Το Ιράν δεσμεύτηκε να σεβαστεί οποιαδήποτε εκεχειρία στη Γάζα και συμφωνία για τους ομήρους που θα αποδεχτεί η Χαμάς, αλλά παραμένει αποφασισμένη να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ, όπως ανέφερε η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ σε δήλωση την Παρασκευή.

Όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν θα καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη αντίδρασή του για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μέχρι μετά τον επόμενο γύρο συνομιλιών για την εκεχειρία και την απελευθέρωση ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος προγραμματίστηκε για τις 15 Αυγούστου, η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι ελπίζει πως η απάντηση της Τεχεράνης «θα γίνει σε χρόνο και τρόπο που δεν θα πλήξει την πιθανή εκεχειρία».

«Η προτεραιότητά μας είναι να εδραιώσουμε μια διαρκή εκεχειρία στη Γάζα· οποιαδήποτε συμφωνία γίνει αποδεκτή από τη Χαμάς θα αναγνωριστεί επίσης από εμάς,» ανέφερε η αποστολή του Ιράν σε δήλωσή της.

«Το ισραηλινό καθεστώς παραβίασε την εθνική μας ασφάλεια και κυριαρχία μέσω της πρόσφατης τρομοκρατικής του πράξης. Έχουμε το νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας – ένα θέμα εντελώς άσχετο με την εκεχειρία στη Γάζα,» συνεχίζει η δήλωση. «Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα γίνει σε χρόνο και τρόπο που δεν θα πλήξει την πιθανή εκεχειρία».

«Άμεσοι και ενδιάμεσοι επίσημοι δίαυλοι για την ανταλλαγή μηνυμάτων πάντα υπήρχαν μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι λεπτομέρειες των οποίων και τα δύο μέρη προτιμούν να παραμείνουν αδημοσίευτε».