Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία κυκλοφόρησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα προσχέδιο που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.
Το προσχέδιο δήλωσης μπορεί να δημοσιοποιηθεί αύριο αν οι δεκαπέντε χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία, δήλωσε ένας διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Η δήλωση καταδικάζει τη βία και απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι προαναφερόμενες χώρες εκφράζουν την υποστήριξή τους στην έκκληση που απηύθυνε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για τη διεξαγωγή «διαφανούς» έρευνας έπειτα από το θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες.
Χαιρετίζουν επίσης την πρωτοβουλία του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ήταν σε ισχύ εδώ και πενήντα χρόνια και υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η Συρία για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Διπλωμάτης του ΟΗΕ διευκρίνισε πως η περίπτωση της Συρίας διαφέρει από εκείνην της Λιβύης, για την οποία οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της, οι οποίοι αποσκίρτησαν, είχαν ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει και να επιβάλει κυρώσεις.
«Πρέπει να δούμε τι επιθυμεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να κάνει για τη Συρία. Δεν είμαστε στην περίπτωση της Λιβύης. Υπάρχουν λίγες πιθανότητες η Ρωσία να δείξει πολύ ενθουσιασμό για μια ισχυρή αντίδραση εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας», διευκρίνισε ο διπλωμάτης αυτός.
Η άλλη διαφορά με τη Λιβύη είναι ότι ο λαός δεν έχει πάρει τα όπλα εναντίον του καθεστώτος, αναφέρεται στους διπλωματικούς κύκλους.
Από την έναρξη της αμφισβήτησης, στα μέσα Μαρτίου, εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, περίπου 390 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζεται σε απολογισμούς ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και συριακές οργανώσεις ακτιβιστών.