Η χώρα μας διαθέτει αμέτρητες ονειρικές παραλίες, η φήμη των οποίων ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου. Κερδίζοντας κάθε χρόνο βραβεύσεις και διακρίσεις που «διαφημίζουν» την πολυτιμότερη βαριά «βιομηχανία» της Ελλάδας στο εξωτερικό και τους επισκέπτες της χώρας με τον καλύτερο τρόπο.
Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες ακρογιαλιές πραγματικά διαμαντάκια, άγνωστες προς το ευρύ κοινό, καθώς η απομονωμένη τοποθεσία και η δύσκολη πρόσβασή τους τις καθιστούν λιγότερο ελκυστικές για τους περισσότερους.
Πολύ κακώς, βέβαια, γιατί μόλις τις επισκεφτεί κανείς, όσο και να ταλαιπωρηθεί σε κακοτράχαλα μονοπάτια, σκαρφαλώνοντας σε απότομους βράχους και κατεβαίνοντας αμέτρητα σκαλιά, θα συνειδητοποιήσει ότι έχει ανακαλύψει απομακρυσμένους επίγειους παραδείσους με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά, που δεν είχε ιδέα ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα.
Άλλωστε, σύμφωνα με το αρχαίο ρητό «τα αγαθά κόποις κτώνται». Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια αντικαθιστούμε τα αγαθά με τις ακρογιαλιές και εστιάζουμε σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες παραλίες που ανταμείβουν και με τον παραπάνω τον κόπο στον οποίο μπαίνει κανείς για να τις προσεγγίσει.
Πλατιά Άμμος, Κεφαλονιά
Περίπου 400 σκαλιά σας χωρίζουν από αυτήν την εκπληκτική παραλία της Κεφαλονιάς. Και ναι μεν η κατάβαση ίσως να μην σας φανεί και τόσο κουραστική, στην ανάβαση, ωστόσο, θα χρειαστεί να κάνετε τις στάσεις σας για ξεκούραση.
Όπως και να ‘χει πάντως, η παραλία της Πλατιάς Άμμου, στο δυτικό τμήμα του νησιού, αξίζει την ταλαιπωρία στην οποία θα μπείτε καθώς πρόκειται για μία άκρως εντυπωσιακή και ονειρική ακρογιαλιά, η οποία από τους περισσότερους συγκαταλέγεται στις καλύτερες του νησιού.
Τα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά του Ιονίου καλούν σε δροσιστικά μακροβούτια, την ώρα που οι κατακόρυφοι, απόκρημνοι βράχοι ολόγυρα προσδίδουν επιβλητικότητα και αγριάδα στο συγκλονιστικό τοπίο γύρω σας.
Η παραλία, που αποτελείται από μεγάλα και μικρά άσπρα βότσαλα, τα οποία σε κάποια σημεία είναι τόσο μικροσκοπικά που μοιάζουν με άμμο, απευθύνεται σε όλους εκείνους που επιθυμούν να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους βουτιές μακριά από όλους και απ’ όλα. Όπως θα περίμενε κανείς δεν υπάρχει καμία οργάνωση, ενώ τα ψηλά βράχια προσφέρουν την σκιά τους μόνο κατά τις πολύ πρωινές ώρες.
Για να την προσεγγίσει κανείς θα ακολουθήσει την διαδρομή προς το φάρο του Γερο Γόμπου, στον δρόμο που ενώνει τα χωριά Χαβριάτα και Χαβδάτα. Πολύ κοντά στην παραλία συνανάται και η Μονή Κηπουραίων, από τις πιο εντυπωσιακές του νησιού.
Καλάμι, Κύθηρα
Πόσο καλές είναι οι επιδόσεις σας στην αναρρίχηση και καταρρίχηση; Απάντηση που θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας αν θέλετε να επισκεφτείτε την παραλία Καλάμι στα Κύθηρα. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος, σε απόσταση περίπου 17 χλμ. από την Χώρα, και αποτελεί μία από τις πιο απομονωμένες ακρογιαλιές του.
Για να απολαύσει, ωστόσο, κανείς την ηρεμία και γαλήνη που προσφέρει η συγκεκριμένη ακρογιαλιά θα πρέπει να πεζοπορήσει μια απόσταση από το τέλος του δρόμου περίπου 15 λεπτών σε απότομο και κρημνώδες μονοπάτι, καθώς και να κατέβει απόκρημνα και επικίνδυνα βράχια με την βοήθεια μόνο ενός σχοινιού.
Αν και η πρόσβαση εδώ, όπως καταλαβαίνετε, είναι για όσους έχουν γερά στομάχια, η μικρή ακρογιαλιά ανταμείβει και με το παραπάνω τους επισκέπτες της καθώς τα καταγάλανα και βαθιά νερά της προσκαλούν σε αξέχαστες καλοκαιρινές βουτιές -στο βυθό της μπορεί να παρατήρησει κανείς και ένα βυθισμένο παλιό κανόνι, από τα αξιοθέατα της ακτής.
