Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά βιογραφικά του στοιχεία: Τον λένε Πάβελ Ντούροφ, είναι 37 ετών, Ρώσος και ζει αυτοεξόριστος στο νησιωτικό κράτος-φορολογικό παράδεισο του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις στην Καραϊβική, εκδιωγμένος οριστικά από την «Μαμά Ρωσία» ως ορκισμένος εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα βρετανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο βαθύπλουτος Ντούροφ – που περνάει και αρκετό από τον χρόνο του στο Ντουμπάι – διάγει μια άκρως υγιεινή ζωή και σίγουρα όχι όπως κάνουν άλλοι συνομήλικοί του «ολιγάρχες» που περνάνε την καθημερινότητά τους ανάμεσα σε τόνους χαβιαριού, λίτρα αλκοόλ και χούφτες αμφεταμινών. Δεν πίνει οινόπνευμα, ούτε καφέ, ενώ είναι ταγμένος χορτοφάγος και λάτρης της σωματικής άσκησης. Αν έχει μια… ηδονή στη ζωή του, αυτή είναι να περιτριγυρίζεται από δίμετρες καλλονές.
Ο Ντούροφ έγινε ευρύτερα γνωστός το 2014 ως ο «Ρώσος Ζούκερμπεργκ», καθώς ίδρυσε το VKontakte, γνωστό και ως «ρωσικό Facebook». Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης γιγαντώθηκε γρήγορα και έφθασε μέχρι τους 20-21 εκατ. χρήστες το 2015 και αποτιμήθηκε σε αξία περί τα 3 δισ. δολάρια.
Αυτό το γιγάντωμα δεν πέρασε απαρατήρητο από το Κρεμλίνο, που προσπάθησε να καρπωθεί όσα μπορούσε. Στα μάτια του Πούτιν, το VKontakte φάνταζε ως το ιδανικό μέσο για τη διάδοση της κρατικής προπαγάνδας (και την κατασκοπεία των αντιφρονούντων). Άνθρωπος του Κρεμλίνου προσπάθησε να πιέσει από το 2014 κιόλας τον Ντούροφ, ώστε να αντλήσει πληροφορίες για αντιπολιτευτικές ομάδες ακτιβιστών και για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Και τότε ήταν που η κατάσταση «στράβωσε» για τον νεαρό επιχειρηματία.
Η συνέχεια ήταν, λίγο έως πολύ αναμενόμενη: όταν το ρωσικό κράτος του ζήτησε να αφαιρεθούν πολλές σελίδες και ομάδες διαδηλωτών από την πλατφόρμα, ο Ντούροφ αρνήθηκε, διαφημίζοντας την ως «ένα εργαλείο απόλυτης ελευθερίας που δέχεται όλες τις φωνές». Στην πορεία, συνέβησαν διάφορα ευτράπελα: ο Ντούροφ ισχυρίστηκε ότι ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι του αμέσως μετά από μια ανάρτησή του που «έβγαζε την γλώσσα» στο Κρεμλίνο. Τότε ο Πούτιν προσπάθησε να τον καταστρέψει χρησιμοποιώντας έναν… Δούρειο ίππο: αποπειράθηκε να αποκτήσει το VΚontakte μέσω εξαγοράς του από την εταιρεία Mail.ru, η οποία είχε διασυνδέσεις με την κυβέρνηση.
Οι πιέσεις έγιναν αφόρητες και ο Ντούροφ αναγκάστηκε να πουλήσει το μερίδιό του στην εταιρεία. Έβγαλε 300 εκατ. δολάρια και άλλα 2.000 bitcoin και εγκατέλειψε τη Ρωσία. Πέρασε ένα φεγγάρι στο Ντουμπάι, άλλο ένα φεγγάρι στο Βερολίνο, μετά στη Νέα Υόρκη, καταλήγοντας στον Άγιο Χριστόφορο και προετοιμάζοντας το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα.
Όταν έμαθε ότι το WhatsApp εξαγοράστηκε από το Facebook για 19 δισ. δολάρια, το 2014, και βλέποντας το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των χρηστών του Διαδικτύου για τις εφαρμογές μηνυμάτων, έβαλε σε εφαρμογή το μεγαλεπήβολο σχέδιό του: Να ιδρύσει μια δική του πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων, «εκθρονίζοντας» τόσο το WhatsApp, όσο και το Facebook Messenger.
Κάπως έτσι προέκυψε το Telegram Μessenger με περισσότερους από 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον μήνα, μια εφαρμογή μηνυμάτων που πλέον προβάλλεται ως η πλέον ανερχόμενη παγκοσμίως.
Η εφαρμογή βασίζεται στο προστατευμένο υπολογιστικό πρωτόκολλο MTProto, ενώ το πρόγραμμα διευθύνει ο Νικολάι Ντούροφ, αδελφός του Πάβελ και τεχνικός διευθυντής της νέας εταιρείας, Digital Fortress LLC.
Στα βασικά πλεονεκτήματα του Telegram αναφέρεται η ταχύτητα λειτουργίας, καθώς και το εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, το οποίο εξασφαλίζει (σχεδόν) τον ύψιστο βαθμό ασφάλειας στην ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών.
Για την είσοδο στην εφαρμογή δεν απαιτείται εγγραφή, καθώς ο λογαριασμός συνδέεται με τον τηλεφωνικό αριθμό του εκάστοτε χρήστη. Όλα τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα στο cloud, στο «ψηφιακό σύννεφο», ενώ η εφαρμογή μπορεί να μεταφέρει μέχρι και αρχεία 1Gb, καθώς και να δημιουργεί ψηφιακά «δωμάτια» για συνομιλίες (chats) για ομάδες έως και 100 άτομα.
Όπως αναφέρουν εκτενή αφιερώματα των διεθνών ΜΜΕ, το Telegram διαφημίζει μεν την «πλήρη ελευθερία» που δίνει στους χρήστες του ως προς την ανταλλαγή επικοινωνίας, κάτι, ωστόσο, που δεν είναι και ιδιαίτερα εφικτό στην εποχή της απόλυτης ευρυζωνικότητας και των fake news.
Πρόσφατα, αποκαλύφτηκε ότι στην εφαρμογή παρεισφρήσαν μέχρι και ομάδες νέο-ναζιστών προκειμένου να προβούν στην στρατολόγηση νέων μελών, ενώ στο εν λόγω δίκτυο βρήκε καταφύγιο και ο γνωστός ελληνοαμερικανός influencer και μπλόγκερ Μάιλο Γιαννόπουλος όταν απαγορεύτηκε η (προκλητικά ακροδεξιά) παρουσία του σε άλλα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα. Η ελευθερία για την οποία ευαγγελιζόταν ο Ντούροφ όντως επιτεύχθηκε -αλλά με τί κόστος για την Δημοκρατία;
Όπως και να’ χει, το Telegram ήρθε για να μείνει και σύντομα θα φανεί αν θα καταφέρει να οδηγήσει τους άλλους δυο «συναδέλφους» του στο… ταμείο ανεργίας.