Νέο λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης στη Γάζα, που ελέγχεται από τη Χαμάς, Ισμαήλ Αλ-Θαουάμπτα, και ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 73 τραυματίστηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο σχολείο της Νουσέιρατ.

Οι δύο αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι 14 παιδιά και 9 γυναίκες σκοτώθηκαν στο πλήγμα αυτό.

Νωρίτερα, η επικεφαλής επικοινωνίας της UNRWA, Τζουλιέτ Τουρνά, δήλωσε στο Reuters ότι ο αριθμός αυτών που έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο σχολείο της Νουσέιρατ είναι μεταξύ 35 και 45. Η ίδια πρόσθεσε ότι η UNRWA δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό σε αυτή τη φάση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως υπολογίζει ότι 20-30 μαχητές βρίσκονταν στο σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Μαχητικά αεροσκάφη (…) διεξήγαγαν πλήγμα ακριβείας εναντίον βάσης της Χαμάς εγκατεστημένης στο εσωτερικό σχολείου της UNRWA στην περιοχή Νουσέιρατ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας πως σκοτώθηκαν «πολλοί τρομοκράτες».

«Τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που ανήκαν στις δυνάμεις Νούχμπα και είχαν συμμετάσχει στη φονική επίθεση εναντίον κοινοτήτων του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου επιχειρούσαν εκεί. Οι τρομοκράτες διηύθυναν την εκστρατεία τρόμου που διεξάγουν από την περιοχή του σχολείου και (…) το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο», διαβεβαίωσαν.

Οσμή αίματος

Ήδη πριν από τον βομβαρδισμό στη Νουσέιρατ, στο νοσοκομείο αυτό είχαν διακομιστεί από προχθές Τρίτη «τουλάχιστον 70 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά», έπειτα από «ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF).

«Η οσμή του αίματος στην αίθουσα του τμήματος επειγόντων περιστατικών το πρωί ήταν ανυπόφορη. Τραυματίες κείτονταν παντού, στο πάτωμα, έξω… Έφερναν πτώματα μέσα σε πλαστικές σακούλες. Η κατάσταση είναι αφόρητη», τόνισε η Κάριν Χάστερ, συντονίστρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανάρτηση των MSF στο X.

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), υπηρεσία που διαχειρίζεται σχεδόν το σύνολο της βοήθειας που διανέμεται στη Λωρίδα της Γάζας, αντιμετώπισε διπλωματική θύελλα και έφθασε στα πρόθυρα της διάλυσης όταν το Ισραήλ κατήγγειλε τον Ιανουάριο πως κάπου δώδεκα από τους 13.000 υπαλλήλους του στον θύλακο ενεπλάκησαν στη φονική έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος διανύει πλέον τη 244η ημέρα του.

Οι ισραηλινές κατηγορίες οδήγησαν τουλάχιστον δεκαπέντε βασικούς χορηγούς της UNRWA, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες να παραδοθεί βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως αρκετές από τις χώρες αυτές αποφάσισαν σταδιακά να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, όπως σκανδιναβικά κράτη, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Με άρθρο του που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στην εφημερίδα «New York Times», ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο ελβετός διπλωμάτης, Φιλίπ Λαζαρινί, κάλεσε το Ισραήλ να βάλει τέλος στην «εκστρατεία» του εναντίον του UNRWA.