Η Κροατία είναι έτοιμη να αντιδράσει γρήγορα σε κάθε μέτρο που λαμβάνει η Σερβία εναντίον της, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς, επισημαίνοντας ότι η Κροατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αξιοποιήσει τη θέση της μέχρι τέλους,
«Ελπίζω, στον πρωθυπουργό Βούτσιτς (της Σερβίας) και στους αξιωματούχους του να επιστρέψει η λογική, να δουν τι ζημία προκαλούν στους πολίτες τους», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας σε δηλώσεις του από το κέντρο υποδοχής προσφύγων Οπάτοβατς, σχολιάζοντας τα αντίμετρα που εφάρμοσε από τα μεσάνυχτα η Σερβία στην Κροατία.
Το «τελεσίγραφο», το οποίο είχε θέσει το Βελιγράδι προς τις κροατικές αρχές ζητώντας να ανακληθούν τα μέτρα αναστολής λειτουργίας των συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία που έλαβε το Ζάγκρεμπ, εξέπνευσε τα μεσάνυχτα και το Βελιγράδι ανακοίνωσε άμεσα την εφαρμογή αντίμετρων.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, από τα μεσάνυχτα ισχύει απαγόρευση εισαγωγής κροατικών προϊόντων στη Σερβία και πλήρης απαγόρευση εισόδου εμπορευματικών οχημάτων με κροατικά προϊόντα, ακόμη κι αν ο προορισμός τους είναι τρίτη χώρα. Τα μέτρα ισχύουν για φορτηγά, τρένα και πλοία εμπορευματικών μεταφορών.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν οι κροατικές θέσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάβαση Μπαγιάκοβο θα είναι δύσκολο να εξηγηθούν στην ΕΕ, ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών είπε: «Εμείς είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι, όταν στέλνουν μηνύματα στην ΕΕ, τα στέλνουν σε εμάς. Εμείς είμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων, είμαι ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ. Η Κροατία είναι μέλος της ΕΕ και τη θέση μας αυτή θα την αξιοποιήσουμε μέχρι τέλους», υπογράμμισε ο κ. Όστογιτς.
Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι την Τετάρτη έκανε αναφορά στα ΜΜΕ και σε «σχέδιο C» της κροατικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μαζικού κύματος προσφύγων που διέρχεται από τη χώρα, ο κ. Όστογιτς επιβεβαίωσε ότι η Κροατία έχει έτοιμο και «σχέδιο C», αλλά είπε ότι δεν θα το ενεργοποιήσει, όσο αποδίδουν τα σχέδια «A» και «Β». Ωστόσο δεν εξήγησε τι περιλαμβάνει το «σχέδιο C».
Ο Ράνκο Όστογιτς επανέλαβε ότι κανένας δεν μπορεί να «πουλάει την ιστορία», ότι η Σερβία δεν είναι σε θέση να ανακατευθύνει τους πρόσφυγες που έρχονται από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ουγγαρία, στη διάβαση «Χόργκος».
«Ήμασταν έτοιμοι για πρώτο κύμα. Αν το πρώτο κύμα ήταν 5.000 άνθρωποι, μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς πρόβλημα. Σήμερα, φθάσαμε στους 50.000 ανθρώπους κι αυτό φυσικά είναι πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα της χώρας, όλα τα οργανώσαμε μόνοι μας με τεράστια βοήθεια από τους εθελοντές και τις στρατιωτικές υπηρεσίες. Στην Κροατία η κατάσταση είναι τέτοια, ώστε δεν υπάρχει κανείς ούτε στα χωράφια, ούτε στις πόλεις, ούτε σε πάρκα», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας.
Αν δεν ανοίξει για τη υποδοχή μεταναστών η διάβαση Χόργκος (σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας), τα μέτρα που εφαρμόζει η Κροατία στη συνοριακή διάβαση Μπαγιάκοβο (σύνορα Κροατίας- Σερβίας) θα παραμείνουν σε ισχύ, αποσαφήνισε ο κ. Όστογιτς.
«Όσον αφορά τη σερβική απόφαση να εισάγει διακρίσεις σε βάρος φορτηγών με πινακίδες κυκλοφορίας της Κροατίας και φορτηγά που μεταφέρουν κροατικά προϊόντα, στο μέτρο αυτό απαντήσαμε έτσι έχουμε αναστείλει την επιβατική κίνηση από τη Σερβία. Αυτά τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ, μέχρι να ανοίξει η διάβαση Χοργκός», δήλωσε ο κ. Όστογιτς.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας είπε ότι αναμένει η Σερβία να αρχίσει να ανακατευθύνει τους πρόσφυγες προς τη διάβαση Χόργκος και να σταματήσει να ταλαιπωρεί ανθρώπους.
«Το μήνυμά μου είναι σαφές, μόλις ανοίξει η διάβαση Χοργκός θα επιτρέψουμε τη διέλευση φορτηγών στο Μπαγιάκοβο και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία», επισήμανε.
Πρόσθεσε ότι οι πολίτες με σερβικό διαβατήριο μπορούν να εισέρχονται στην Κροατία, αν επιβαίνουν σε αυτοκίνητο που δεν έχει σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.