Τρόπους για να διευκολύνουν την έξοδο του Μουάμαρ Καντάφι χωρίς να παραβιάσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και χωρίς να προκαλέσουν αποσταθεροποίησης της περιοχής θα αναζητήσουν οι δυτικές χώρες στις Βρυξέλλες, στις 10 και 11 Μαρτίου.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επιβεβαίωσε ότι η Ατλαντική Συμμαχία εξετάζει όλα τα σενάρια, τονίζοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική επέμβαση χωρίς την άδεια του ΟΗΕ και προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Εθνη θα παραμείνουν απαθείς θεατές, εάν ο Καντάφι και το καθεστώς του συνεχίσουν να επιτίθενται εναντίον του λαού τους».
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης χωρίς διεθνή υποστήριξη και πρόσθεσε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Η Γαλλία και η Βρετανία επεξεργάζονται από κοινού σχέδιο απόφασης για να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης- καθώς η ιδέα της επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού κερδίζει έδαφος- ως μέσου για να εμποδιστούν οι αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Οι δυτικοί σύμμαχοι διαφωνούν ως προς τον τρόπο επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό θα σημαίνει μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών πληγμάτων εναντίον μονάδων της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας, ωστόσο, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το σχέδιο μπορεί να περιορισθεί στην παρεμπόδιση των πτήσεων στον λιβυκό εναέριο χώρο χωρίς να χρειάζονται μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιχειρήσεις.
Το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει 24ωρη παρακολούθηση της Λιβύης μέσω των αναγνωριστικών αεροσκαφών AWACS, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.