Για να φτιάξουμε αγαπημένες συνταγές για κέικ, μπισκότα και πίτες, δεν χρειάζονται μόνο τα υλικά αλλά και κάποια εργαλεία ώστε να μαγειρευτούν σωστά. Κάποια από αυτά είναι απολύτως απαραίτητα και κάποια απλώς μας κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη αν τα έχουμε.
Βασικός εξοπλισμός:
Ζυγαριά: Πολλές συνταγές ζητάνε τα υλικά σε γραμμάρια. Μια ζυγαριά ακριβείας είναι πάρα πολύ χρήσιμη στην κουζίνα μας
Μπορεί να αντικατασταθεί με: στην ουσία η ζυγαριά δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Μπορούμε να βάλουμε τα υλικά με το μάτι αν είμαστε καλοί ή μπορούμε να μετατρέψουμε τις ποσότητες των γραμμαρίων σε φλυτζάνια και κουτάλια.
Κόσκινο: τα κέικ γίνονται πιο αφράτα αν κοσκινίσουμε το αλεύρι. Υπάρχουν όμως και συνταγές, όπως για παράδειγμα τα παντεσπάνια, που το κοσκίνισμα του αλευριού είναι απολύτως απαραίτητο. Έτσι καλό είναι να έχουμε ένα κόσκινο στην κουζίνα μας.
Κουτάλια: Με αυτά θα μετρήσουμε, θα ανακατέψουμε, θα φτιάξουμε μπισκότα (υπάρχουν συνταγές που τη ζύμη τη βάζουμε με το κουτάλι). Γενικώς είναι πολύ χρήσιμα και απαραίτητα και ευτυχώς είναι κάτι που έχουν όλες οι κουζίνες!
Μετρητές: Πολλές συνταγές έχουν τα υλικά μετρημένα σε φλυτζάνια. Καλό θα είναι να έχουμε φλυτζάνια μετρήματος για να μετράμε τα πάντα με το ίδιο μέτρο, κάθε φορά που φτιάχνουμε τη συνταγή. Στην ιδανική περίπτωση καλό είναι να έχουμε ένα σετ φλυτζάνια μετρήματος (1/4 φλ. 1/3, 1/2 και 1 φλ.) για τα στερεά υλικά μας (γεμίζουμε μέχρι πάνω και μετά ισιώνουμε με την πλατιά μεριά του μαχαιριού) καθώς και ένα γυάλινο μετρητή για τα υγρά υλικά μας (καλό θα είναι να έχει μεγάλη χωρητικότητα, τουλάχιστον 2 φλυτζάνια).
Αν δεν έχουμε όλα τα μεγέθη, ένα τουλάχιστον του 1 φλ. με διαγραμμίσεις για τις υπόλοιπες μετρήσεις είναι το πιο χρήσιμο. Υπάρχουν και μετρητές γυάλινοι ή πλαστικοί που έχουν γύρω γύρω μετρήσεις για διάφορα υλικά (πχ αλεύρι, ζάχαρη, όσπρια κλπ). Και ένας τέτοιος μπορεί να είναι χρήσιμος και ίσως να αντικαταστήσει και τη ζυγαριά σε ορισμένες περιπτώσεις.
Μπορεί να αντικατασταθεί με: ένα απλό φλιτζάνι. Ας μετρήσουμε μια φορά ποιο φλιτζάνι μας χωράει 240ml νερού και μετά να έχουμε αυτό για μετρητή πάντα.
Μίξερ: Οι περισσότερες συνταγές για κέικ θέλουν μίξερ για να χτυπηθούν όλα τα υλικά μας πολύ καλά, και κάμποσες ζητάνε να χτυπήσουμε τα αυγά μας σε μαρέγκα. Άρα ένα μίξερ είναι απαραίτητο. Μπορούμε να έχουμε έναν απλό αυγοδάρτη, ένα μίξερ χειρός ή ένα μίξερ επιτραπέζιο. Το κάθε ένα κάνει τη δουλειά που πρέπει, με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας και χρόνου για εμάς.
Ο αυγοδάρτης θέλει γερά μπράτσα και υπομονή (ειδικά στην περίπτωση της μαρέγκας), το μίξερ χειρός είναι μια μέση κατάσταση και το επιτραπέζιο κάνει τα πάντα γρήγορα και εύκολα. Ανάλογα λοιπόν με τα χρήματα που διαθέτουμε, το χώρο στην κουζίνα μας και το πόσο συχνή χρήση κάνουμε, αποφασίζουμε τι θα αγοράσουμε.
Μπορεί να αντικατασταθεί με: ένα απλό πιρούνι, ή ένα κουτάλι ή κουτάλα. Μαρέγκα ή σαντιγί βέβαια είναι πολύ δύσκολο να χτυπήσουμε με πιρούνι, αλλά με υπομονή και μπράτσα (και χωρίς πολλές απαιτήσεις για το αποτέλεσμα), τα υπόλοιπα κάπως θα τα καταφέρουμε.
