Ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκαν δύο πρώην υπάλληλοι ασφαλείας μιας θυγατρικής της Xe, πρώην Blackwater, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη δολοφονία δύο Αφγανών.

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νόρφολκ της Βιρτζίνια, δεν έκαναν δεκτή τελικά την κατηγορία της δολοφονίας από πρόθεση, βάσει της οποίας οι Κρίστοφερ Ντόρτλεφ, 29 ετών και Τζάστιν Κάνον,27 ετών, αντιμετώπιζαν ποινή ισοβίων δεσμών.

Οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας του ενός από τους Αφγανούς, ενώ απαλλάχθηκαν για τον θάνατο του άλλου. Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 14 Ιουνίου και δεν αναμένεται να ξεπερνά τα οκτώ χρόνια κάθειρξης.
Οι κατηγορούμενοι, που είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2010, είχαν δηλώσει «αθώοι» κατά τη απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Τα γεγονότα είχαν εξελιχθεί τον Μάιο του 2009 στο κέντρο της Καμπούλ, όταν οι δύο άνδρες, που τότε εργάζονταν σε θυγατρική της Xe, για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, είχαν ανοίξει πυρ κατά Αφγανών που πλησίαζαν στο σημείο τροχαίου ατυχήματος, στο οποίο είχαν εμπλακεί. Δύο Αφγανοί είχαν βρει τον θάνατο από τις σφαίρες τους και ένας τρίτος είχε τραυματισθεί.