Η Κροατία και η Σερβία, οι οποίες λόγω του κύματος μεταναστών κλείνουν τα σύνορα η μία στην άλλη, θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να αρχίσουν να επιλύουν το πρόβλημα, τη μεταναστευτική κρίση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με χώρες όπως η Τουρκία, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς.
«Οι εντάσεις μεταξύ Κροατίας και Σερβίας είναι εντελώς περιττές… νομίζω ότι πρέπει να αποκλιμακωθούν. Το πρόβλημα των προσφύγων πρέπει να επιλυθεί σε ευρύτερο πλαίσιο και μακροπρόθεσμα», ανέφερε η κ. Πούσιτς σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μόγκενς Λίκετοφτ.
«Για μας είναι σαφές ότι η Σερβία δεν ξέρει τι άλλο να κάνει από το να φέρνει τους πρόσφυγες στα κροατικά σύνορα, αλλά θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι δεν είναι εύκολο για μας μέσα σε μια νύχτα να δεχόμαστε 10.000 έως 12.000 ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα», δήλωσε η κ. Πούσιτς.
Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας σημείωσε ότι για την παγκόσμια προσφυγική κρίση συζήτησε με τον κ. Λίκετοφτ, ο οποίος, όπως ανέφερε, «αναγνώρισε ότι η Κροατία αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με φυσιολογικό ανθρώπινο τρόπο, όπως επίσης και την πίεση που προκαλεί αυτή η κατάσταση».
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αναζητηθεί άμεση λύση σε συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ότι η ΕΕ, και ολόκληρος ο κόσμος, θα πρέπει να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος να αντέξουν και οικονομικά αυτή την κατάσταση και ότι η συνολική κατάσταση μπορεί να αρχίσει να βελτιώνεται, όταν βρεθεί μια λύση και σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία», πρόσθεσε.
Γι αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε το φετινό χειμώνα, πρέπει να συμπεριλάβουμε όλους τους εταίρους, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και ορισμένες σημαντικές χώρες της περιοχής και τους γείτονες της Συρίας και του Ιράκ, δήλωσε η κ. Πούσιτς.
«Η διακοπή αυτών των συγκρούσεων πρώτα θα εμποδίζει το κύμα των προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ και στη συνέχεια σταδιακά τουλάχιστον σε ορισμένα μέρη θα επιτρέπει την εξομάλυνση της κατάστασης», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας.