«Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά στο Λος Άντζελες», τόνισε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews αναφορικά με τις φονικές πυρκαγιές.

Ο κ. Συνολάκης, ερωτηθείς αν θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι διαφορετικά ώστε να μην υπάρξουν θύματα και χιλιάδες καμένα στρέμματα, απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά, ειδικά επειδή ο αέρας ήταν τόσο δυνατός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουμε κάποιο μέτρο σύγκρισης. Δεν υπάρχει άλλη πυρκαγιά με ριπές αέρα που έφταναν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, ώστε να τη συγκρίνουμε και να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Πρόσθεσε πως μπορούν να γίνουν συγκρίσεις όσον αφορά, για παράδειγμα, αν πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις και αν αυτές ήταν έγκαιρες. «Σε αυτό το κομμάτι, τουλάχιστον, έγιναν εκκενώσεις. Καταλαβαίνετε, σε σχέση με τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί -που υπολογίζονται σε 180.000-200.000-, αυτή τη στιγμή έχουμε 26 θύματα. Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα, αν δεν υπήρχαν οι εκκενώσεις», υπογράμμισε.

Σχολίασε, ωστόσο, πως «υπάρχει αρκετή μουρμούρα. Ακούγεται συνέχεια ότι, στις εκκενώσεις, το αντίστοιχο του 112 δεν λειτούργησε για όλους. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έλαβαν ειδοποίηση, δεν το άκουσαν ή ενημερώθηκαν από άλλους, κάτι που δείχνει ότι δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση».

Ο κ. Συνολάκης σημείωσε πως οι κατοικίες θα μπορούσαν να είναι πιο ανθεκτικές, προσθέτοντας: «Κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει μια τόσο μεγάλη καταστροφή. Με όσους μιλάω, όλοι λένε το ίδιο πράγμα: “Δεν το περιμέναμε αυτό, είναι απίστευτο”. Υπάρχουν σπίτια, όπως ένα που είχε κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια και ήταν έτοιμο να πουληθεί για 40 εκατομμύρια. Του είχαν κάνει πλήρη ανακαίνιση, επενδύοντας σε μια κουζίνα 500.000 δολαρίων από τη Γερμανία, αλλά δεν είχαν μεριμνήσει για την πυρασφάλεια του σπιτιού. Επιμένω: η τεχνολογία υπάρχει. Έχουμε δει ότι ακόμα και ένα ξύλινο σπίτι μπορεί να αντέξει μια μεγάλη πυρκαγιά. Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι επενδύουν σε ακριβές κουζίνες, μπάνια και μάρμαρα από την Ιταλία, αλλά όχι στην ανθεκτικότητα των σπιτιών τους;».

Αναφερόμενος στα διδάγματα από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, επισήμανε πως το βασικό είναι «να φτιάξουμε έναν νέο αντιπυρικό κώδικα, όπως κάναμε με τον αντισεισμικό μετά από σεισμούς και καταστροφές στην Ελλάδα. Μετά το Μάτι, όμως, δεν φτιάξαμε έναν αντίστοιχο κώδικα. Το μόνο που έγινε ήταν να περάσει ένα μέτρο πέρυσι, σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι σε επικίνδυνες περιοχές οφείλουν να καθαρίζουν τη βλάστηση γύρω από τα σπίτια τους, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο. Αυτό δεν είναι αρκετό».

Επισήμανε την ανάγκη για ελέγχους στους πυροσβεστικούς κρουνούς και την επάρκεια νερού. «Η Πολιτική Προστασία πρέπει να κάνει μεγάλες ασκήσεις ετοιμότητας. Αν καίγονται ταυτόχρονα η Εκάλη, η Πεντέλη και ο Υμηττός, υπάρχει αρκετή πίεση νερού όταν λειτουργούν 50-70 πυροσβεστικοί κρουνοί; Ένα πρόβλημα που έχουμε στα ελληνικά βουνά είναι η έλλειψη δεξαμενών σταθερής πίεσης. Στο Λος Άντζελες, στα βουνά υπάρχουν δεξαμενές αποθήκευσης νερού. Αν και μία από αυτές είχε κλείσει για επισκευές, υπήρχαν άλλες διαθέσιμες. Είναι απαραίτητο να γίνουν προσομοιώσεις και ασκήσεις ετοιμότητας για να αποφύγουμε παρόμοιες τραγωδίες», κατέληξε.