Ένας άνδρας με ειδικές γνώσεις για τους κροκόδειλους που βίασε και σκότωσε σκυλιά έχει φυλακιστεί για περισσότερα από 10 χρόνια για τις πράξεις του.

Ο Άνταμ Ρόμπερτ Κόρντεν Μπρίτον καταδικάστηκε την Πέμπτη από Ανώτατο Δικαστήριο του Darwin, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ένοχος για 56 αδικήματα που σχετίζονται με βασανιστήρια και σεξουαλική εκμετάλλευση περισσότερων από 42 σκύλων στην αγροτική του ιδιοκτησία.

Ο Μπρίτον, ο οποίος γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση, με περίοδο μη αναστολής έξι ετών.

Ο ανώτατος δικαστής, Μάικλ Γκραντ, προειδοποίησε ότι θα έπρεπε να περιγράψει την παράβαση του Μπρίτον που περιλάμβανε «τραυματική σκληρότητα προς τα ζώα».

«Η διαφθορά σας ξεφεύγει από κάθε συνηθισμένη ανθρώπινη αντίληψη», είπε ο Γκραντ στον Μπρίτον.

Ο δικαστής Γκραντ διέταξε επίσης να απαγορευτεί στον Μπρίτον να έχει στην ιδιοκτησία του θηλαστικά ζώα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η δικηγόρος του Μπρίτον, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή έχει υποστεί προσωπική κακοποίηση και απειλές επειδή τον εκπροσωπούσε, είχε υποστηρίξει ότι η ισόβια απαγόρευση κάθε ιδιοκτησίας ζώων ήταν ένα «ακραίο μέτρο».

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στον πελάτη του να έχει ή να ζει με άλλα πλάσματα εκτός από «θηλαστικά» και ότι η απαγόρευση δεν πρέπει να είναι εφ’ όρου ζωής εξαιτίας «λογικών προοπτικών αποκατάστασης».

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι παρευρισκόμενοι στη δίκη έκλαιγαν με λυγμούς, καθώς αναγνώστηκαν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 39 σκύλων, συμπεριλαμβανομένων εννέα κουταβιών.

Ο Μπρίτον στάθηκε στο εδώλιο φορώντας ένα μαύρο κοστούμι με γκρι πουκάμισο και δεν αντέδρασε στα σχόλια του δικαστή Γκραντ.

Ο άνδρας άρχισε τις αποτρόπαιες πράξεις το 2014 και συνέχισε μέχρι τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2022, αφού ένα βίντεο, το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, παραδόθηκε ανώνυμα στις αρχές προστασίας των ζώων της Βόρειας Επικράτειας.

Οι άθλιες πράξεις έλαβαν χώρα μέσα σε ένα κοντέινερ στο σπίτι του Μπρίτον, καθώς και σε «απομονωμένες» τοποθεσίες στα εξωτερικά προάστια του Darwin.

Μεγάλο μέρος της κακοποίησης κινηματογραφήθηκε από τον ίδιο σε κινητά τηλέφωνα και σε κάμερες τοποθετημένες σε τρίποδα, ενώ αργότερα επεξεργαζόταν τα βίντεο για να κρύψει τα χαρακτηριστικά του.

Από το 2020 μέχρι τη σύλληψή του το 2022, χρησιμοποίησε την κρυπτογραφημένη υπηρεσία κοινωνικών μέσων Telegram, για να συνδεθεί με «ομοϊδεάτες» κακοποιούς ζώων.

Ένας δεύτερος λογαριασμός, γνωστός ως Cerberus, χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφόρτωση και τον διαμοιρασμό των βίντεο που έφτιαξε στα οποία συζητούσε τον «αριθμό φόνων» του.

Τα βίντεο αποθηκεύτηκαν στις συσκευές του με ονόματα που σχετίζονται με την τοποθεσία, τη φυλή ή το όνομα του ζώου, συμπεριλαμβανομένων των «Mastiff1», «Pit1» και «NewBlue1».

Σε μια διαδικτυακή συνομιλία, ο Μπρίτον αναφέρθηκε στο «δωμάτιο βασανιστηρίων» του, αλλά και στα εργαλεία θα χρησιμοποιούσε, συμπεριλαμβανομένου ενός μαχαιριού ψωμιού, πριν προσθέσει ότι: «Δεν μπορώ να σταματήσω τον εαυτό μου να πληγώνει τα σκυλιά. Θα φέρω έναν άλλο σκύλο να σκοτώσω αύριο. Σκοπεύω να τον πονέσω πολύ. Είμαι τρελά ενθουσιασμένος με αυτό».

