Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο μοιάζει με παραμύθι, το οποίο κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο όμορφο. Από τα προβλήματα επιβίωσης για εκείνον και την οικογένειά του, στην κορυφή της κορυφαίας διοργάνωσης μπάσκετ στον πλανήτη, το ΝΒΑ. Εκεί όπου πρωταγωνιστεί μαζί με πολλούς συναθλητές του που έχουν πάνω-κάτω τα ίδια βιώματα, αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκείνος κλήθηκε να ξεπεράσει τα εμπόδια που του έβαλε η ζωή, τον κάνουν μια ιδιαίτερη, μοναδική περίπτωση. Και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τη σπυριάρα μπάλα…
«Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά», είχε αναφέρει κάποτε ο Φρίντριχ Νίτσε, αλλά ο Γιάννης -όπως τον γνωρίζουν όλοι παγκοσμίως- έβαλε ψυχή και σώμα σε αυτό που έμελλε να εξελιχθεί σε μια τεράστια καριέρα, η οποία ακόμη βρίσκεται στην αρχή της. Χρειάστηκε, φυσικά, και την τύχη, η οποία είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο που διαπρέπει σε αυτόν τον κόσμο, αλλά το βασικό είναι η δουλειά του καθενός μας, στο να αξιοποιήσει αυτό με το οποίο τον προίκισε η φύση.
Ο «Greek Freak», όπως είναι το προσωνύμιό του, έχει καταφέρει να λάμψει στον σκληρό, αλλά παράλληλα μαγικό κόσμο του NBA, με τους Μιλγουόκι Μπακς να έχουν βρει στο πρόσωπό του τον σούπερ σταρ που τόσο χρειάζονταν, για να επιστρέψουν σε πορεία πρωταθλητισμού. Κάτι που η πόλη στο Ουισκόνσιν είχε να το ζήσει από την περίοδο που στα «ελάφια» αγωνιζόταν ο Όσκαρ Ρόμπερτσον και ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Επίσης, ο Έλληνας φόργουορντ θα είναι φέτος αρχηγός στην ομάδα του στο All Star Game, κάτι που αποτελεί μοναδική επίδοση για μη Αμερικανό μπασκετμπολίστα, ενδεικτικό του πόσο υπολήπτεται του ταλέντου του ο κόσμος που παρακολουθεί τη διοργάνωση.
Αν και όλα έγιναν πολύ γρήγορα για τον Γιάννη, τίποτα δεν συνέβη αμέσως και σίγουρα αξίζει μια ματιά στο παρελθόν του, από τις πρώτες ημέρες που άρχισε να ασχολείται με το μπάσκετ, στα Σεπόλια, μέχρι τη στιγμή που θα μπει ως επικεφαλής της ομάδας του στο «Spectrum Center» της Σάρλοτ, εκεί όπου θα τον ακολουθούν οι Στέφεν Κάρι, Υζόελ Εμπίιντ, Πολ Τζορτζ, Κέμπα Γουόκερ (ως βασικοί), αλλά και οι Μπλεικ Γκρίφιν, Νίκολα Γιόκιτς, Κάιλ Λόουρι, Κρις Μίντλετον, Βίκτορ Ολαντίπο, Ντ’Άντζελο Ράσελ, Νίκολα Βούτσεβιτς, Ράσελ Ουέστμπρουκ και Ντιρκ Νοβίτσκι (αναπληρωματικοί). Απέναντί του θα έχει τον «Βασιλιά» ΛεΜπρον Τζέιμς, που θα έχει στη δική του ομάδα τους Κέβιν Ντουράντ, Τζέιμς Χάρντεν, Κάιρι Ίρβινγκ και Καουάι Λέοναρντ (βασικοί), καθώς και τους ΛαΜάρκους Όλντριτζ, Μπράντλεϊ Μπιλ, Άντονι Ντέιβις, Ντέιμιαν Λίλαρντ, Μπεν Σίμονς, Κλέι Τόμσον, Καρλ-Άντονι Τάουνς και Ντουέιν Ουέιντ. Ονόματα βαριά σαν ιστορία και στη… μέση εκείνος!
