«Να κατεβάσει λίγο τους τόνους» συνέστησε στη Σερβία ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, μετά τις δηλώσεις του σέρβου ομολόγου του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ζήτησε από το Ζάγκρεμπ να ανοίξει τη συνοριακή διάβαση Μπαγιάκοβο και ανήγγειλε ότι σε αντίθετη περίπτωση το Βελιγράδι θα ζητήσει διεθνή προστασία ή θα προχωρήσει σε αντίμετρα.
«Από την πρώτη μέρα (της προσφυγικής κρίσης) συγκρατήθηκα και δεν άσκησα κριτική στη Σερβία, ενώ εδώ και ένα χρόνο αφήνουν τους πρόσφυγες να περάσουν. Όλοι τους επιτρέπουν, χώρες ισχυρότερες και μεγάλες, όπως η Γερμανία τους αφήνουν. Χώρες που πλήττονται λιγότερο, όπως η Ουγγαρία κάνουν σόου. Γιατί; Θα λογοδοτήσουν ενώπιον του Θεού. Δεν μπορώ να ασκήσω κριτική στη Σερβία, αλλά μπορώ να την καλέσω να κατεβάσει λίγο τους τόνους και… να στείλει μερικούς πρόσφυγες στην Ουγγαρία, μερικούς στη Ρουμανία, αλλά και στην Κροατία», τόνισε ο κροάτης πρωθυπουργός.
«Θα συζητήσουμε αύριο το θέμα στις Βρυξέλλες (ο Βούτσιτς και η ομάδα του δεν θα είναι εκεί), θα συζητήσουμε πώς θα επιλύσουμε το πρόβλημα στην πηγή που είναι η Τουρκία και η Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας είπε ότι συνήθως, εποικοδομητικά και με πολιτισμένο τόνο συζητά με τους αξιωματούχους των χωρών που πλήττονται περισσότερο, της Αυστρίας και της Γερμανίας, ακόμη και της Σλοβενίας που, όπως είπε, δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα.
«Ποιος είναι ο πιο θορυβώδης; Εκείνοι που είναι απλός διάδρομος, αυτό είναι μπλόφα», υποστήριξε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας είπε ότι η Σερβία υφίσταται μεγαλύτερη ζημία από την Κροατία από την απόφαση του Ζάγκρεμπ να κλείσει τη διάβασης Μπαγιάκοβο για τη διέλευση φορτηγών εμπορευμάτων.
«Δεν είναι καλό, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα. Δεν είμαστε ανόητοι, βλέπουμε τι κάνουν. Βλέπουμε τι κάνουν και τι έχουν συμφωνήσει με τη Βουδαπέστη. Χαλαρώστε παιδιά, θα τα λύσουμε όλα», υπογράμμισε ο κροάτης πρωθυπουργός.
«Εμείς δεν μπορούμε και δεν θα δεχθούμε 20.000 ανθρώπους μέσα σε δύο μέρες, επειδή οι Σέρβοι και οι Ούγγροι δεν τους δέχθηκαν εδώ και ένα χρόνο», επισήμανε.
Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) είπε ότι τάσσονται κατά της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεωτικής ποσόστωσης στην κατανομή προσφύγων, κάτι που όπως τόνισε, είναι καινοτομία, νέα εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι σε ό,τι αφορά νέα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας από τους πιο συντηρητικούς στην Ευρώπη.
«Αν και δεν επιθυμώ να δώσω νέα δικαιώματα, θα έδινα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα να προτείνει κάτι, το οποίο θα είναι σχεδόν υποχρεωτικό, επειδή σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βρούμε λύση για αυτούς τους ανθρώπους που εισήλθαν στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Αυτός, είπε, είναι ακόμη ένας μικρός αριθμός των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από τη Μέση Ανατολή, 10%. Πρέπει να τους φροντίσουμε και φυσικά η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος, σημείωσε.