«Η καθαρή και απεριόριστη ευχαρίστησή σας είναι οδυνηρά εμφανής από το ηχογραφημένο υλικό», είπε ο δικαστής.

Ο κάποτε αξιοσέβαστος ακαδημαϊκός, ο οποίος γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει εργαστεί για το BBC και το National Geographic, πήρε περίπου 42 σκυλιά σε μια περίοδο δύο ετών με μοναδικό σκοπό να τα βασανίσει μέχρι θανάτου μπροστά στην κάμερα.

Η διαδικτυακή δραστηριότητα του Μπρίτον τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή της Αστυνομίας μετά από μια αναφορά του κλάδου για την ευημερία των ζώων της Βόρειας Επικράτειας (NT) το 2022.

Η υπηρεσία είχε αναφερθεί σε ένα βίντεο που έφτιαξε και δημοσιεύτηκε σε μια ιστοσελίδα που τον απεικόνιζε να κακοποιεί σεξουαλικά, να βασανίζει και να σκοτώνει έναν σκύλο και οκτώ κουτάβια.

Τον Απρίλιο του 2022 οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του Μπρίτον και κατάσχεσαν 44 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων υπολογιστές, κάμερες, σκληρούς δίσκους, όπλα και σεξουαλικά παιχνίδια.

Η Αστυνομία κατά την έρευνα εντόπισε επίσης κομμένα μέλη σκυλιών σε έναν καταψύκτη, ένα κουτάβι σε αποσύνθεση, καθώς και ένα κομμένο κεφάλι σκύλου σε γειτονική ιδιοκτησία.

Ο Μπρίτον καταδικάστηκε επίσης για κατοχή και μετάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Η πρώην σύζυγός του, Έριν, απέσυρε επίσημα το επώνυμό του μόλις δύο μήνες μετά τη σύλληψή του το 2022.

Ο Μπρίτον μεγάλωσε στην Αγγλία και πήρε το διδακτορικό του στη ζωολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ πριν μετακομίσει στην Αυστραλία μετά το 1996, για να συνεχίσει την εργασία του με τους κροκόδειλους.

Γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του και ίδρυσαν μια εταιρεία συμβούλων, την Big Gecko, η οποία πουλούσε πλάνα με κροκόδειλους σε σκηνοθέτες τηλεόρασης και κινηματογράφου.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του διάβασε στο δικαστήριο μια δήλωση συγγνώμης που έγραψε ο πελάτης της.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τα εξευτελιστικά εγκλήματα που διέπραξα σε σκύλους», αναφέρει αρχικά.

«Λυπάμαι βαθιά για τον πόνο και το τραύμα που προκάλεσα σε αθώα ζώα και κατά συνέπεια στην οικογένειά μου, τους φίλους και τα μέλη της κοινότητας που επηρέασα, σας απογοήτευσα όλους και λυπάμαι πραγματικά. Τώρα αναγνωρίζω ότι παλεύω με μια σπάνια παραφιλική διαταραχή για μεγάλο μέρος της ζωής μου και ότι η ντροπή και ο φόβος με εμπόδισαν να αναζητήσω την κατάλληλη βοήθεια που χρειαζόμουν. Κανένας αριθμός λέξεων δεν μπορεί να δείξει πόσο λυπάμαι και ντρέπομαι, ούτε να αναιρέσει αυτό που έκανα. Θα αναζητήσω μακροχρόνια θεραπεία για να βρω έναν δρόμο προς τη λύτρωση», είπε.

«Παρακαλώ δώστε στην οικογένειά μου τον χώρο που της αξίζει να θεραπευτεί, δεν γνώριζαν τίποτα και δεν συμμετείχαν με κανέναν τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η παραφιλία ορίζεται ως η ύπαρξη επίμονων και επαναλαμβανόμενων σεξουαλικών ενδιαφερόντων, παρορμήσεων, φαντασιώσεων ή συμπεριφορών αξιοσημείωτης έντασης που περιλαμβάνουν αντικείμενα, δραστηριότητες ή ακόμα και καταστάσεις που είναι άτυπης φύσης.