Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε την Παρασκευή με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι δύο τους «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ και συζήτησε πώς η κλιμάκωση δεν συμφέρει καμία πλευρά,» αναφέρει η ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Μπλίνκεν «επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη για την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Γάζα που θα διασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, θα επιτρέψει την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα».

Τόνισε επίσης «τη σημασία της επίτευξης μιας διπλωματικής λύσης που θα επιτρέψει στις οικογένειες τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Η δήλωση δεν αναφέρει το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ, οι οποίοι απειλούν αυτή τη στιγμή να επιτεθούν στο Ισραήλ λόγω των πρόσφατων δολοφονιών του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σούκρ στη Βηρυτό, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του άξονα υπό ιρανική ηγεσία.