Όλοι γνωρίζουμε τη μελανίνη, που είναι η υπεύθυνη ουσία για το μαύρισμα, αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως υπάρχουν τροφές που αυξάνουν την έκκριση της, χαρίζοντας μας ένα ομοιόμορφο μαύρισμα χωρίς να κινδυνεύουμε από τον ήλιο. Τα καροτενοειδή είναι ουσίες που αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα της, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό τείχος εμποδίζοντας την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εσωτερικό του οργανισμού. Υπάρχουν σε λαχανικά και φρούτα κάνοντάς τα, τα πλέον υπεύθυνα φαγητά για το μαύρισμα.

Αυτές τις ουσίες τις βρίσκουμε στα βερίκοκα, τα καρότα, τα ροδάκινα, το καρπούζι, το πεπόνι, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα αυγά, το ψάρι αλλά και το ελαιόλαδο λόγω Βιταμίνης Α και β-καροτένιου, στη ντομάτα, τα πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδιο αλλά και τις φράουλες λόγω Βιταμίνης C, στους ξηρούς καρπούς, στις ντομάτες, στο σουσάμι και στα πράσινα φασόλια λόγω Βιταμίνης E, σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω ασβεστίου και στη γαλοπούλα, στα οστρακοειδή και το συκώτι λόγω ψευδαργύρου.