Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει ειρηνικά αν ο Ρεπουμπλικανός προκατοχός του και υποψήφιος για τις εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, ηττηθεί. Η δήλωσή του έγινε σε απόσπασμα συνέντευξης που μεταδόθηκε χθες Τετάρτη από το CBS.

«Αν χάσει ο Τραμπ, δεν είμαι καθόλου σίγουρος», απάντησε ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος ερωτηθείς αν αναμένει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. «Εννοεί αυτό που λέει. Δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά. Το εννοεί όταν όταν λέει πράγματα όπως ‘αν χάσουμε, θα γίνει λουτρό αίματος’», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί έσπευσαν να επαναλάβουν το μήνυμα της προεκλογικής τους εκστρατείας ότι ο πρώην πρόεδρος συνιστά απειλή για τη δημοκρατία. Η εκστρατεία του Μπάιντεν χρησιμοποίησε το σχόλιο για το «λουτρό αίματος» σε διαφήμιση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «ενθαρρύνει και δικαιολογεί την πολιτική βία».

Από την άλλη, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ανέφερε ότι το σχόλιο αναφερόταν συγκεκριμένα στην αυτοκινητοβιομηχανία και είχε αφαιρεθεί από το πλαίσιο.

Ο Μπάιντεν είχε εκφράσει προηγουμένως ανησυχία ότι ο πρώην αντίπαλός του δεν θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα των εκλογών. Στο προεδρικό ντιμπέιτ του CNN τον Ιούνιο, το οποίο οδήγησε στην απόφαση του Μπάιντεν να υποστηρίξει τελικά την Κάμαλα Χάρις, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν θα αποδεχόταν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2024. «Αν είναι δίκαιες και νόμιμες και καλές εκλογές, οπωσδήποτε», απάντησε, αφού αρχικά απέφυγε την ερώτηση.

Ο Τραμπ είχε κάνει επανειλημμένα αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία το 2020, μετά την ήττα του από τον Μπάιντεν. Οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, προσπαθώντας να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους εκείνη την ημέρα επανέλαβαν τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη.