Νότα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Κροατίας στο Βελιγράδι απέστειλε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, λόγω της απαγόρευσης εισόδου, στην Κροατία, πολιτών με σερβικά διαβατήρια και οχημάτων με σερβικές πινακίδες. Την ίδια ώρα, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, η Κροατία παρομοίασε σήμερα τους περιορισμούς που επέβαλε τη νύχτα η Κροατία στα σύνορά της με τους ρατσιστικούς νόμους που είχαν επιβάλει το φιλοναζιστικό καθεστώς της χώρας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας απέστειλε σήμερα νότα στην Πρεσβεία της Κροατίας στο Βελιγράδι, στην οποία διαμαρτύρεται εντονότατα για τα μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη Δημοκρατία της Κροατίας, που εφαρμόζονται από τις αρμόδιες αρχές για τους κατόχους διαβατηρίων της Δημοκρατίας της Σερβίας και τα οχήματα με σερβικές πινακίδες στις συνοριακές διαβάσεις μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας», τονίζεται σε ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Αυτά και άλλα παρόμοια μέτρα των κροατικών αστυνομικών οργάνων, κυρίως ο φυσικός διαχωρισμός των κατόχων διαβατηρίων της Δημοκρατίας της Σερβίας από τους άλλους ταξιδιώτες, δεν έχουν καταγραφεί στον πολιτισμένο κόσμο», επισημαίνεται στη νότα διαμαρτυρίας του υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας προς το Ζάγκρεμπ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας τονίζει ότι ο χαρακτήρας των μέτρων αυτών και η διακριτική μεταχείριση «μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο παρελθόν, την περίοδο του φασιστικού Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας».
«Η Κροατία, με τη λήψη αυτών των μέτρων, παραβιάζει κατάφωρα τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών των οποίων είναι μέλος», σημειώνεται στη νότα διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Κροατίας στο Βελιγράδι.
Η κυβέρνηση της Σερβίας απαιτεί να σταματήσει αμέσως η πρακτική αυτή από τα αρμόδια όργανα της Κροατίας, αναφέρεται στη νότα διαμαρτυρίας.
Την ίδια ώρα, η Σερβία παρομοίασε σήμερα τους περιορισμούς που επέβαλε τη νύχτα η Κροατία στα σύνορά της με τους ρατσιστικούς νόμους που είχαν επιβάλει το φιλοναζιστικό καθεστώς της χώρας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Εξαιτίας του χαρακτήρα τους (οι περιορισμοί) μπορούν να συγκριθούν μόνο με μέτρα που ελήφθησαν στο παρελθόν κατά το φασιστικό Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας», ανακοίνωσε το σερβικό υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Η Βιέννη έχει στείλει πάνω από 5.000 πρόσφυγες σε άλλες χώρες
Στο μεταξύ, η Αυστρία έχει στείλει περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις οποίες πέρασαν, δήλωσε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ.
Πριν τρεις εβδομάδες η Αυστρία και η Γερμανία εξαίρεσαν προσωρινά τους πρόσφυγες από τη Συρία από τους κανόνες της ΕΕ που προβλέπουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις για την παροχή ασύλου στις χώρες από τις οποίες εισέρχονται στην Ένωση.
«Αν θυμάμαι σωστά έχουμε στείλει περισσότερους από 5.000 ή 5.500 πίσω, κυρίως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μεταξύ άλλων», επεσήμανε η Μικλ- Λάιτνερ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
«Για να έχουμε ένα σύστημα παροχής ασύλου που να λειτουργεί χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική πολιτική επαναπατρισμού και μένει να γίνει πολλή δουλειά σε αυτό τον τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις χώρες της Βόρειας Αφρικής», πρόσθεσε.
Η Μικλ- Λάιτνερ επεσήμανε επίσης ότι πολύ λίγες αιτήσεις για την παροχή ασύλου έγιναν σε ασφαλείς χώρες, όπως η Κροατία και η Σλοβενία, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που πέρασαν από αυτές δεν αναζητούσαν πλέον ασφάλεια, αλλά ήθελαν να επιλέξουν τη χώρα με την πιο ελκυστική οικονομία.
«Αν πρόσφυγες έρθουν από τη Σλοβενία και την Κροατία στην Αυστρία και υποβάλουν αίτηση για την παροχή ασύλου (…) θα τους στείλουμε πίσω στην Κροατία και την Αυστρία», τόνισε.