Το τραγούδι «Like a Virgin» της Μαντόνα, ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα κομμάτια της δεκαετίας του ’80, κυκλοφόρησε σαν σήμερα το 1987 και έγινε γρήγορα ένα πολιτισμικό φαινόμενο που καθόρισε την καριέρα της τραγουδίστριας και διομόρφωσε τη μουσική σκηνή της εποχής.

Οι στίχοι του τραγουδιού «Like a Virgin», που γράφτηκε από τους Tom Kelly και Billy Steinberg, περιγράφουν τα συναισθήματα μιας γυναίκας που ξεκινάει μια νέα σχέση και αισθάνεται «σαν παρθένα», δηλαδή ξανά αγνή και άπειρη, παρόλο που έχει ήδη ζήσει ερωτικές εμπειρίες. Ο Steinberg είχε δηλώσει ότι οι στίχοι βασίζονται σε δικά του προσωπικά βιώματα. Η παραγωγή του τραγουδιού ανατέθηκε στον Nile Rodgers, ο οποίος πρόσθεσε την χαρακτηριστική funk και pop αίσθηση, που έδωσε στο τραγούδι τη μοναδική του ηχητική ταυτότητα.

Το «Like a Virgin» ήταν η δεύτερη μεγάλη επιτυχία της Μαντόνα, μετά το «Holiday». Το τραγούδι έφτασε στην κορυφή των charts σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Αυστραλίας. Το άλμπουμ πούλησε 10 εκατ. αντίτυπα και η Μαντόνα έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνιδα στις ΗΠΑ που πούλησε πάνω από 5 εκατ. αντίτυπα ενός άλμπουμ.

Το μουσικό βίντεο του «Like a Virgin» σκηνοθετήθηκε από τον Mary Lambert και γυρίστηκε στη Βενετία της Ιταλίας. Στο βίντεο, η Μαντόνα εμφανίζεται με νυφικό φόρεμα και τριγυρνάει στους δρόμους της Βενετίας, προσθέτοντας μια θεατρική και ρομαντική διάσταση στο τραγούδι. Οι εικόνες της Μαντόνα στο βίντεο έγιναν εμβληματικές, συμβάλλοντας στη δημιουργία της εικόνας της ως μια από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες της εποχής.

Η επιτυχία του τραγουδιού δεν είχε να κάνει μόνο με την εμπορική του απήχηση. Η χρήση της λέξης «παρθένα» ήταν σοκαριστική για εκείνη την εποχή όπως και η σεξουαλικότητα του τραγουδιού και της Madonna στην ερμηνεία του. Αν και η Μαντόνα δεν ήταν η πρώτη καλλιτέχνιδα που έφερε τη σεξουαλικότητα και τους προκλητικούς στίχους στη μουσική (είχαν προηγηθεί γυναίκες όπως η Millie Jackson και η Grace Jones πολλά χρόνια πριν), η ευρεία απήχηση της Μαντόνα στο mainstream κοινό της έδωσε μεγαλύτερη προσοχή και αποτέλεσε και έναν τρόπο έκφρασης της γυναικείας ενδυνάμωσης και ελευθερίας. Σήμερα η Μαντόνα θεωρείται από πολλούς μια θεμελιώδης φιγούρα στην επιτυχία των γυναικών στη μουσική σήμερα και το «Like a Virgin» έχει γίνει σημείο αναφοράς στην καριέρα της.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1788: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη Συμφωνία αρ. 41, γνωστή και ως «Του Διός».

1793: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο του Λούβρου.

1913: Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας), λήγει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη είναι η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.

1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει στη γαλλική πόλη Σεβρ, από την οποία πήρε και το όνομά της, τη Συνθήκη των Σεβρών. Είναι η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ. Την Ελλάδα εκπροσωπούν και υπογράφουν ο πρωθυπουργός της χώρας και ο πρεσβευτής της στο Παρίσι, Άθως Ρωμανός. Η εξέλιξη είναι αρνητική για την Τουρκία, η οποία χάνει τα αραβικά της εδάφη, την Ανατολική Θράκη και μεγάλες περιοχές της δυτικής, της βόρειας και της νότιας Μικράς Ασίας.

1922: Με πρόταση του Μιχάλη Παπάζογλου, η οποία ανακοινώνεται επισήμως στον αθηναϊκό Τύπο, ο ιστορικός όμιλος που ίδρυσε ο Γιώργος Καλαφάτης υιοθετεί για σύμβολό του το τριφύλλι και ονομάζεται πλέον Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ), μία ονομασία με την οποία θα γίνει στη συνέχεια γνωστός τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον φίλαθλο κόσμο.

1926: Ιδρύεται η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo.

1948: Κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην αμερικανική τηλεόραση η Candit Camera, μετά από αρκετών χρόνων παρουσία στο ραδιόφωνο ως Candit Microphone.

1969: Η Coca Cola κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

1985: Το πρώτο άλμπουμ της Μαντόνα, «Like a Virgin», γίνεται ο πρώτος δίσκος από γυναίκα καλλιτέχνιδα που ξεπερνά σε πωλήσεις τα 5 εκατομμύρια.

1988: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, υπογράφει τον νόμο περί Πολιτικών Ελευθεριών του 1988, παρέχοντας 20.000 δολάρια σε Ιάπωνες Αμερικανούς που είτε κρατήθηκαν, είτε μεταφέρθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1995: Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτηρίζει τη νικοτίνη ναρκωτικό και διατυπώνει προτάσεις για την πρόληψη του εθισμού των νέων.

Γεννήσεις

Δημήτρης Κουτσούμπας

1884 – Παναΐτ Ιστράτι, ρουμάνος συγγραφέας

1947 – Ίαν Άντερσον, σκωτσέζος μουσικός

1955 – Δημήτρης Κουτσούμπας, ελληνας πολιτικός

1960 – Αντόνιο Μπαντέρας, ισπανός ηθοποιός

Θάνατοι

1881 – Σπυρίδων Ζαμπέλιος, έλληνας ιστορικός

1945 – Ρόμπερτ Γκόνταρντ, αμερικανός φυσικός, από τους πατέρες της μοντέρνας πυραυλικής

1968 – Γκαμπριέλ Ανό, γάλλος ποδοσφαιριστής και δημοσιογράφος. Εργάστηκε στην αθλητική εφημερίδα «L’ Équipe» και θεωρείται ο εμπνευστής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο (νυν Τσάμπιονς Λιγκ).

Γιορτές

Ήρων, Ιππόλυτος, Λαυρέντιος, Λώρα