«Άδικο είχαν όλοι» όσοι ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην συμφωνία του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, μετά την ισχύ από χθες το βράδυ της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που είχε ως αποτέλεσμα την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα στο Ιράν.
«Μόνον μερικές ώρες μετά την ισχύ της συμφωνίας, περισσότερες από 1.000 γραμμές πιστώσεων άνοιξαν από διάφορες (ξένες) τράπεζες. Αυτό δείχνει ότι αυτοί που ήταν επιφυλακτικοί είχαν όλοι άδικο», δήλωσε αναφερόμενος στην άρση των κυρώσεων, ιδιαίτερα των τραπεζικών.
Το Ιράν «δεν έχει και δεν θα έχει σημαντικές οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ», αλλά προτίθεται να αποδεχθεί «κάθε επένδυση από την πλευρά αμερικανικών εταιρειών» αν αυτές καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν στις ΗΠΑ ακόμη και για να έρθουν στο Ιράν, πρόσθεσε, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.
Ο ίδιος αναμένει ότι η οικονομία του Ιράν θα σημειώσει μια άνοδο κατά 5% το ερχόμενο οικονομικό έτος για το Ιράν, το οποίο αρχίζει το Μάρτιο, και σημείωσε ότι η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον δεν θα αποκαταστήσουν πλήρως τους οικονομικούς τους δεσμούς μετά τη συμφωνία αυτή που επετεύχθη με τις μεγάλες δυνάμεις.
Κατά τις δηλώσεις του αυτές, ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων, ενώ επέκρινε επίσης για άλλη μια φορά τη Σαουδική Αραβία για την περιφερειακή της πολιτική, όπως και την αντίθεση του Ριάντ στη συμφωνία αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Η Σαουδική Αραβία σφαγιάζει μουσουλμάνους στην Υεμένη και καταστρέφει τη χώρα αυτή. Η εκτέλεση ενός θρησκευτικού αξιωματούχου που υποστηριζόταν από ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης είναι απαράδεκτη», σημείωσε ο Ροχανί.
Το Ιράν υποστηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι τους οποίους πολεμούν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Υεμένη με την υποστήριξη ενός αραβικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία. Η Τεχεράνη καταδίκασε την εκτέλεση στις αρχές του μήνα από το Ριάντ του διακεκριμένου σιίτη ιερωμένου, σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ, ενώ το Ριάντ διέκοψε τις σχέσεις του με το Ιράν έπειτα από επίθεση στην πρεσβεία του στην Τεχεράνη.
Η Σαουδική Αραβία ήταν εξάλλου αντίθετη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία και επέκρινε επανειλημμένως.