Την αναζήτηση πολιτκών συμμάχων για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινά ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα.
Το κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό κόμμα GERB είναι ο νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Βουλγαρία έχοντας εξασφαλίσει το 32,58% των ψήφων έπειτα από την καταμέτρηση του 89,7% των ψηφοδελτίων.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με 26,8% και ακολουθεί η εθνικιστική συμμαχία Ενωμένοι Πατριώτες με 9,2%.
Δύο ακόμη κόμματα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξασφαλίζουν εκπροσώπηση στη βουλγαρική βουλή: το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) της μουσουλμανικής, κυρίως τουρκικής, μειονότητας της χώρας, που εξασφαλίζει το 8,9% των ψήφων, και το λαϊκιστικό Volya με 4,1%.
Η εκλογική επίδοση του GERB αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τον Μπόικο Μπορίσοφ, αφού οι δημοσκοπήσεις έφερναν το κόμμα του στήθος με στήθος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
«Το BSP εμφανίσθηκε ως φορέας της αλλαγής, αλλά υπερέβαλε παρουσιαζόμενο ως εναλλακτική λύση στο status quo ως προς την εξωτερική πολιτική» και υποστηρίζοντας την προσέγγιση με την Ρωσία», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Ογκνιαν Μίντσεφ.
«Φόβισαν τον κόσμο», εκτιμά ο συνάδελφός του Αντρέι Ραΐτσεφ.
Αυτό που μένει για τον Μπόικο Μπορίσοφ είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να κυβερνήσει την φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου η διαφθορά αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα, ενώ η δεύτερη θητεία του, από την οποία παραιτήθηκε το 2016, υπονομεύθηκε από διαφωνίες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αλλά και η επόμενη κυβέρνηση κινδυνεύει να είναι ασταθής, σύμφωνα με τον Ογκνιαν Μίντσεφ.
Εκτρατεία εκφοβισμού
Ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν έλαβε θετική ψήφο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, «όμως άνθρωποι που δεν ήταν ικανοποιημένοι από την πολιτική του GERB, αλλά ψήφισαν τους συντηρητικούς για να μην έλθουν οι σοσιαλιστές. Ο Μπορίσοφ στηρίχθηκε στην ιδέα του καθησυχασμού, είχε την ιδέα να υιοθετήσει τον ρόλο του ενοποιητικού παράγοντα, του συμφιλιωτή», σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Χάραλαν Αλεξαντρόφ.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, πρώην σωματοφύλακας που έγινε αρχηγός της αστυνομίας, εκμεταλλεύθηκε τους φόβους απέναντι σε μία διεθνή κατάσταση που χαρακτήρισε «ασταθή», εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης και των εντάσεων με τη γειτονική Τουρκία.
«Ποτέ η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν ήταν τόσο πολεμοχαρής. Το GERB πρέπει να κερδίσει τις εκλογές ώστε η Βουλγαρία να παραμείνει μία νήσος σταθερότητας», είχε δηλώσει ο Μπόικο Μπορίσοφ.
Οι σοσιαλιστές, κληρονόμοι των προ της πτώσης του Τείχους κομμουνιστών, ήλπιζαν να εκμεταλλευθούν την ώθηση που τους έδωσε η εκλογή του υποψηφίου τους, του πρώην αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας Ρουμέν Ράντεφ, στην προεδρία.
Οπως και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα υποστηρίζει την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.
Αν και η θέση του είναι «ρεαλιστικές σχέσεις» με τη Μόσχα, ο Μπόικο Μπορίσοφ υποστηρίζει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η εθνικιστική συμμαχία «Ενωμένοι Πατριώτες», εχθρική προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους μουσουλμάνους, τους ρομά και απαραίτητος για τον Μπορίσοφ εταίρος. Οι εθνικιστές είχαν δώσει κοινοβουλευτική στήριξη στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Το λαϊκιστικό κόμμα Volya αποτελεί επίσης εν δυνάμει εταίρο του Μπορίσοφ, αν τελικά εξασφαλίσει το 4% των ψήφων που θα του επιτρέπει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν επιθυμεί να συμπράξει με το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, ωστόσο δεν αποκλείει ad hoc κοινοβουλευτική υποστήριξη.