Οι λόγοι για να μην ξεχνάμε ποτέ να αγοράζουμε καρότα είναι πολλοί, ωστόσο αν πρέπει να τους συνοψίσουμε, τότε:

  1. Προστατεύουν την υγεία των ματιών μας, λόγω της περιεκτικότητας τους σε β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
  2. Είναι υψηλή πηγή αντιοξειδωτικών, προστατεύοντας μας από φλεγμονές.
  3. Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  4. Βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο ή την επανεμφάνισή του.
  5. Παίζουν σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της στοματικής υγείας, καταπολεμώντας πολύ αποτελεσματικά βακτήρια και τοξίνες που εισχωρούν στο στόμα μας.
  6. Ενισχύουν την υγεία του δέρματος και την επούλωση πληγών λόγω του υψηλού β-καροτένιου.

Υλικά (10-12 μερίδες)

Για το κέικ

  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο αλεσμένο
  • 100 γρ. βασιλικούς χουρμάδες
  • 50 γρ. σταφίδα μαύρη
  • 70 γρ. λάδι καρύδας
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι light
  • 1½ κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
  • 150 γρ. καρότο ψιλοτριμμένο

Για την επικάλυψη

  • 100 γρ. τυρί κρέμα light
  • 50 γρ. γιαούρτι light
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 4-5 σταγόνες στέβια

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με 3 κ.σ. νερό και τον αφήνουμε να μουλιάσει για λίγα λεπτά.
  • Βήμα 2: Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τους χουρμάδες και τις σταφίδες και ρίχνουμε βραστό νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στο βραστό νερό για να μαλακώσουν.
  • Βήμα 3: Αφού στραγγίξουμε καλά τους χουρμάδες και τις σταφίδες, τα βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το λάδι καρύδας και τον μουλιασμένο λιναρόσπορο. Τα πολτοποιούμε όλα μαζί.
  • Βήμα 4: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με σύρμα το γιαούρτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μείγμα του χουρμά και τη σόδα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βήμα 5: Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Βήμα 6: Ενσωματώνουμε τελευταίο το καρότο.
  • Βήμα 7: Σε μια φόρμα για κέικ, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μείγμα μας. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
  • Βήμα 8: Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο.
  • Βήμα 9: Μόλις είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού το ξεφορμάρουμε, ρίχνουμε από πάνω την επικάλυψη του κρεμώδους τυριού.

Διατροφική αξία ανά κομμάτι

  • Ενέργεια: 286 kcal
  • Υδατάνθρακες: 34,4 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 17,6 γρ.
  • Λιπαρά: 11,4 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,7 γρ.

* H φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI