Δύο Νοτιοκορεάτες κι ένας Κινέζος καταδικάσθηκαν σε θάνατο στο Βιετνάμ μαζί με άλλα 15 άτομα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, έπειτα από δίκη που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα, γνωστοποίησε ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Οι δύο Νοτιοκορεάτες, καθώς και 15 Βιετναμέζοι και ένας Κινέζος, συνολικά 18 άτομα, κρίθηκαν ένοχοι ότι «αποθήκευσαν, διαπραγματεύτηκαν και επαναπώλησαν παρανόμως περισσότερα από 216 κιλά ναρκωτικών», γνωστοποίησε το κρατικό μέσο ενημέρωσης Κονγκ αν Νχαν νταν μέσω του ιστοτόπου του το Σάββατο το βράδυ.
Η κομμουνιστική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει από τους αυστηρότερους στον κόσμο νόμους κατά των ναρκωτικών και τηρεί σχεδόν πλήρη μυστικότητα αναφορικά με τις εκτελέσεις.
Έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε τέσσερις ημέρες στην πόλη Χο Τσι Μινχ, στο νότιο τμήμα της χώρας, οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι ότι διακίνησαν περισσότερα από 216 κιλά ναρκωτικών από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο 2020.
Οι δύο Κορεάτες, ο Κιμ Σον-Σικ, ένας 63χρονος Νοτιοκορεάτης πρώην αστυνομικός, και ο συμπατριώτης του Κανγκ Σεόν-χοκ, 30 ετών, καταδικάσθηκαν σε θάνατο.
Ο Κινέζος πολίτης Λι Τιάν Γκουάν, 58 ετών, και ο θεωρούμενος επικεφαλής των επιχειρήσεων, ο 36χρονος Βιετναμέζος Λε Χο Βου, καταδικάσθηκαν επίσης στη θανατική ποινή. Άλλα δεκατέσσερα άτομα καταδικάσθηκαν σε θάνατο στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.
Πάνω από 168 κιλά «διαφόρων ναρκωτικών» κατασχέθηκαν, αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τη φύση των ναρκωτικών.
Τα ναρκωτικά είχαν μεταφερθεί από την Καμπότζη στην πόλη Χο Τσι Μινχ, σύμφωνα με την κατάθεση του φερόμενου αρχηγού των λαθρεμπόρων, όπου μια ορισμένη ποσότητα «καταναλώθηκε τοπικά», ενώ ένα άλλο μέρος εστάλη στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Κονγκ αν Νχαν νταν.
Η αστυνομία ανακάλυψε το δίκτυο τον Ιούλιο στην πόλη Χο Τσι Μινχ ερευνώντας ένα φορτηγό εμπορευματοκιβωτίων πριν αναχωρήσει για τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Στο εσωτερικό του οι αστυνομικοί βρήκαν «40 πακέτα από πλαστικό» που περιείχαν συνολικά 39,5 κιλά μεθαμφεταμίνης.
Δεν δόθηκε καμιά ένδειξη για την ημερομηνία των εκτελέσεων.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι καταδικάσθηκαν σε θάνατο πέρυσι στο Βιετνάμ, σύμφωνα με τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.