Εκλογές διεξάγονται σήμερα στο κρατίδιο της Θουριγγίας των δύο εκατομμυρίων κατοίκων όπως και στη γειτονική Σαξονία των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων. H πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος του ARD αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης δίνει καθαρή νίκη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στη Θουριγγία ενώ στη Σαξονία βρίσκεται οριακά στη δεύτερη θέση πίσω από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU).

Συγκεκριμένα, στην Θουριγγία η AfD προηγείται με 30,5% επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ακολουθεί το CDU με 24,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 16%, ενώ η Αριστερά ακολουθεί με 12,5%. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 7% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 4% και 1,3% αντίστοιχα.

Στη Σαξονία το CDU φαίνεται ότι εξασφαλίζει την πρωτιά με 31,5%, με την AfD στο 30% και την BSW στο 12%. Το SPD κερδίζει 8,5%, οι Πράσινοι 5,5% και η Αριστερά 4%.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, στην πιο ακραιφνή της μορφή και υπό παρακολούθηση από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, με επικεφαλής τον Μπιερν Χέκε -που έχει καταδικασθεί από τη γερμανική δικαιοσύνη για ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα-, προηγείται. Ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με διαφορά και τρίτη έρχεται η Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ, με σύνθημα «Λογική και Δικαιοσύνη» και δίλημμα «Πόλεμος ή Ειρήνη;».

Η Αριστερά του Μπόντο Ράμελο, που κυβερνά από το 2014, αποτελώντας μέχρι σήμερα την μόνη «αριστερή εξαίρεση» στην Επανενωμένη Γερμανία, ζει πιθανώς τις τελευταίες μέρες της ως πρώτο κόμμα, γράφει η DW.

Bodo Ramelow
Ο Μπόντο Ράμελο και η σύζυγός του

Θα είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο σε γερμανικό τοπικό κοινοβούλιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το AfD βλέπει «στο μέλλον»

Τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε αναβρασμό με την AfD να προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη μέρα. Όσο για τη Συμμαχία Βάγκενκνεχτ, που πολλοί λένε ότι κλείνει το μάτι στην AfD, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Θουριγγία και πρώην δήμαρχος Άιζεναχ με την Αριστερά, Κάτια Βολφ, αρνείται τη συνεργασία με τον Χέκε. «Μας χωρίζουν πολλά και επί της ουσίας με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, για τα οποία δεν μιλά κανείς: αναφορικά με τη μετανάστευση, το δικαίωμα στο άσυλο, τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων». Βέβαια έβαλε έναν αστερίσκο στην ίδια ενημέρωση: ότι το κοινό που έχουν είναι ότι απευθύνονται στον λαό και μιλούν για την πραγματική επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

Από την άλλη, ο Γκέοργκ Μάιερ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών δεν βλέπει διαφορές μεταξύ Συμμαχίας Βάγκενκνεχτ και Εναλλακτικής για τη Γερμανία. «Η Συμμαχία Βάγκενκνεχτ είναι ένα μείγμα εθνικιστικών προτάσεων με σοσιαλιστικές» λέει χαρακτηριστικά, αλλά από την άλλη μπορεί να καταλάβει το ενδιαφέρον που προκαλεί το πολιτικό φαινόμενο Βάγκενκνεχτ. Ο αριστερός πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελο, έρχεται πια τέταρτος.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα στείλει σίγουρα μηνύματα και για το Βερολίνο.