Η λιβυκή αντιπολίτευση ελέγχει σήμερα την Ζέντεν, μια πόλη που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, όμως οι καθεστωτικές δυνάμεις είναι αναπτυγμένες γύρω από την πόλη, σύμφωνα με ένα Γάλλο που επικοινώνησε τηλεφωνικά από την περιοχή.

«Η πόλη είναι υπό τον έλεγχο της αντιπολιτευσης, όμως υπάρχουν φορτηγά με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ γύρω από την πόλη», δήλωσε από τη Ζεντέν ο Φλοράν Μαρσί, σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ.

«Οι κάτοικοι περίμεναν τη νύκτα μια επίθεση από τις φιλοκανταφικές δυνάμεις, όμως αυτή δεν έγινε. Υπάρχουν ελλείψεις στα πάντα. Την περασμένη εβδομάδα είχαν κοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση, όμως οι αντιπολιτευόμενοι κατάφεραν να τις αποκαταστήσουν», είπε ο Γάλλος αυτός, ο οποίος βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες στην πόλη.

Το βράδυ της Κυριακής, μάχες έφεραν αντιμέτωπους εξεγερμένους και στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της πόλης.

«Στο νοσοκομείο υπήρχαν ένας ή δύο νεκροί από την πλευρά των εξεγερμένων και μερικοί τραυματίες, ενώ υπήρχαν περισσότεροι τραυματίες του λιβυκού στρατού, μεταξύ των οποίων ένας συνταγματάρχης. Είδα να περνάει ένα ημιφορτηγό με τέσσερα πτώματα με δεμένα τα χέρια και τα πόδια. Είχαν σκοτωθεί με μια σφαίρα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους κατοίκους, σκοτώθηκαν από το στρατό του Καντάφι», δήλωσε ο Μαρσί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξεγερμένοι ελέγχουν όλες τις πόλεις ως το Ναλούτ, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, όμως το Ζέντεν είναι η θέση των εξεγερμένων που βρίσκεται πιο κοντά στις φιλοκανταφικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ δυνάμεις πιστές στον Καντάφι και εξεγερμένοι από την ανατολική Λιβύη αντιπαρατίθενται σήμερα σε μια άγονη παραλιακή περιοχή κοντά σε τερματικούς σταθμούς πετρελαίου περίπου 550 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, έγινε γνωστό από μαχητές των εξεγερμένων.

Οι εξεγερμένοι δήλωσαν χθες ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν αναπτύξει άρματα μάχης έξω από την πόλη Μπιν Τζαουάντ, την οποία ανεκατέλαβαν, ενώ οι εξεγερμένοι οπισθοχώρησαν στο Ρας Λανούφ και έστησαν το φυλάκιό τους λίγο έξω από την πετρελαϊκή αυτή πόλη.

Οι δύο πόλεις απέχουν περίπου 60 χιλιόμετρα η μια από την άλλη.

Πηγή των εξεγερμένων δήλωσε πως έχει πληροφορίες ότι οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποίησαν σήμερα αεροπορική επιδρομή στο Ρας Λανούφ, έπειτα από αρκετές επιθέσεις που είχαν πραγματοποιήσει την προηγουμένη.