Στις 8 Αυγούστου 1974, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον ανακοίνωσε την παραίτησή του, καθιστώντας τον πρώτο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που παραιτείται από το αξίωμά του. Η παραίτησή του ήρθε ύστερα από πίεση που ασκήθηκε λόγω του σκανδάλου Watergate, το οποίο είχε ξεκινήσει με τη διάρρηξη στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών το 1972 και τη μετέπειτα προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση Νίξον.

Το σκάνδαλο Watergate αποκαλύφθηκε σταδιακά μέσω δημοσιογραφικών ερευνών και δικαστικών διαδικασιών, αποκαλύπτοντας παράνομες ενέργειες όπως πολιτική κατασκοπεία και παράνομες υποκλοπές. Οι έρευνες κατέληξαν στην ανακάλυψη των ηχογραφήσεων του Λευκού Οίκου, οι οποίες αποδείκνυαν την εμπλοκή του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου.

Στις 30 Ιουλίου 1974, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε τον Νίξον να παραδώσει τις ηχογραφήσεις, οι οποίες αποδείκνυαν την ενοχή του. Στις 5 Αυγούστου δημοσιοποιήθηκαν οι απομαγνητοφωνήσεις, αποκαλύπτοντας ότι ο Νίξον είχε δώσει εντολές να σταματήσει η έρευνα του FBI για το Watergate. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Νίξον ανακοίνωσε την παραίτησή του σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα​.

Την επόμενη ημέρα, στις 9 Αυγούστου, ο Νίξον αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο και ο αντιπρόεδρος Τζέραλντ Φορντ ορκίστηκε ως ο 38ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλώνοντας ότι “ο εθνικός εφιάλτης τελείωσε”. Ο Φορντ αργότερα απένειμε χάρη στον Νίξον για οποιαδήποτε εγκλήματα μπορεί να είχε διαπράξει κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια προσπάθεια να επουλώσει τις πληγές που άφησε το σκάνδαλο Watergate στη χώρα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1303: Σεισμός προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στην Κρήτη και καταστρέφει τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

1953: Υπογράφεται στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, η συμφωνία για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους, που θα θέσει τα θεμέλια για το μετέπειτα «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας.

1963: Στη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποιείται από 15μελή σπείρα μια πρωτοφανής ληστεία στο ταχυδρομικό τρένο Γλασκόβης – Λονδίνου, με λεία 2.600 λίρες σε τραπεζογραμμάτια. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Ληστεία του Αιώνα».

1967: Ιδρύεται η ASEAN, οργανισμός για την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική συνεργασία των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

1968: Ο Ρίτσαρντ Νίξον παίρνει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, στο συνέδριο του Μαϊάμι, με 692 ψήφους έναντι 277 του Νέλσον Ροκφέλερ και 182 του Ρόναλντ Ρίγκαν.

1974: Ενώ το σκάνδαλο Watergate συγκλονίζει τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της χώρας, Ρίτσαρτν Νίξον, υποβάλλει την παραίτησή του.

1989: Το διαστημικό λεωφορείο «Columbia» ξεκινά πενθήμερη μυστική στρατιωτική αποστολή.

1990: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφήνεται με ομόφωνη γνώμη κατηγόρων και ανακριτή ο υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος κατηγορείται για απιστία και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

1990: Το Ιράκ προσαρτά το Κουβέιτ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στέλνει στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία για να ανακαταλάβουν το Εμιράτο.

2008: Διεξάγεται η τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, με τη συμμετοχή 11.028 αθλητών από 204 χώρες. Η Ελλάδα παίρνει μέρος με 159 αθλητές.

Γεννήσεις

1879 – Εμιλιάνο Ζαπάτα, μεξικανός στρατιωτικός

1900 – Αλέξης Μινωτής, ελληνας ηθοποιός

1934 – Ρίκα Διαλυνά, ελληνίδα ηθοποιός

1937 – Ντάστιν Χόφμαν, Αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι

1827 – Γεώργιος Κάνινγκ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον οποίο πήρε το όνομά της η πλατεία Κάνιγκος

2003 – Αντώνης Σαμαράκης, Έλληνας συγγραφέας

2004 – Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Έλληνας ηθοποιός

2017 – Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα (Αρλέτα), Ελληνίδα τραγουδίστρια

Γιορτές

Μύρων, Τριαντάφυλλος, Τριανταφυλλιά

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Oργασμού
Παγκόσμια Ημέρα Γάτας