Ας πάρουμε τους σταθμούς της καριέρας του από την αρχή…
Είδε το πρώτο φως ήλιου στην Αθήνα
Ο Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994. Παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, του Τσαρλς και της Βερόνικα, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Ελλάδα το 1991. Οι παππούδες του και ο μεγαλύτερος αδελφός του παρέμειναν πίσω στην Αφρική. Οι γονείς του απέκτησαν άλλα τρία αγόρια, όλα στη χώρα μας (όπως ο Γιάννης) τους Θανάση, Κώστα, και Αλέξη, που επίσης ακολούθησαν το μπάσκετ.
Το αθλητικό υπόβαθρο της οικογένειας και η ανάγκη επιβίωσης
Ο πατέρας Αντετοκούνμπο ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Καταλαβαίνει κανείς ότι η οικογένεια του Γιάννη είχε πολύ μεγάλο αθλητικό υπόβαθρο, αλλά όντας ξένοι και με πέντε παιδιά να πρέπει να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, τα παιδιά αναγκάστηκαν να βγουν και αυτά στη βιοπάλη. Ο Σπύρος Βελλινιάτης, κυνηγός ταλέντων στο μπάσκετ και προπονητής, εντόπισε το ταλέντο του σε μια παιδική χαρά, στα Σεπόλια.
«Θεωρούσα ότι ήταν θέμα χρόνου να ξεπηδήσει το επόμενο μεγάλο ταλέντο. Το 2005 ήμουν στον Φιλαθλητικό. Πήγαινα συχνά στον Τρίτωνα και έβλεπα πώς δούλευε ένας φίλος μου και παρακολουθούσα τον Θανάση και την εξέλιξή του. Τότε είδα και τους άλλους τρεις: τον Γιάννη, τον Κώστα και τον Αλέξανδρο. Εκεί κατάλαβα ότι υπάρχει το απόλυτο. Παιδιά που ήξερα ότι αργά ή γρήγορα θα φανούν», είχε δηλώσει στο newsbeast.gr ο άνθρωπος που ανέδειξε τον «Greek Freak».
«Γνώριζα ότι δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός και ότι έπρεπε να τον δημιουργήσω. Είχα μάθει ότι στον Φιλαθλητικό είχαν δώσει σε ένα Ελληνόπουλο από επαρχία μια υποτροφία και ότι είχαν στο δυναμικό τους ένα παιδί από την Αφρική. Διέκρινα πως δεν είχαν κάποιο πρόβλημα με τα παιδιά μεταναστών και πρότεινα στην ομάδα τον Γιάννη». Εκεί δόθηκε το «ΟΚ» και κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία…
Από τον Φιλαθλητικό στον μαγικό κόσμο του NBA
Όλα τα παραπάνω ανάγκασαν τον Γιάννη να ασχοληθεί με το μπάσκετ αρκετά αργά, το 2007, σε ηλικία 13 ετών. Άλλωστε, δεν ήξερε και πολλά από το άθλημα, καθώς του άρεσε το ποδόσφαιρο. Ο Φιλαθλητικός κέρδισε την άνοδό του στην Α2 το 2011 και εκείνος άρχισε να γίνεται γνωστός στον «μικρόκοσμο» του αθλήματος. Την ίδια ώρα, όμως, ομάδες από το εξωτερικό -και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, άρχισαν να τον παρακολουθούν στενά.
