«Έζησα μια ζωή γεμάτη κι αν ήταν να πεθάνω αύριο δεν θα έδινα δεκάρα. Έζησα. Και, αλήθεια, τα έκανα όλα»! Αν υπήρχε ένας καλλιτέχνης που μπορούσε να πει το παραπάνω και να ήταν πραγματικότητα, τότε αυτός θα ήταν ο Φρέντι Μέρκιουρι.
Και όντως ο -για πολλούς- κορυφαίος τραγουδιστής που πάτησε ποτέ το πόδι του στη γη, έζησε μια σύντομη ζωή αλλά στα «κόκκινα». Έκανε ότι ήθελε, όπως ήθελε, όταν ήθελε χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.
Έζησε με πάθος και έφυγε νωρίς. «Δεν θα γίνω ένας ροκ σταρ. Θα γίνω ένας θρύλος» είχε πει κάποτε. Και έγινε. Αποχαιρέτισε τους θαυμαστές του τραγουδώντας το «the show must go on» αν και η κατάσταση της υγείας του εκείνη την περίοδο ήταν ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη και εκείνος πονούσε αφόρητα.
Αποχαιρέτισε τους πάντες, αφήνοντας πίσω του -πέρα από τη μουσική του, που σήμερα αποτελεί ένα διαμάντι- και διάφορες ιστορίες καθημερινής τρέλας που ενίοτε είχαν και ροζ απόχρωση. Μια από αυτές τις ιστορίες είχε διαδραματιστεί στην Αθήνα. Στα στενά δρομάκια του κέντρου της πρωτεύουσας που ο θρυλικός τραγουδιστής έψαξε την ηδονή…
Μια επίσκεψη που έμεινε κρυφή
«Πάνω στη σκηνή είμαι ένας διάβολος. Κάτω από τη σκηνή είμαι κοινωνικός απόβλητος», είχε πει ο Φρεντι Μέρκιουρι και φρόντιζε αυτή του την ατάκα να την επιβεβαιώνει σχεδόν συνέχεια.
Πάνω σε τεράστιες σκηνές, ο Μέρκιουρι έδειχνε ικανός με τη συνεχή κίνησή του, τον θεατρινισμό και την πληθωρικότητά του, να τις γεμίζει μόνος του. Όταν κατέβαινε από αυτές φρόντιζε να κάνει πράγματα που θα σόκαραν ακόμα και τις πιο απελευθερωμένες κοινωνίες. Ήταν ομοφυλόφιλος, δεν το έκρυβε και έτσι αναζητούσε την ηδονή οπουδήποτε θεωρούσε πως μπορεί αν την βρει. Γι αυτό τον λόγο, άλλωστε, είχε ερωτικές σχέσεις και με τα δυο φύλα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο διάσημος τραγουδιστής βρέθηκε στην Αθήνα για λίγες ημέρες. Δεν βρέθηκε στην πρωτεύουσα επίσημα και αυτό του έδινε το περιθώριο να κινείται χωρίς να γίνεται αντιληπτή η παρουσία του. Κράτησε την επίσκεψη αυτή κρυφή.
Κυκλοφορούσε συνοδεία ενός Έλληνα παραγωγού ο οποίος του «σύστησε» το περίφημο… Athens by night! Ο Μέρκιουρι ακολουθούσε χωρίς βεντετισμούς ή ιδιαίτερες απαιτήσεις. Σε μια από τις νυχτερινές του βόλτες ο Μέρκιουρι ζήτησε από τον παραγωγό να τον πάει σε ένα gay bar. Εκείνος του εξήγησε πως ναι μεν αυτά τα μπαρ υπάρχουν στην πρωτεύουσα αλλά δεν λειτουργούν με τις συνθήκες που ο διάσημος μουσικός γνωρίζει και έχει συναντήσει στο εξωτερικό. Εδώ τα πράγματα είναι πιο «κλειστά», πιο «μαζεμένα» και σίγουρα κυριαρχεί ένας φόβος.
Ο Μέρκιουρι επέμεινε και έτσι οι δυο τους, πήγαν σε ένα από τα πιο γνωστά gay bar που βρισκόταν στην Πλακά. Μέσα σε λιγότερο από μια ώρα ο Μέρκιουρι -προφανώς διατηρώντας την ανωνυμία του- βρήκε τη συντροφιά που έψαχνε στο πρόσωπο ενός άγνωστου νεαρού με τον οποίο έφυγαν μαζί από το μπαρ.
Πριν φύγει από εκεί ο Μέρκιουρι είπε στον παραγωγό να πάει να τον πάρει μετά από ένα τριήμερο από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε. Κανείς δεν ξέρει που πήγε εκείνες τις ημέρες που «εξαφανίστηκε». Όταν πέρασαν, ωστόσο, ο Φρέντι Μέρκιουρι εμφανίστηκε και πάλι και στη συνέχεια αποχώρησε από την Αθήνα.
