Σαν σήμερα, το 1965, πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο άνθρωπος που ενσάρκωσε το θάρρος και την αποφασιστικότητα της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τις ηγετικές του ικανότητες, τους εμπνευσμένους λόγους του και το απαράμιλλο χιούμορ του, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο στην πολιτική όσο και στην παγκόσμια ιστορία.

Ο Τσώρτσιλ υπήρξε ένας πολυδιάστατος ηγέτης: στρατιώτης, συγγραφέας, πολιτικός και δύο φορές πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 1953 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για τη συγγραφή ιστορικών έργων, ενώ η προσωπικότητά του συνοδευόταν από έναν συνδυασμό ευφυΐας, καυστικού πνεύματος και ατακαδόρικου χιούμορ που έχει μείνει θρυλικό.

Διάλογος με τον Μπέρναρντ Σο

Σύμφωνα με μία ιστορία ο ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο έστειλε στον Ουίνστον Τσώρτσιλ δύο εισιτήρια για την πρεμιέρα ενός θεατρικού έργου του, συνοδεύοντάς τα με το καυστικό σχόλιο:

«Σου στέλνω δύο εισιτήρια: ένα για σένα και ένα για έναν φίλο σου, αν έχεις κανέναν.»

Ο Τσώρτσιλ, με το δικό του σαρκαστικό πνεύμα, απάντησε:

«Δυστυχώς, δεν μπορώ να έρθω στην πρεμιέρα. Θα έρθω στη δεύτερη παράσταση, αν γίνει.»

Διάλογος με τη Λαίδη Άστορ

Όταν η Λαίδη Άστορ του είπε:

«Αν ήμουν παντρεμένη μαζί σου, θα έβαζα δηλητήριο στον καφέ σου», εκείνος απάντησε:

«Αν ήμουν παντρεμένος μαζί σου, θα τον έπινα».

Αυτή η στιχομυθία είναι μια από τις πιο διάσημες αποδόσεις της χιουμοριστικής του πλευράς.

Οι λόγοι του που έγραψαν ιστορία

Οι ομιλίες του αποτέλεσαν σύμβολα θάρρους και αποφασιστικότητας. Στις 13 Μαΐου 1940, στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός, δήλωσε μεταξύ άλλων το ιστορικό: «Δεν έχω τίποτα να προσφέρω παρά μόνο αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα». Το μήνυμα αυτό αποτέλεσε κάλεσμα σε έναν ανυποχώρητο αγώνα για τη νίκη.

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 4 Ιουνίου 1940, απευθυνόμενος στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε την εμβληματική φράση: «Θα πολεμήσουμε στις παραλίες, θα πολεμήσουμε στα χωράφια και στους δρόμους, δεν θα παραδοθούμε ποτέ», ενισχύοντας το ηθικό του λαού σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Βρετανία.

Ιστορικά Αποφθέγματα του Τσώρτσιλ

Ο Τσόρτσιλ ήταν γνωστός για την ευφράδειά του, χαρίζοντας στον κόσμο μερικές από τις πιο εμβληματικές ρήσεις:

«Αν περνάς από την κόλαση, συνέχισε να προχωράς.»

«Το να βελτιώνεσαι σημαίνει να αλλάζεις· το να γίνεσαι τέλειος σημαίνει να αλλάζεις συχνά.»

«Το θάρρος είναι αυτό που χρειάζεται για να σηκωθείς και να μιλήσεις· είναι επίσης αυτό που χρειάζεσαι για να καθίσεις και να ακούσεις.»

«Η ιστορία θα είναι καλή μαζί μου, γιατί σκοπεύω να τη γράψω.»

«Είμαι λάτρης των γουρουνιών. Οι σκύλοι μας βλέπουν από κάτω, οι γάτες από πάνω, αλλά τα γουρούνια μας βλέπουν ως ίσους.»

«Στο εξής πρέπει να λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σας ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.»

«Ο καπιταλισμός έχει ένα μόνιμο ελάττωμα: την άνιση κατανομή του πλούτου. Ο σοσιαλισμός αντίθετα έχει ένα σταθερό προτέρημα: την ίση κατανομή της φτώχειας»

«Έχεις εχθρούς; Καλώς! Αυτό σημαίνει ότι έχει ορθώσει το ανάστημά σου για κάτι, κάποτε στη ζωή σου.»

«Η Δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, με εξαίρεση όλα τα άλλα»

«Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.»

«Τακτ είναι η ικανότητα να λες σε κάποιον να πάει στον διάβολο, με τέτοιο τρόπο που να ανυπομονεί για το ταξίδι.»

«Μια καλή ομιλία πρέπει να εξαντλεί το θέμα, αλλά όχι και το ακροατήριο.»

«Όσο πιο πίσω κοιτάζεις στο παρελθόν, τόσο πιο μπροστά μπορείς να δεις στο μέλλον.»

