Μετά από 2.000 χρόνια κρυμμένη κάτω από τόνους ηφαιστειακής στάχτης και πετρωμάτων, η «ανακάλυψη του αιώνα» ήρθε στο φως στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας.

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα πολυτελές ιδιωτικό λουτρό, πιθανώς το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ στην περιοχή. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει θερμά, χλιαρά και ψυχρά δωμάτια, εντυπωσιακή τέχνη και μια τεράστια δεξαμενή νερού.

Το συγκρότημα βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγαλοπρεπούς κατοικίας που αποκαλύφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μέσω εκτεταμένων ανασκαφών.

Ζωντανές εικόνες από το παρελθόν

«Αυτοί οι χώροι αποτελούν μέρος του “φαινομένου της Πομπηίας” – είναι σαν οι άνθρωποι να έφυγαν μόλις πριν από λίγα λεπτά», δηλώνει ο δρ Γκαμπριέλε Τσούχτριγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Ανάλυση των σκελετών δύο ατόμων που βρέθηκαν στο σπίτι αποκαλύπτει την τραγωδία που έζησαν οι κάτοικοι της Πομπηίας, όταν εξερράγη ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ. Οι σκελετοί ανήκαν σε μια γυναίκα 35-50 ετών, η οποία κρατούσε κοσμήματα και νομίσματα και σε έναν νεαρό άνδρα στα εφηβικά ή πρώτα ενήλικα χρόνια του.

Τα δύο άτομα είχαν κλειστεί σε ένα μικρό δωμάτιο, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο από ένα πυροκλαστικό κύμα (καυτό αέριο και στάχτη) που κατέκλυσε την πόλη.

Μια ματιά στην καθημερινή ζωή και την κοινωνική ανισότητα

Ένα ολόκληρο τετράγωνο της Πομπηίας αποκαλύφθηκε, συμπεριλαμβανομένων ενός πλυντηρίου, ενός φούρνου και μιας μεγάλης ιδιωτικής κατοικίας, που θεωρείται ότι ανήκε στον πολιτικό της Πομπηίας, Aulus Rustius Verus. Το ιδιωτικό λουτρό ενισχύει την άποψη για την ελίτ κοινωνική θέση του ιδιοκτήτη.

Όπως αναφέρει το BBC, το λουτρό διαθέτει χώρους με εντυπωσιακά έργα τέχνης, όπως κόκκινα τοιχώματα, μωσαϊκά με γεωμετρικά σχέδια και μαρμάρινα ένθετα. Οι χρήστες απολάμβαναν θερμά λουτρά και σάουνες, πριν προχωρήσουν σε χλιαρούς χώρους για καθαρισμό με λάδι, και τελικά να καταλήξουν στο ψυχρό δωμάτιο με τη δεξαμενή, που μπορούσε να φιλοξενήσει 20-30 άτομα.

Δίπλα στους πολυτελείς χώρους, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα λεβητοστάσιο όπου δούλευαν δούλοι κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τροφοδοτώντας τον φούρνο για τη θέρμανση του λουτρού.

«Η αντίθεση μεταξύ της πολυτέλειας του λουτρού και των σκληρών συνθηκών στο λεβητοστάσιο αποτυπώνει τη βαθιά ανισότητα της ρωμαϊκής κοινωνίας», δηλώνει η αρχαιολόγος δρ Σόφι Χέι.

Η ανασκαφή, που βρίσκεται στις τελευταίες εβδομάδες, συνεχίζει να φέρνει στο φως εκπληκτικά ευρήματα, ενώ περιορισμένος αριθμός επισκεπτών έχει την ευκαιρία να δει το έργο σε εξέλιξη.

Σύντομα, ο χώρος θα ανοίξει πλήρως για το κοινό.