Για να φτάσει κανείς στο Καλάμι, αφήνει πίσω του τον Μυλοπόταμο και κατευθύνεται προς το μοναστήρι της Παναγίας Ορφανής. Εκεί υπάρχει χώρος για πάρκιγκ και η διαδρομή συνεχίζει πεζή. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, γι αυτό φροντίστε να έχετε πάρει μαζί σας τα απολύτως απαραίτητα.
Αγιοφάραγγο, Ηράκλειο
Η Ελλάδα κρύβει παντού και πάντα απίστευτα όμορφες γωνιές. Όπου κι αν κοιτάξει κανείς θα ανακαλύψει μια εκπληκτική χώρα, ένα γραφικό χωριό, μια ονειρική παραλία. Όπως και αυτή του Αγιοφάραγγου στην Κρήτη, 80 χλμ. νότια της πόλης του Ηρακλείου.
Πρόκειται για μια παραδεισένια ακτή με τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά βγαλμένα νομίζεις από πίνακα ζωγραφικής. Για να προσεγγίσει κανείς αυτό το πραγματικό διαμαντάκι του νομού θα πρέπει να διασχίσει το ομώνυμο φαράγγι, η πεζοπορία διαρκεί περίπου 20-30’, ή να πάρει κάποιο καραβάκι από αυτά που αναχωρούν από Μάταλα, Καλούς Λιμένες, Αγία Γαλήνη.
Η διαδρομή μέσα στο «Φαράγγι των Αγίων» είναι πραγματικά εκπληκτική, καθώς όσοι επιλέξετε αυτόν τον τρόπο προσέγγισης της ακρογιαλιάς θα έχετε την δυνατότητα να ανακαλύψετε μεγάλες σπηλιές, όπου κάποτε ζούσαν ασκητές, τον ναό του Αγίου Αντωνίου με ένα μικρό πηγάδι, καθώς και το Γουμενόσπηλιο, σημείο συγκέντρωσης για τους ερημίτες.
Η παραλία στην έξοδο του φαραγγιού ανταμείβει και με το παραπάνω τον όποιο κόπο και ταλαιπώρια υποστούν οι πεζοπόροι, τόσο με τα γαλαζοπράσινα νερά, συνήθως είναι πολύ ήρεμα, όσο και με το ψιλό βοτσαλάκι.
Κατακόρυφα και επιβλητικά βράχια υψώνονται γύρω από την ακτή, ενώ στο δυτικό τμήμα της σχηματίζεται μία φυσική καμάρα μέσα στη θάλασσα. Οι πιο τολμηροί, και όσοι διαθέτουν αθλητικά παπούτσια κατά προτίμηση, μπορείτε να σκαρφαλώσετε στα βράχια στην ανατολική πλευρά της παραλίας και να βρεθείτε στη λίμνη Βουρβουλίτη που επικοινωνεί υποθαλάσσια με τη θάλασσα.
Τσιγκράδο, Μήλος
Θεόρατα, επιβλητικά βράχια «αγκαλιάζουν» τον μικρό κολπίσκο με την κάτασπρη αμμουδιά και τα σμαραγδένια νερά του Αιγαίου. Ένα υπέροχο σκηνικό που ανταμείβει τους τολμηρούς που θα επιλέξουν να προσεγγίσουν την παραλία Τσιγκράδο, στο νότιο τμήμα της Μήλου, με αυτοκίνητο και όχι με κάποιο από τα τουριστικά πλοία που πραγματοποιούν εκδρομές από θαλάσσης.
Η κατάβαση στη μικρή ακρογιαλιά αποτελεί πραγματική περιπέτεια, καθώς το μόνο που συνδέει τον δρόμο με την ακτή είναι ένα σκοινί από το οποίο κρατιούνται οι λουόμενοι κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην παραλία καθώς και μια μικρή ξύλινη σκάλα που στηρίζεται μεταξύ των βράχων προς το τέλος της διαδρομής.
Είναι όσο τρομακτικό ακούγεται! Ωστόσο, τόσο τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας και η πάλλευκη αμμουδιά, όσο και το άγριο, επιβλητικό τοπίο των ψηλών βράχων ολόγυρά σας ανταμείβουν και με το παραπάνω τον κόπο και την ταχυκαρδία εκείνων που θα τολμήσουν τον… πιο δύσκολο τρόπο για την προσέγγιση της παραλίας.
Φακίστρα, Πήλιο
Ο μικροσκοπικός κόλπος της Φακίστρας, στο ανατολικό Πήλιο, βρίσκεται 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Τσαγκαράδα και ξεχωρίζει για το εκπληκτικής ομορφιάς, άγριο τοπίο του, το οποίο δεν έχει αλλοιωθεί ακόμα από το μαζικό τουρισμό.
