Υπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι στο πλαίσιο της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην κρίση, αλλά θα ήταν μια πρόωρη κίνηση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Όσον αφορά το ζήτημα του εξοπλισμού, της προμήθειας όπλων, είναι μια πιθανότητα… η οποία εξετάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αποκαταστήσει επαφές με την αντιπολίτευση στη Λιβύη για να διασφαλίσει η κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει θα είναι δημοκρατική, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσε.
«Θα ήταν πρόωρο να στείλουμε όπλα σε μια ταχυδρομική θυρίδα στην ανατολική Λιβύη», είπε. «Πρέπει να μην βιαστούμε όσον αφορά τις επιλογές που επιδιώκουμε».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι δήλωσε ότι προς το παρόν «δεν είναι νόμιμη» επιλογή το να σταλούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη, καθώς αφορά και εκείνους το εμπάργκο όπλων που επέβαλε την 27η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όχι στην κυβέρνηση της Λιβύης. Στη Λιβύη», είπε.
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει πιέσεις από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς που την καλούν να προβεί σε άμεση επέμβαση στη Λιβύη. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Κέρι κάλεσε να επιβληθεί το ταχύτερο ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να βομβαρδιστούν οι διάδρομοι αποπροσγειώσεων στα στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας ώστε να καθηλωθούν στο έδαφος τα μαχητικά του Καντάφι σε συνέντευξή του στο CBS. Υπέρ της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είχε ταχθεί και ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν την Κυριακή λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε το να επιτρέψουμε στον Καντάφι να σφαγιάζει τον κόσμο από αέρος», σε συνέντευξή του στο ABC.