Αν και ο ίδιος, όπως και τα τρία αδέλφια του, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, δεν απέκτησε αυτόματα το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Έτσι, για μεγάλο διάστημα θεωρούταν ξένος. Έως την ηλικία των 18 ετών δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας, ούτε της Νιγηρίας. Τελικά, αυτό το θέμα λύθηκε λίγο πριν ανοίξουν τις πύλες τους οι ΗΠΑ, με παρέμβαση της Πολιτείας. «Η επιτάχυνση της διαδικασίας στην περίπτωση του Θανάση και του Γιάννη Αντετοκούμπο ήταν μια πράξη που ωφέλησε την Ελλάδα και η δημόσια παρουσία τους τιμά την πατρίδα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο γενικός διευθυντής των Μπακς, Τζον Χάμοντ, τον είχε δει να προπονείται και να αγωνίζεται και αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε να πάρει το ρίσκο το 2013. Έτσι, στις 28 Απριλίου εκείνου του έτους ο Γιάννης έμαθε ότι θα συμμετάσχει στο ντραφτ του ΝΒΑ και στις 27 Ιουνίου του ίδιου έτους επιλέχθηκε στο Νο 15 από τα «ελάφια». Μαζί με τον Θανάση, πανηγύρισαν το γεγονός, κρατώντας στα χέρια τους την ελληνική σημαία. Ήταν η υψηλότερη θέση Έλληνα σε ντραφτ, επίδοση που ανήκει πλέον στον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος επιλέχτηκε στο Νο 13 το 2016 από τους Σακραμέντο Κινγκς.
Η πρώτη χρονιά στο NBA έδειξε τι θα ακολουθήσει
Η κορυφαία Λίγκα μπάσκετ του πλανήτη υποδέχθηκε τον Αντετοκούνμπο, έτοιμη να αναδείξει το ταλέντο του. Από τη μεριά του έπρεπε να μπει πολλή δουλειά, επιμονή και υπομονή, μέχρι να πάρει τον χρόνο του. Τον οποίο πήρε γρήγορα, καθώς τη σεζόν 2013-14 έπαιξε μέσο όρο 24,6 λεπτά, έχοντας ως συγκομιδή 6,8 πόντους, 4,4 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ. Μετά την εδραίωσή του στο NBA, η οικογένεια μετακινήθηκε από την Αθήνα στο Μιλγουόκι.
Η δεύτερη σεζόν (2014-15) ήταν ακόμη καλύτερη και έτσι σε μέσο όρο 31,4 λεπτά είχε επίδοση 12,7 πόντους, 6,7 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ ανά παιχνίδι. Εκεί άρχισε να φαίνεται ότι κάτι μεγάλο έρχεται. Μάλιστα, οι Μπακς μπήκαν και στα πλέι οφ. Και στην τρίτη του σεζόν (2015-16) η εικόνα του Γιάννη ήταν ξανά βελτιωμένη, αν και η ομάδα του Μιλγουόκι δεν κατάφερε να περάσει στα πλέι οφ. Οι 16,9 πόντοι, τα 7,7 ριμπάουντ και οι 4,3 ασίστ ανά 35,3 λεπτά μέσο όρο, δείχνουν ότι ο ίδιος έκανε βήματα μπροστά.
Από την τέταρτη σεζόν (2016-17), ο Έλληνας φόργουορντ άρχισε να… εκτοξεύεται. Σε 35,3 λεπτά ανά παιχνίδι, είχε μέσο όρο 22,9 πόντους, 8,7 ριμπάουντ και 5,4 ασίστ. Κατάφερε να γίνει και All Star, συγκεντρώνοντας 1.604.463 ψήφους, ακολουθώντας τον Λεμπρόν Τζέιμς και τον Κάιρι Ίρβινγκ. Παράλληλα, έγινε και ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία των Μπακς που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, σπάζοντας το ρεκόρ του θρυλικού Τζαμπάρ.
Η προηγούμενη χρονικά σεζόν (2017-18) ήταν η καλύτερη του Αντετοκούνμπο. Με 26,9 πόντους, 10 ριμπάουντ και 4,8 ασίστ μέσο όρο σε 36,7 λεπτά ανά ματς. Εννοείται ότι ήταν ξανά μέλος της βασικής πεντάδας στο All Star Game, όντας στις επιλογές του Στεφ Κάρι.
Το σημαντικό κεφάλαιο «εθνική ομάδα» και η πολυπόθητη επιστροφή
Τον Ιούλιο του 2016 ο Θανάσης και ο Γιάννης ξεκίνησαν τη στρατιωτική τους θητεία στον Ελληνικό Στρατό. Εκεί υπηρέτησαν για τρεις μήνες, ως Έλληνες του εξωτερικού. Με την εθνική Ελλάδας ξεκίνησε ως μέλος της ομάδας Νέων, συμμετέχοντας στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 2013 στην Εσθονία.
