Η ανακάλυψη ότι μια πρωτεΐνη που προκαλεί την παραγωγή γάλατος στις γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για την επιθετικότητα του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες για την αγωγή της πιο συνήθους και θανατηφόρου μορφής καρκίνου στις γυναίκες.
Η πρωτεΐνη ELF5 που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του μαστού προσπαθεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή γάλατος ακόμα και στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού, που δεν δρουν και στη συνέχεια καθιστά τον καρκίνο πιο επιθετικό, σύμφωνα με επιστήμονες από την Αυστραλία και τη Βρετανία.
Ο ερευνητής Chris Ormandy από το Garvan Institute of Medical Research, στο Σύδνεϋ, δήλωσε ότι η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία και το σχεδιασμό νέων δεικτών που μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση στη θεραπεία.
Το 2008, έρευνα του Ormandy συνέδεσε την ELF5 με την παραγωγή γάλατος. Η νέα έρευνα από τον Ormandy που δημοσιεύεται στο περιοδικό «PLOS Biology» πήγε ένα βήμα παραπέρα για να εντοπίσει τη σχέση μεταξύ της ELF5 και του καρκίνου του μαστού.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν κατάλληλα στην ELF5, επομένως αποκτούν ορισμένα χαρακτηριστικά που καθιστούν τη νόσο πιο επιθετική και περισσότερο ανθεκτική στην αγωγή με τις υπάρχουσες θεραπείες.
Ο Ormandy ανέπτυξε ιστούς καρκίνου μαστού που είχαν επεξεργαστεί γενετικά ώστε να περιέχουν υψηλά επίπεδα ELF5, στο εργαστήριο, και είδε πώς η πρωτεΐνη πολλαπλασιαζόταν επιθετικά.
Για να αποφασίσουν σχετικά με την αγωγή, οι γιατροί συνήθως χρειάζεται να διαπιστώσουν αν ο καρκίνος έχει υποδοχείς για τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, που στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού προάγουν την ανάπτυξη στους όγκους τους.
Τα δυο τρίτα των περιστατικών καρκίνου του μαστού είναι συνήθως θετικά σε υποδοχείς οιστρογόνων, που στη συνέχεια χρειάζονται αντιορμονικές θεραπείες που μειώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων στην ασθενή ή μπλοκάρουν τα οιστρογόνα από την υποστήριξη της ανάπτυξης του καρκίνου.
Για το υπόλοιπο ένα τρίτο των ασθενών ο καρκίνος τους δεν έχει υποδοχείς, που σημαίνει ότι δεν ωφελούνται από ορμονικές θεραπείες. Τέτοιες ασθενείς υποβάλλονται συνήθως σε άλλες αγωγές, όπως χημειοθεραπεία.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι καρκίνοι με τους συγκεκραμένους υποδοχείς είχαν χαμηλά επίπεδα της ELF5, ενώ όσοι δεν είχαν υποδοχείς είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης.
Ο Ormandy δήλωσε ότι αυτό που έδειξε η νέα έρευνα είναι πως όγκοι υψηλοί σε ELF5 εξαρτώνται από την ELF5 για τον πολλαπλασιασμό τους και αν μπλοκάρουν την ELF5 σε όγκους με υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης θα μπλοκαριστεί ο πολλαπλασιασμός και θα αντιμετωπιστεί ο όγκος. Αν μπορέσει να αναπτυχθεί ένα φάρμακο που θα στοχεύει την ELF5, θα είναι πολύ χρήσιμο για τη συγκεκριμένη ομάδα γυναικών.
Πηγή: iatronet.gr