Ο γιος του φερόμενου ως ενόπλου, που θεωρείται ύποπτος ότι στόχευσε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο γήπεδο γκολφ του στη Φλόριντα την Κυριακή, δήλωσε ότι ο πατέρας του μισεί τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως «κάθε λογικός άνθρωπος», αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν είναι βίαιο άτομο.

Ο Όραν Ρουθ δήλωσε στην Daily Mail ότι ο πατέρας του, Ράιαν Ρουθ, ο οποίος συνελήφθη για τη φερόμενη ως απόπειρα δολοφονίας, δεν είναι οπαδός του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

«Ούτε εμένα μου αρέσει ο Τραμπ», πρόσθεσε.

Αλλά ο 35χρονος Ρουθ επέμεινε ότι ο πατέρας του δεν είναι βίαιος και ότι σοκαρίστηκε όταν άκουσε τους ισχυρισμούς ότι τον πυροβόλησε.

«Είναι ο μπαμπάς μου και το μόνο παράνομο που έχει κάνει είναι ότι έχει πάρει μερικές κλήσεις από την τροχαία, από όσο ξέρω», δήλωσε ο Όραν Ρουθ στην Daily Mail. «Αυτό είναι τρελό. Γνωρίζω τον μπαμπά μου και αγαπώ τον μπαμπά μου, αλλά αυτό που έγινε δεν θυμίζει καθόλου εκείνον».

«Δεν είναι βίαιο άτομο», δήλωσε επίσης ο Όραν. «Είναι σκληρά εργαζόμενος και σπουδαίος μπαμπάς. Είναι σπουδαίος τύπος, καλός άνθρωπος και δουλεύει όλη του τη γαμ… ζωή».

Ο 58χρονος Ράιαν Ρουθ φέρεται να ήταν οπλισμένος μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον Τραμπ, καθώς έπαιζε γκολφ στο Trump International Golf Club West Palm Beach, όπως δήλωσαν οι Αρχές.

Η Secret Service, το ειδικό αστυνομικό σώμα που εγγυάται την προστασία προέδρων, πρώην προέδρων και πολιτικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής, ανακοίνωσε χθες πως διενεργούσε έρευνα για πυρά «λίγο πριν από τις 14:00» (τοπική ώρα· στις 21:00 ώρα Ελλάδας).

Πράκτορές της «άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλου» που βρισκόταν στα όρια του γηπέδου γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ και εντόπισαν τουφέκι τύπου AK-47, με προσαρμοσμένη διόπτρα, όπως διευκρίνισαν οι Αρχές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ύποπτος τράπηκε σε φυγή με όχημα μαύρου χρώματος, όμως αυτόπτης μάρτυρας έδωσε τα στοιχεία του οχήματος στην Αστυνομία, που τον εντόπισε.

«Έχουμε κάποιον υπό κράτηση που είναι ο πιθανός ύποπτος», δήλωσε ο Ρικ Μπράντσο, ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βέβαιο ότι ο άνδρας που συνελήφθη είναι αυτός που πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του γηπέδου γκολφ όπου έπαιζε ο κ. Τραμπ. Τα κίνητρά του είναι άγνωστα μέχρι αυτή τη στιγμή.

Είναι ασαφές αν -ή πώς- γνώριζε ο ύποπτος πως έπαιζε γκολφ ο κ. Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα εγείρει νέα ερωτήματα για τη φύλαξή του.

Αμερικανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News, καθώς και η εφημερίδα New York Times, κατονόμασαν τον ύποπτο: κατά τις πληροφορίες τους, ονομάζεται Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, 58 ετών, από τη Χαβάη. Το FBI απέφυγε να το επιβεβαιώσει.

Με βάση τα προφίλ του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης -διαγράφτηκαν μέσα σε ώρες αφότου έγινε η απόπειρα-, είναι θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία και είχε καταβάλει προσπάθειες να στρατολογήσει κόσμο για να πάει εκεί να πολεμήσει.