Το 2014 ο Φώτης Κατσικάρης τον κάλεσε για την προετοιμασία της εθνικής Ανδρών ενόψει του Μουντομπάσκετ 2014, στο οποίο και συμμετείχε. Το 2015 πήρε μέρος και στο Ευρωμπάσκετ, στο οποίο η «γαλανόλευκη» κατέλαβε την 5η θέση, με μόλις μια ήττα (7-1). Ο προημιτελικός αγώνας με την Ισπανία «πόνεσε» το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που θα μπορούσε να πετύχει σαφώς περισσότερα πράγματα στη διοργάνωση.
Η επόμενη συμμετοχή του με την εθνική Ελλάδος ήταν στα προκριματικά του Τορίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Η ομάδα απέτυχε να προκριθεί, καθώς έχασε από την Κροατία με 66-61. Τα όσα έγιναν στην προετοιμασία της «γαλανόλευκης» για το Ευρωμπάσκετ του 2017 απομακρύνουν τον παίκτη από την ομάδα, ενώ και οι Μπακς έπαιξαν τον δικό τους ρόλο, καθώς δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν με το πολυτιμότερό τους περιουσιακό στοιχείο. Ωστόσο, ο ίδιος έδειξε έτοιμος να συνδράμει στην προσπάθεια που θα γίνει στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 στην Κίνα.
Το «χρυσό» συμβόλαιο και η ανάδειξή του ως αρχηγός All Star ομάδας
Το 2016 ο Γιάννης υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο 100 εκατ. δολαρίων, γεγονός που τον κατέστησε τον πιο ακριβοπληρωμένο Ευρωπαίο παίκτη στο πρωτάθλημα μετά τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Ο Γερμανός αστέρας των Ντάλας Μάβερικς έχει να υπερηφανεύεται για το πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει η ομάδα του με εκείνον πρωταγωνιστή, αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που δεν μοιάζει τόσο μακρινό για τον Έλληνα φόργουορντ.
Τον Ιούλιο του 2018 ο Αντετοκούνμπο έγινε ο αθλητής που διακόσμησε το εξώφυλλο του NBA 2K στην κανονική του έκδοση (στην ειδική έκδοση προβλήθηκε ο Τζέιμς), όντας ο πρώτος μη Αμερικανός αθλητής του NBA που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Αλλά, το μεγαλύτερό του -μέχρι σήμερα- επίτευγμα ήρθε με… όχημα τις εμφανίσεις του στην τρέχουσα σεζόν. Έχοντας 27,1 πόντους, 12,6 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ, 1,4 μπλοκ και 1,4 κλεψίματα μέσο όρο σε 33,1 λεπτά ανά ματς, ψηφίστηκε από τον κόσμο ως αρχηγός της ομάδας του από την Ανατολική Περιφέρεια, με 2.670.816 ψήφους. Έτσι, θα μπει στο παρκέ ως ο άνθρωπος που είναι έτοιμος να εκθρονίσει τον «Βασιλιά» ΛεΜπρον.
Παράλληλα, ο Γιάννης έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο του MVP αυτής της σεζόν, έχοντας ως «απειλές» τον περσινό κάτοχο του τίτλου, Τζέιμς Χάρντεν, αλλά και τον… διαστημικό Πολ Τζορτζ. Τα «ελάφια» έχουν ρεκόρ 42-14, όντας η καλύτερη ομάδα του NBA και πάνε φουλ για το πλεονέκτημα έδρας μέχρι το τέλος των πλέι οφ. Περιττό είναι να αναφερθεί πόσο καθοριστική είναι η συμβολή του «Greek Freak» σε αυτό και πόσα ακόμη περιμένουν άπαντες στο Μιλγούκι, που τόσο διψούν για έναν τελικό της ομάδας.