρυχθεί άκυρη, ή να καταστεί άγονη και να ανοίξει η πιθανότητα για νέες εκλογές σε δύο μήνες.
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) έχει διακηρύξει πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται πως «θα επιβλέπει στενά» την κατάσταση στην Καταλονία, ώστε να τηρηθούν μέχρι κεραίας τα προβλεπόμενα από τον νόμο και τον κανονισμό του Κοινοβουλίου. Το κόμμα επιμένει πως όποιος αναδειχθεί πρόεδρος από την ψηφοφορία, θα πρέπει να «είναι παρών, όπως επιτάσσει η κοινή λογική, δεν επιθυμούμε έναν πολιτικό του κυβερνοχώρου».
Την άποψη αυτή συμμερίζονται με ακόμη πιο έντονο τρόπο οι Ciudadanos, το κόμμα που πρώτευσε στις εκλογές στην Καταλονία και σημερινές δημοσκοπήσεις το φέρνουν πρώτο κόμμα και στην υπόλοιπη Ισπανία (με το ΡΡ να έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση). Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χοσέ Μανουέλ Βιλιέγας, απέρριψε την όποια πιθανότητα να αποδεχθεί μία… τηλεματική προεδρία του Πουτζδεμόν, από τον οποίο ζήτησε «να σταματήσει να τρέχει από τον έναν τόπο στον άλλο σαν φοβισμένο κουνέλι» και να επιστρέψει στην Ισπανία για να αναλάβει τις ευθύνες του.
Από την πλευρά της, η παράταξη JXCat του Πουτζδεμόν, επιμένει στην υποψηφιότητά του, ως μόνου νόμιμου εκπροσώπου του λαού της Καταλωνίας και κατηγορεί τη Μαδρίτη για τη στάση της. «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η ισπανική κυβέρνηση απειλεί το Καταλανικό Κοινοβούλιο και μας αξιώνει να τηρήσουμε τη νομιμότητα, όταν η νομιμότητα συνίσταται στο ότι όποιος έχει τη στήριξη» των κομμάτων, «να είναι υποψήφιος πρόεδρος», τόνισε η εκπρόσωπος του κόμματος, Έλσα Αρτάδι.
Η ίδια τόνισε επίσης πως η κοινοβουλευτική ομάδα της JxCat εργάζεται «αποκλειστικά σε αυτό το σχέδιο» να εκλεγεί ο Πουτζδεμόν και πως «όταν θα αναλάβει πρόεδρος θα έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις, την ασφάλεια και μία διεθνή αναγνώριση» που θα είναι επαρκείς για να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, διότι όπως πρόσθεσε, «πάντοτε ήθελε και θέλαμε να προεδρεύει από το Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ».