Ένας Βρετανός, που πέρασε 22 μήνες κλεισμένος σε μια φυλακή στην «κόλαση της ερήμου» στο Ντουμπάι, περιέγραψε την τρομακτική δοκιμασία του, προειδοποιώντας τους ανθρώπους να μην πάνε ποτέ εκεί.

Ο David Haigh, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Leeds United, ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε, ενώ βρισκόταν πεσμένος στο πάτωμα μέσα στο κελί του, και είδε έναν άνδρα να βασανίζεται μέχρι θανάτου, ενώ τον χτυπούσαν στον λαιμό.

Η κακοποίηση που αντιμετώπισε ο Haigh περιελάμβανε γρονθοκόπημα, ηλεκτροσόκ με τέιζερ, χτυπήματα με λαβή σκούπας και πυρπόληση κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στο αστυνομικό τμήμα του Bur Dubai.

Το τότε αφεντικό του ποδοσφαίρου κατηγορήθηκε ότι διοχέτευε χρήματα στους δικούς του λογαριασμούς από τους ιδιοκτήτες του συλλόγου που εδρεύουν στο Ντουμπάι, μια κατηγορία που συνεχίζει να χαρακτηρίζει ψεύτικη.

Είπε ότι η συγκλονιστική εμπειρία του θα μπορούσε να είχε επαναληφθεί στην υπόθεση της ιρλανδής αεροσυνοδού, Tori Towey, η οποία απειλήθηκε με φυλάκιση, αφού κατηγορήθηκε ότι έπινε αλκοόλ και προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αφού φέρεται να υπέστη ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Τώρα, ο Haigh μίλησε στην Daily Mail αποκαλύπτοντας πώς η εμπειρία του στις φυλακές του Ντουμπάι τον έκανε να υποφέρει από εφιάλτες και αναδρομές στο παρελθόν.

«Από τη διεύθυνση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου κατέληξα στο να ξαπλώνω στο πάτωμα ενός κελιού φυλακής και να με βιάζουν», είπε.

«Όταν τους άκουσα να λένε “σκοτώνουμε Βρετανούς εδώ”, σκέφτηκα ότι προσπαθούσαν να με τρομάξουν», ανέφερε.

«Eίδα κάποιον που πέθανε μπροστά μου από βασανιστήρια. Τον έσυραν σε μια περιοχή και τους άκουγα να τον χτυπούν. Έπειτα τον έφεραν πίσω και αυτός έπεσε δίπλα μου, ενώ πατούσαν στον λαιμό του», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η αστυνομία πραγματοποίησε τις υποτιθέμενες μεθόδους βασανιστηρίων, ο κ. Haigh είπε: «Για να πάρουν ομολογίες. Μερικοί από αυτούς χρησιμοποιούν τα βασανιστήρια, επειδή είναι κακοί άνθρωποι».

«Τους βγάζουν στην έρημο, τους βάζουν μια τσάντα πάνω από το κεφάλι τους, βάζουν ένα όπλο στο κεφάλι τους και το κάνουν για σαδιστική διασκέδαση», περιγράφει ο πρώην κρατούμενος.

Συνελήφθη τον Μάιο του 2014, αφού πέταξε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συναντηθεί με τους πρώην ιδιοκτήτες του κλαμπ Gulf Financial House (GFH) στο Ντουμπάι.

Ο Haigh, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της Leeds United από την GFH το 2012 από τον επιχειρηματία Ken Bates, πίστευε ότι η συνάντηση αφορούσε τη δημιουργία ενός ιδιωτικού επενδυτικού οίκου.

Αντιθέτως, όμως, ήρθε αντιμέτωπος με έναν τοπικό αστυνομικό που τον κατηγόρησε για παρατυπία με επιταγή.

Στη συνέχεια οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα όπου προσπάθησε να αποπληρώσει το μικρό χρηματικό ποσό που όφειλε, αλλά σύντομα βρέθηκε έγκλειστος και κατηγορούμενος με μια ψευδή κατηγορία.

Ο Haigh είπε ότι οι συνθήκες του κελιού ήταν άθλιες, καθώς στο πάτωμα χύνονταν ακατέργαστα λύματα.

«Ο χαρακτηρισμός “ανθυγιεινό” δεν είναι υπερβολικός. Δεν υπάρχει χαρτί υγείας. Το φαγητό που δίνουν δεν έχει καμία θρεπτική αξία και εδώ δεν θα το δίναμε ούτε στα ζώα. Μάλιστα, θεωρούσαμε ότι ήταν κάποιου είδους ναρκωτικό που περιείχε κάποια χημική ουσία για να υποτάξει τους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι τουαλέτες είναι απλώς κουβάδες γεμάτοι με βρόμικο νερό και μύγες τριγύρω, τις οποίες πρέπει να απομακρύνετε με τα χέρια σας».