Η καθόλου οργανωμένη ακτή είναι στρωμένη με βότσαλα, έχει κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά και περιβάλλεται από απότομα και ψηλά βράχια, που προσθέτουν επιβλητικότητα στο σκηνικό που αντικρίζετε. Για να την προσεγγίσετε, πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο πλάτωμα του δρόμου και να κατεβείτε πεζή ένα μονοπάτι 200 μέτρων. Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε την σπηλιά της Παναγιάς της Μεγαλομάτας, στο βόρειο άκρο της ακτής, με τους πολλούς, χαρακτηριστικούς σταλακτίτες, όπως κι εκείνη που είναι γνωστή ως «κρυφό σχολειό».
Πόρτο Τιμόνι, Κέρκυρα
Κοντά στον Άγιο Γεώργιο Πάγων, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας, η παραλία Πόρτο Τιμόνι συγκαταλέγεται στις ωραιότερες αλλά και λιγότερο γνωστές του νησιού. Στην ουσία πρόκειται για δύο παραλίες, οι οποίες χωρίζονται από μια στενή λωρίδα γης, με την μικρότερη από τις δύο να ονομάζεται Λιμνί και την μεγαλύτερη Πόρτο Τιμόνι. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι δύο αυτοί απάνεμοι κόλποι έχουν διαφορετική θερμοκρασία νερών.
Κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και λευκό βοτσαλάκι στα όσα τις κάνουν να ξεχωρίζουν. Εδώ κανείς απολαμβάνει ήρεμα το μπάνιο του, περιβαλλόμενος από το καταπράσινο, παρθένο τοπίο του νησιού. Και οι δύο παραλίες είναι ανοργάνωτες. Δίπλα ακριβώς από την παραλία βρίσκεται και μία θαλάσσια σπηλαιά με βαθιά κρύα νερά.
Οι δύο κόλποι βρίσκονται κάτω από τον βράχο όπου είναι χτισμένο το χωριό Αφιώνας, ενώ δεν είναι ορατές από το χωριό και προσεγγίζονται μέσω μονοπατιών που ξεκινούν από τον Αφιώνα, ένα από την πλατεία του χωριού και ένα από την κορυφή του, και μιας διαδρομής που διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά.
Τα στενά μονοπάτια είναι σχετικά κακοτράχαλα γεμάτα με μεγάλες πέτρες, ωστόσο η θέα από τα μισά περίπου της διαδρομής κι έπειτα ανταμείβει και με το παραπάνω την όποια ταλαιπωρία. Στη διαδρομή προς την παραλία συναντώνται μεσαιωνικά ερείπια, καθώς και το εξωκλήσι του Άγιου Στυλιανού σε μια σπηλιά.
Καλό Αμπέλι, Σέριφος
Μία ονειρική και άκρως απομωνωμένη παραλία συναντάται στο νότιο τμήμα της Σερίφου, σε απόσταση 3,5 χλμ. από το Λιβάδι. Ο λόγος για το Καλό Αμπέλι, την παραλία με τους εντυπωσιακείς βραχώδεις σχηματισμούς μέσα και έξω από τη θάλασσα, την χρυσαφένια αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά που προσκαλούν σε δροσιστικά μακροβούτια μακριά από τις πολυσύχναστες πλαζ του νησιού.
Οι βράχοι που βρίσκονται στην δεξιά πλευρά της ακτής λειτουργούν και ως φυσικοί «βατήρες» για βουτιές, ενώ ο υπέροχος βυθός της ακρογιαλιάς αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του snorkeling. Προς το αριστερό τμήαμ του Καλού Αμπελιού βρίσκονται μικροσκοπικά κολπάκια που μπορεί να ανακαλύψει κανείς κολυμπώντας.
Για να την προσεγγίσει, κανείς, θα πρέπει να περπατήσει στο μονοπάτι που οδηγεί σε αυτή για περίπου 20 λεπτά. Ο δρόμος για τα αυτοκίνητα φτάνει μέχρι ένα σημείο, μετά τον οικισμό του Ράμμου και με κατεύθυνση προς τις παραλίες Βαγιά, Γάνεμα και Κουταλάς, και από εκεί σκαλάκια οδηγούν στην Εκκλησία του Σωτήρα, δίνοντας τη σκυτάλη σε κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην ακρογιαλιά. Αν και η πρόσβαση σε αυτή είναι αρκετά δύσκολη, η παραλία ανταμείβει και με τους παραπάνω τους λουόμενους που θα την επιλέξουν.
Η παραλία δεν διαθέτει καμία οργάνωση και σκιά, γι αυτό όσοι την επισκεφτούν θα πρέπει να έχουν προνοήσει προηγουμένως για τα απαραίτητα εφόδια. Στο νότιο άκρο του όρμου, όπου βρίσκεται η παραλία, συναντάται και η βραχονησίδα «Γαρμπιάς» (γνωστή και ως Μικρονήσι), η οποία, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, συνδέεται με τον μύθο του Οδυσσέα.