Όποιος ασχολείται με τον espresso είναι απίθανο να μην έχει ακούσει τον όρο «μονοποικιλιακός καφές». Ταυτισμένοι με πιο ποιοτικές, gourmet επιλογές, οι single origin καφέδες αποτελούν μια ξεκάθαρη τάση ανάμεσα στο κοινό των καφελατρών, που αναζητούν από το φλιτζάνι τους ιδιαίτερες συγκινήσεις.

To Coffees.gr, το μεγαλύτερο e-shop στον χώρο του καφέ, μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τους Single Origin καφέδες, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα μερικούς δημοφιλείς μύθους.

Τι σημαίνει ο όρος μονοποικιλιακός καφές;

Με τον όρο «μονοποικιλιακός» ή «single origin», εννοούμε τον καφέ που έρχεται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και ανήκει (συνήθως) σε μία συγκεκριμένη ποικιλία, σε αντίθεση με τα χαρμάνια καφέ, που αποτελούνται από περισσότερες ποικιλίες. 

Ένας καφές μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «μονοποικιλιακός» και να περιλαμβάνει κόκκους καφέ από την ίδια χώρα, την ίδια περιοχή, τον ίδιο παραγωγό ή την ίδια φυτεία, ενώ σε ακόμα πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις, υπάρχουν και καφέδες με πραγματικά υψηλό επίπεδο ιχνηλασιμότητας.

Είναι ένας μονοποικιλιακός καφές ποιοτικότερος από ένα χαρμάνι;

Έχει σημασία να τονιστεί ότι ένας single origin καφές δεν είναι απαραίτητα «καλύτερος» από κάποιο blend μόνο και μόνο λόγω αυτής του της ιδιότητας. Στην αγορά κυκλοφορούν εξαιρετικοί μονοποικιλιακοί καφέδες, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που εκμεταλλεύονται την ζήτηση για single origin επιλογές καθαρά με όρους marketing. Εξάλλου, αρκεί να αναλογιστούμε πως κάθε χαρμάνι δεν είναι παρά η ανάμειξη μονοποικιλιακών καφέδων! 

Που διαφέρει ο μονοποικιλιακός καφές σε σχέση με τα χαρμάνια καφέ;

Ο καφές είναι ένα φυσικό προϊόν και η γεύση του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η χώρα προέλευσης, το υψόμετρο, το μικροκλίμα, η σύσταση του εδάφους, το ποσοστό βροχόπτωσης – όλα αυτά που στο χώρο του κρασιού ονομάζονται terroir.

Σε έναν μονοποικιλιακό καφέ, τα οργανοληπτικά στοιχεία του καφέ είναι σαφώς περισσότερο διακριτά από ό,τι σε ένα blend. Δοκιμάζοντας διαφορετικούς καφέδες μοναδικής προέλευσης, μπορούμε να εξερευνήσουμε τη γεύση του καφέ σε μεγαλύτερο βάθος.

Τα χαρμάνια espresso, από την άλλη πλευρά, τείνουν να έχουν πιο «στρογγυλέμενο» αποτέλεσμα, που θα αρέσει σε περισσότερους ουρανίσκους, κάτι που εξηγεί τόσο τη φιλοσοφία του blending όσο και την δυνατή του παράδοση στον κόσμο του espresso.

Ακόμα, οι καφέδες από συγκεκριμένες χώρες τείνουν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, οπότε μπορούμε να κινηθούμε σε ασφαλείς επιλογές χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο. Για παράδειγμα, αν αγαπάμε την οξύτητα, γνωρίζουμε πως οι αφρικανικοί καφέδες θα μας ικανοποιήσουν αρκετά, ενώ αν προτιμούμε πιο ντελικάτους καφέδες με νότες σοκολάτας, θα πρέπει να στραφούμε προς την Κεντρική Αμερική.

Αν επιθυμούμε να εξερευνήσουμε σε βάθος τη γεύση και τα αρώματα του espresso, το Coffees.gr διαθέτει μια εξαιρετική επιλογή σπάνιων και ποιοτικών μονοποικιλιακών καφέδων από όλο τον κόσμο, καθώς και δύο σχετικά brands σε αποκλειστική διανομή και αντιπροσώπευση για την Ελλάδα, ενώ το έμπειρο προσωπικό του καταστήματος θα μας λύσει οποιαδήποτε απορία βοηθώντας μας να κάνουμε τις σωστές επιλογές.