«Το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της δημοκρατίας είναι μια συζήτηση πέντε λεπτών με τον μέσο ψηφοφόρο.»

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που ρυθμίζει τα της κυκλοφορίας της εποχής (μετακινήσεις με άμαξες, έφιπποι κ.λ.π.).

1848: Αρχίζει ο «Πυρετός του Χρυσού»: Ο Αμερικανός εργοδηγός, Τζέιμς Μάρσαλ, ανακαλύπτει στο Sutter’s Mill του Σακραμέντο (ένα μύλο που είχε κατασκευάσει για λογαριασμό Ελβετού επιχειρηματία) ένα σβόλο χρυσού, εκτοξεύοντας στα ύψη το ενδιαφέρον των χρυσοθήρων για το ευγενές μέταλλο.

1859: Οι Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, δηλαδή η Βλαχία και η Μολδαβία, ενοποιούνται υπό τον ηγεμόνα Αλέξανδρο Ιωάννη Κούζα, σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία του σύγχρονου ρουμανικού κράτους. Η ενοποίηση αυτή, αν και αρχικά περιορίστηκε στη διοικητική και πολιτική ένωση, αποτέλεσε τη βάση για την πλήρη ενοποίηση και την ανακήρυξη της Ρουμανίας λίγες δεκαετίες αργότερα.

1908: Πραγματοποιείται θορυβώδες συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Πιεζόμενοι από τους εφοριακούς να πληρώσουν τους φόρους επιτηδεύματος και οικοδομών, οι κάτοικοι των Τρικάλων προβαίνουν σε διαδήλωση και προξενούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια.

1913: Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός, Μιχαήλ Μουτούσης, και ο σημαιοφόρος, Αριστείδης Μωραϊτίνης, πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.

1944: Ο κατοχικός υπουργός Εργασίας, Νικόλαος Καλύβας, εκτελείται στην Αθήνα από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

1961: Η Μέριλιν Μονρόε χωρίζει με τον τρίτο σύζυγό της, το θεατρικό συγγραφέα, Άρθουρ Μίλερ, έπειτα από 4,5 χρόνια έγγαμου βίου.

1963: Τελούνται οι αρραβώνες του διαδόχου του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνου, με την κόρη της Ίνγκριντ της Δανίας, Άννα Μαρία.

1982: Ξεσπά ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον πολιτικό γάμο.

1991: Η Βουλή των Σκοπίων ψηφίζει διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

2005: Οι βαμβακοπαραγωγοί παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη και σε πολλούς άλλους κόμβους του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, χωρίς όμως να κλείσουν τους δρόμους. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Γεωργίας του κόμματος. Στην επιστολή του επικαλείται λόγους συνείδησης. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ωστόσο δεν είναι υπέρ των ακραίων μορφών κινητοποίησης.

2010: Η ταινία «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, με έσοδα 1,859 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, σπάει το ρεκόρ εισιτηρίων που κατείχε ο Τιτανικός από το 1998.

Γεννήσεις

76 – Αδριανός, ρωμαίος αυτοκράτορας, γνωστός για τη διοίκηση του και την οικοδόμηση του Τείχους του Αδριανού στη Βρετανία

1948 – Νόρα Βαλσάμη, ελληνίδα ηθοποιός, από τις χαρακτηριστικές παρουσίες του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου

1949 – Τζον Μπελούσι, αμερικανός ηθοποιός, γνωστός για τους ρόλους του σε κωμωδίες όπως το «The Blues Brothers» και για το ανατρεπτικό του χιούμορ

1987 – Λουίς Σουάρες, ουρουγουανός ποδοσφαιριστής, από τους κορυφαίους επιθετικούς της γενιάς του, με μεγάλες διακρίσεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο

2012 – Αθηνά, πριγκίπισσα της Δανίας, κόρη του πρίγκιπα Ιωακείμ και μέλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Θάνατοι

1822 – Αλή πασάς, οθωμανός πασάς των Ιωαννίνων, ισχυρός τοπικός ηγεμόνας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή των Βαλκανίων

1965 – Ουίνστον Τσώρτσιλ, άγγλος πολιτικός και πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας για την ιστορική του γραφή

2012 – Θόδωρος Αγγελόπουλος, έλληνας σκηνοθέτης, από τους κορυφαίους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου, γνωστός για ταινίες όπως «Το βλέμμα του Οδυσσέα» και «Τοπίο στην ομίχλη»

2017 – Σπύρος Ευαγγελάτος, έλληνας σκηνοθέτης, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου, με μεγάλη προσφορά στην ανάδειξη της αρχαίας τραγωδίας και κλασικού ρεπερτορίου

Γιορτάζουν

Ζωσιμάς, Νεόφυτος, Ξένη, Φίλων

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση
Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Μέμπιους