Η Κροατία απαγόρευσε σε πολίτες και οχήματα από τη Σερβία να εισέλθουν στο έδαφός της, ανακοίνωσε σήμερα η κροατική συνοριακή αστυνομία μετά την απαγόρευση από τη Σερβία της κυκλοφορίας φορτηγών από την Κροατία, ενώ επιτείνεται η αντιπαράθεση για τη μεγάλη ροή προσφύγων δια μέσου των κοινών συνόρων τους.
«Οι κάτοχοι σερβικών διαβατηρίων και αυτοκινήτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας δεν μπορούν να εισέλθουν στην Κροατία μέχρι νεωτέρας», ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας στο Μπαγιάκοβο, το κύριο σημείο διέλευσης μεταξύ των δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ωστόσο, ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Οσόγιτς δήλωσε πριν από λίγο ότι η απαγόρευση εισόδου δεν ισχύει για τους πολίτες, αλλά για τα οχήματα, σε αντίποινα για το σερβικό εμπάργκο επί των κροατικών αγαθών.
Η σερβική τηλεόραση έδειξε την κροατική αστυνομία να απαγορεύει την είσοδο σε σέρβους πολίτες τη νύκτα, δηλώνοντας ότι η απαγόρευση αφορά τόσο τους ανθρώπους όσο και τα οχήματα.
Η Σερβία απαγόρευσε την κυκλοφορία φορτηγών και αγαθών από την Κροατία αργά χθες, επιδεινώνοντας την ένταση στις διμερείς σχέσεις που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά την ανατροπή του ηγέτη της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000.
Το Βελιγράδι επέβαλε εμπάργκο σε αντίποινα για τους συνοριακούς περιορισμούς που αποφάσισε η Κροατία, κράτος μέλος της ΕΕ, και πλήττει τον γείτονά του από ανατολάς, γιατί προωθεί τα κύματα των μεταναστών οι οποίοι φθάνουν μέσω των Βαλκανίων στα κοινά τους σύνορα.
Το Ζάγκρεμπ είχε απαγορεύσει σε όλα τα φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα την είσοδο στη χώρα από τη Σερβία και έκλεισε επτά από τα οκτώ οδικά συνοριακά περάσματα, λέγοντας ότι η Σερβία θα πρέπει να κατευθύνει τους μετανάστες στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
«Λυπάμαι γι’ αυτό. Είχαμε προγραμματίσει να ανοίξουμε τα σύνορα σήμερα, ωστόσο τώρα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, μετά την απαγόρευση που επέβαλε η Σερβία. «Δεν θα έχουμε ούτε πόλεμο, ούτε βία, όλα θα ηρεμήσουν, αλλά αυτό δεν συνιστά φυσιολογική συμπεριφορά (από τη Σερβία)», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς στην τηλεόραση από τις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Περισσότεροι από 40.000 μετανάστες, πολλοί μεταξύ αυτών πρόσφυγες από τη Συρία, έχουν εισέλθει στην Κροατία από τη Σερβία από την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας, όταν η Ουγγαρία, γειτονική χώρα και των δύο χωρών στα βόρεια σύνορά τους, απαγόρευσε την είσοδο των προσφύγων στην ΕΕ σφραγίζοντας τα νότια σύνορά της με τη Σερβία.
Η Σερβία μεταφέρει με λεωφορεία μετανάστες κατευθείαν στο κροατικά σύνορα, μετά την είσοδό τους στη Σερβία από την ΠΓΔΜ.
Η Κροατία στέλνει τους μετανάστες βόρεια, κατά μήκος των συνόρων της με την Ουγγαρία, η οποία με τη σειρά της τους στέλνει στην Αυστρία. Ωστόσο το Ζάγκρεμπ τονίζει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων και θέλει η Σερβία να προωθεί μερικούς από τους μετανάστες στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Παράλληλα σήμερα η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αριθμός ρεκόρ 10.046 μεταναστών εισήλθε στην Ουγγαρία χθες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία από την Κροατία. Ο αριθμός αυτός καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ των 9.380 εισόδων στη χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου, παραμονή του κλεισίματος από τη Βουδαπέστη των συνόρων με τη Σερβία, μέσω των οποίων περνούσε τότε η πλειοψηφία των προσφύγων. Στους 10.046 μετανάστες που απογράφηκαν χθες, 9.939 έφθασαν από την Κροατία.