Μια «θεϊκή» αποκάλυψη ήρθε στο φως, καθώς αρχαιολόγοι κατάφεραν να «ξεδιπλώσουν ψηφιακά» ένα ασημένιο φυλαχτό ηλικίας 1.800 ετών, αποκαλύπτοντας την παλαιότερη γνωστή χριστιανική επιγραφή στην Ευρώπη. Η ανακάλυψη θεωρείται το πρώτο αυθεντικό τεκμήριο χριστιανισμού βόρεια των Άλπεων και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ιστορία της θρησκείας.

Μια ιστορική ανατροπή

«Θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε την ιστορία του χριστιανισμού στη Φρανκφούρτη και πέρα από αυτήν κατά περίπου 50 με 100 χρόνια», δήλωσε ο δήμαρχος της Φρανκφούρτης, Μάικ Γιόζεφ. «Το πρώτο χριστιανικό εύρημα βόρεια των Άλπεων προέρχεται από την πόλη μας. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτό, ιδιαίτερα τώρα, τόσο κοντά στα Χριστούγεννα».

Το φυλαχτό, το οποίο περιέχει μια λεπτότατη ασημένια επιγραφή 1,4 ιντσών, ανακαλύφθηκε το 2018 κάτω από το σαγόνι ενός ανδρικού σκελετού σε ταφικό χώρο στα περίχωρα της Φρανκφούρτης. Η επιγραφή, γνωστή ως «Ασημένια Επιγραφή της Φρανκφούρτης», χρονολογείται μεταξύ 230 και 270 μ.Χ., όταν οι κυρίαρχες θρησκείες στην Ευρώπη ήταν ο ιουδαϊσμός και ο παγανισμός.

Ψηφιακή αποκωδικοποίηση της επιγραφής

Η αποκωδικοποίηση της αρχαίας επιγραφής κατέστη δυνατή χάρη στις τεχνολογίες αξονικής τομογραφίας (CT) από το Leibniz Center for Archaeology (LEIZA). Το κείμενο, γραμμένο στα λατινικά, περιλαμβάνει 18 γραμμές που αναφέρουν:

«Στο όνομα του Αγίου Τίτου. Άγιος, άγιος, άγιος! Στο όνομα του Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού! Ο Κύριος του κόσμου αντιστέκεται με [δύναμη] σε όλες τις επιθέσεις. Ο Θεός παραχωρεί την είσοδο στην ευημερία. Μακάρι αυτό το μέσο σωτηρίας να προστατεύει τον άνθρωπο που παραδίδεται στο θέλημα του Κυρίου Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού, αφού μπροστά στον Ιησού Χριστό γονατίζει κάθε γόνατο: στον ουρανό, στη γη και κάτω από τη γη, και κάθε γλώσσα ομολογεί (τον Ιησού Χριστό)».

Ένα εύρημα που αλλάζει την επιστήμη

Σύμφωνα με τη nypost, η διαδικασία αποκωδικοποίησης της επιγραφής ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη. «Η πρόκληση ήταν ότι το ασημένιο φύλλο ήταν τυλιγμένο, αλλά μετά από 1.800 χρόνια ήταν επίσης τσαλακωμένο», εξήγησε ο Ιβάν Καλάντρα, αρχαιολόγος στο LEIZA. Οι ειδικοί δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο και συναρμολόγησαν τα τμήματα της επιγραφής κομμάτι κομμάτι.

Η επιγραφή, που θεωρείται «καθαρά χριστιανική», αναφέρεται στον Ιησού Χριστό και τον Άγιο Τίτο, αποφεύγοντας παγανιστικά θέματα και εβραϊκά στοιχεία.

Ο «πρώτος χριστιανός βόρεια των Άλπεων»

Ο άνθρωπος που βρέθηκε θαμμένος με το φυλαχτό πιστεύεται ότι ήταν πιστός χριστιανός, πιθανότατα διωκόμενος για την πίστη του. Το ταφικό του σύνολο περιελάμβανε επίσης ένα θυμιατήρι και μια κανάτα από πηλό.

Η Ina Hartwig, επικεφαλής πολιτισμού και επιστημών στη Φρανκφούρτη, χαρακτήρισε την ανακάλυψη «εξαιρετική». «Το εύρημα επηρεάζει την αρχαιολογία, τις θρησκευτικές σπουδές, τη φιλολογία και την ανθρωπολογία και θα απασχολεί την επιστήμη για πολύ καιρό», δήλωσε.

Η ανακάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με άλλες πρόσφατες αποκαλύψεις, όπως η επιγραφή «Ο Ιησούς είναι Θεός» στο Μωσαϊκό του Μεγγιδώ, αποδεικνύει την πρώιμη εξάπλωση του χριστιανισμού στην Ευρώπη και αναμένεται να προκαλέσει νέο ενδιαφέρον για την ιστορία της θρησκείας.