«Δεν υπάρχει τουαλέτα για να καθίσετε, υπάρχουν τρύπες στο πάτωμα, ενώ δεν παρέχονται υγρά καθαρισμού, γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δηλητήριο», περιγράφει.

Σε ό,τι αφορά τα κελιά λέει: «Υπάρχουν πέντε ή έξι φορές περισσότεροι άνθρωποι σε αυτά απ’ ό,τι θα έπρεπε».

Αλλά ο κ. Haigh δεν είναι ο μόνος δυτικός τουρίστας που έχει βρεθεί έγκλειστος δίπλα σε επικίνδυνους εγκληματίες στα ανθυγιεινά και στενά κελιά.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει αναφερθεί ότι οι κρατούμενοι στο Ντουμπάι, χωρίς να έχουν διαπράξει παραπτώματα, αναγκάζονται να ομολογήσουν το έγκλημα ενώ βρίσκονται υπό κράτηση.

Οι συνθήκες στις φυλακές ήρθαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αφού αποκαλύφθηκε ότι η ιρλανδή αεροσυνοδός, Tori Towey, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει φυλάκιση αυτή την εβδομάδα.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που της επιβλήθηκαν έχουν αρθεί πλέον, επιτρέποντάς της να επιστρέψει στο σπίτι της μετά από ισχυρές διπλωματικές προσπάθειες.

Ο Haigh υποστήριξε πως η Towey γλίτωσε από «εφιάλτες που δεν νομίζω ότι κάποιος διαβάζοντας αυτό το κείμενο μπορεί να καταλάβει».

«Είναι ταπεινωτικό για τους άνδρες, αλλά ακόμα περισσότερο για τις γυναίκες – κρατούνται χωριστά από τους άνδρες, αλλά είναι στην ίδια φυλακή, ακριβώς στο διπλανό κτίριο», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Προσπάθησα να αυτοκτονήσω όταν ήμουν εκεί, αν πιέσεις ότι είσαι αυτοκτονικός θα καταλήξεις σε ένα πολύ κακό ψυχιατρείο, ακόμα χειρότερο από τη φυλακή, σε αντιμετωπίζουν σαν να είσαι εγκληματίας».

Ο κ. Haigh μίλησε επίσης για το πώς το νομικό σύστημα στο Ντουμπάι φαίνεται να είναι στοχευμένο υπέρ του άνδρα, με τους αστυνομικούς να επιλέγουν να πιστέψουν άνδρες αντί για τις γυναίκες.

Μιλώντας στη «Sun» είπε ότι η κυρία Towey ήταν «τυχερή» που απελευθερώθηκε τόσο γρήγορα.

«Θα έλεγα ότι το 90%των ανθρώπων στο Ντουμπάι παραβιάζουν εν αγνοία τους τον νόμο», είπε.

«Κάθε μέρα που περνά υπάρχουν Βρετανοί και άλλες εθνικότητες κλεισμένοι στο Ντουμπάι που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, αλλά δεν μπορούν να βγουν έξω, επειδή το δικαστικό σύστημα είναι διεφθαρμένο», συμπλήρωσε.

«Ήμουν φυλακισμένος πριν από 10 χρόνια και πιστεύω ότι θα ήμουν νεκρός ή θα ήμουν ακόμη εκεί τώρα, αν δεν διοικούσα μια ποδοσφαιρική ομάδα και είχα ένα υψηλό προφίλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Haigh συμβούλευσε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο Ντουμπάι «απλώς να μην πάνε».

«Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι Βρετανοί και δυτικοί σε αυτές τις φυλακές τώρα, τόσες και τόσες άλλες εθνικότητες. Οι άνθρωποι πρέπει να ξυπνήσουν για το πώς είναι πραγματικά το Ντουμπάι, είναι μια κόλαση. Έζησα εκεί για 10 χρόνια σε μια απόλυτη φούσκα, παρασύρεσαι και αρχίζεις να πιστεύεις τα ψέματα».

Αφού επέστρεψε από το Ντουμπάι τον Μάρτιο του 2016, πέρασε επτά μήνες στο νοσοκομείο, προσπαθώντας να συνέλθει από τη φρίκη της φυλακής.