Μπολ: Για να αναμιγνύουμε τα υλικά μας χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μπολ. Κάποιες συνταγές για κέικ θέλουν τουλάχιστον 2 διαφορετικά μπολ, ένα για τα υγρά υλικά και ένα για τα στερεά. Το καλύτερο είναι να έχουμε μπολ σε 2-3 διαφορετικά μεγέθη, ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε να αναμείξουμε. Μπορεί να είναι πλαστικά, ανοξείδωτα, γυάλινα, ό,τι σας βολεύει.
Μπορεί να αντικατασταθεί με: βαθιά πιάτα, ταψιά ακόμα και κατσαρόλες. Τα μπολ φυσικά λόγω σχήματος και μεγέθους είναι πιο βολικά, αλλά αν βρισκόμαστε κάπου που δεν έχουμε, κάτι θα βρούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Πλάστης: Αν θέλουμε να φτιάξουμε πίτες (μα και μερικά από τα μπισκότα μας) χρειαζόμαστε έναν πλάστη για να ανοίγουμε το φύλλο. Ιδανικά θέλουμε έναν λεπτό πλάστη (για μεγάλα φύλλα) και έναν πιο χοντρό. Όμως και με έναν από τους δύο, κάνουμε δουλειά.
Μπορεί να αντικατασταθεί με: ένα μπουκάλι γυάλινο ίσιο. Δεν κάνει για μεγάλο φύλλο, αλλά κάτι θα καταφέρουμε.
Ταψιά και φόρμες: Κάπου πρέπει να ψήσουμε το κέικ, τα μπισκότα και τις πίτες μας. Χρειαζόμαστε λοιπόν τουλάχιστον ένα ρηχό ταψί φούρνου για τα μπισκότα μας (συνήθως βέβαια έχει ένα ο φούρνος που αγοράζουμε), μια ρηχή στρογγυλή φόρμα για πίτες και τάρτες (γύρω στα 23 εκ. είναι το πιο βασικό μέγεθος) και μια φόρμα για κέικ (ορθογώνια, τετράγωνη, στρογγυλή, με τρύπα, ό,τι μας βολεύει). Από ένα είναι ο βασικός εξοπλισμός. Από εκεί και πέρα μπορούμε να αγοράσουμε όσα χωράει η κουζίνα μας! Ταρτιέρες με σούστα, φόρμες για κέικ σε κάθε μέγεθος και σχήμα κλπ
Τρίφτης: υπάρχουν αρκετές συνταγές που θέλουν μέσα ξύσμα πορτοκαλιού ή τριμμένα φρούτα ή καρότα για παράδειγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας τρίφτης μας είναι απαραίτητος.
Δεν είναι απαραίτητα αλλά θα μας κάνουν τη ζωή εύκολη:
Κουπ πατ: Κόβουμε τα μπισκότα μας σε ομοιόμορφα σχήματα.
Μπορεί να αντικατασταθεί με: ποτήρια, μαχαίρι και χάρακα κλπ
Λαδόκολλα: χρησιμοποιείται παντού και για τα πάντα! Στα ταψιά για να μην κολλάνε τα μπισκότα, στις φόρμες του κέικ… Κάνει τη ζωή μας εύκολη γιατί όλα ξεκολλάνε αμέσως.
Μπορεί να αντικατασταθεί με: βούτυρο και αλεύρι στην περίπτωση της φόρμας του κέικ. Πάντα βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες για να μπορεί να ξεκολλήσει το κέικ εύκολα, χωρίς να σπάσει. Με τη λαδόκολλα δεν έχουμε όμως κανέναν κίνδυνο.
Μηχανή για μπισκότα: είναι ένα μηχάνημα σαν πιστόλι. Βάζεις τη ζύμη μέσα, πιέζεις και βγαίνει από μπροστά το μπισκότο στο σχήμα που θέλεις.
Μπορεί να αντικατασταθεί με: κουταλάκι. Δεν θα έχουν ωραίο σχήμα, αλλά θα έχουν την ίδια γεύση!
Σχάρα: Όταν βγάλουμε τη φόρμα με το κέικ από το φούρνο, καλό είναι να ακουμπήσουμε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα για 5-10 λεπτά, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας γύρω της. Αν την ακουμπήσουμε πάνω σε επίπεδη επιφάνεια θα εγκλωβιστεί η θερμότητα και υπάρχει περίπτωση να μας χαλάσει το κάτω μέρος του κέικ. Και τα μπισκότα μας καλό είναι, μετά από 5 λεπτά που θα βγάλουμε το ταψί μας από το φούρνο, να τα βάλουμε να κρυώσουν καλά πάνω στη σχάρα.
Μπορεί να αντικατασταθεί με: οτιδήποτε δεν είναι απόλυτα επίπεδο για την περίπτωση της φόρμας του κέικ. Πχ αν έχουμε εστία γκαζιού, να ακουμπήσουμε πάνω εκεί τη φόρμα. Στην περίπτωση των μπισκότων απλώς τα μεταφέρουμε σε μια λαδόκολλα.
Πηγή: sintagespareas.gr