Το μυστήριο της «κατάρας του Τουταγχαμών» υποστήριξαν ότι μπορεί να έλυσαν επιστήμονες, καθώς συνδέεται με τουλάχιστον 20 μυστηριώδεις θανάτους από τη στιγμή που άνοιξε ο τάφος του αρχαίου βασιλιά.

Ο Τουταγχαμών ήταν Φαραώ της Αιγύπτου και ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 9 ή 10 ετών, κυβερνώντας μεταξύ 1332 π.Χ. και 1323 π.Χ., ενώ πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Δεν υπάρχουν αρχεία για την περίοδο διακυβέρνησης του και είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο, γιατί ο τάφος του ήταν ασύλητος, ενώ όταν άνοιξε πέθαναν μυστηριωδώς σχεδόν όλα τα άτομα που συμμετείχαν στη σχετική αρχαιολογική αποστολή.

Δημοσίευμα της New York Post γράφει πως δημοσιεύθηκε έρευνα στο Journal of Scientific Exploration που υποστήριξε ότι ανιχνεύθηκαν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στον τάφο του, αλλά και στους τάφους άλλων Φαραώ. Μάλιστα, μετρήσεις έδειξαν πως η ραδιενέργεια ήταν 10 φορές πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας.

«Το επίπεδο ραδιενέργειας στον τάφο του Τουταγχαμών είναι τόσο υψηλό που όποιος έρθει σε επαφή μαζί του είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας και καρκίνο», έγραψε ο συγγραφέας της μελέτης, Ross Fellowes.

Σύμφωνα με τον Fellowes, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φέρεται σκόπιμα να κατασκεύαζαν τις σαρκοφάγους και τους τάφους των Φαραώ με βασάλτη, ένα υλικό που περιέχει υψηλά ποσοστά ακτινοβολίας. Με αυτό τον τρόπο διασφάλιζαν πως κανείς δεν θα άνοιγε τους τάφους, γιατί θα πέθαινε από τη ραδιενέργεια.

Μάλιστα, στους τάφους των Φαραώ υπάρχουν παντού επιγραφές που προειδοποιούν και αναφέρουν πως «θα πεθάνει όποιος παραβιάσει τον χώρο των νεκρών» και «ο θάνατος σε περιμένει, αν μπεις σε αυτό το δωμάτιο».

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα επίσημο ιστορικό αρχείο που να επιβεβαιώνει αυτό το σκεπτικό, όμως οι συντάκτες της έρευνας θεωρούν πως τα στοιχεία συνηγορούν σε αυτό το γεγονός.