Οι ροζ βόλτες με την πριγκίπισσα Νταϊάνα
Βόλτες όπως αυτή που έκανε στην Αθήνα, ο Φρέντι Μέρκιουρι έκανε σχεδόν σε κάθε πόλη που πήγαινε, ωστόσο, μια έχει μείνει στην ιστορία και πλέον έχει περάσει στη σφαίρα του μύθου.
Είναι μια ιστορία που αν και συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της δίχως όρια ζωής του Μέρκιουρι απουσιάζει από την κινηματογραφική βιογραφία «Bohemian Rhapsody», με τον Ράμι Μάλεκ να υποδύεται τον χαρισματικό leader των Queen, που προβάλλεται στους κινηματογράφους.
Πρόκειται για μια θρυλική βόλτα που έκανε με την πριγκίπισσα Νταϊάνα μια νύχτα στο Λονδίνο και την οποία αποκαλύπτει η ηθοποιός Κλίο Ρόκος στο βιβλίο της «The Power of Positive Drinking». Όπως γράφει, λοιπόν, η ίδια μαζί με τον κωμικό Κένι Έβερετ, τον Φρέντι Μέρκιουρι και τη Νταϊάνα μετά από ένα βράδυ με άφθονη σαμπάνια έκαναν σχέδια για νυχτερινή εξόρμηση. Η αγαπημένη πριγκίπισσα των Βρετανών επέμενε να πάει μαζί τους, οι δυο ηθοποιοί διαφωνούσαν, ωστόσο, τη λύση την έδωσε ο Μέρκιουρι ο οποίος αφού πρώτα τους είπε «άντε, αφήστε το κορίτσι να διασκεδάσει λίγο» στη συνέχεια την… έντυσε με αντρικά ρούχα για να μην την αναγνωρίσει κανείς.
Της φόρεσε ένα στρατιωτικό σακάκι, καπέλο και γυαλιά ηλίου και οι τέσσερις τους κατέληξαν σε ένα από τα πιο διάσημα gay bar του Λονδίνου, το «Royal Vauxhall Tavern», στο νότιο τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας! «Όταν μπήκαμε μέσα, νομίζαμε ότι όλοι θα καταλάβουν ότι είναι η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Όμως ο κόσμος έδειχνε να την αγνοεί. Ήταν σαν να μην υπάρχει και αυτό το λάτρευε. Όλοι ασχολούνταν με τον Φρέντι και εκείνη απολάμβανε τα ποτά της», γράφει η Κλίο Ρόκος.
Το πρόωρο τέλος ενός λαμπερού αστεριού
Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε τον Σεπτέμβριου του 1946 στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικανικό νησί που τότε ήταν βρετανική αποικία και σήμερα μέρος της Τανζανίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Φαρόκ Μπουλσάρα το οποίο άλλαξε σε Φρέντι Μέρκιουρι λίγο μετά την ίδρυση των Queen το 1970.
Το Μέρκιουρι, Ερμής εις το ελληνικότερον, προέκυψε μέσα από το τραγούδι «My Fairy King» (που περιλαμβάνεται στο πρώτο άλμπουμ των Queen) στο οποίο υπάρχει ο εξής στίχος: «Mother Mercury, look what they’ve done to me, I cannot run I cannot hide.» Αφού ηχογραφήθηκε το κομμάτι ο Φαρόκ Μπουλσάρα ρωτήθηκε εάν η «Mother Mercury» του τραγουδιού αναφέρεται στην μητέρα του και αυτός απάντησε: «Yes, and from now on I’ll be Freddie Mercury»!
Το ξεχωριστό χαμόγελο του Μέρκιουρι ήταν αποτέλεσμα τεσσάρων επιπλέον δοντιών που πού υπήρχαν στο βάθος του στόματός του και τού «έσπρωχναν» την οδοντοστοιχία μπροστά. Ο ίδιος δεν ήθελε ποτέ να τα φτιάξει, επειδή φοβόταν ότι αυτό θα επηρέαζε τις φωνητικές του ικανότητες.
Αν και είχε πολλές ομοφυλοφιλικές σχέσεις, φαίνεται πως η μεγάλη αγάπη της ζωής του ήταν μια γυναίκα. Πρόκειται για την Mary Austin. Έζησαν πολλά χρόνια μαζί και η σχέση τους τελείωσε όταν ο Μέρκιουρι παραδέχθηκε δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος. Όταν πέθανε, της άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, το σπίτι και τα πνευματικά του δικαιώματα. Το τραγούδι «Love of my life» είχε γραφτεί για εκείνη.
Ο Φρέντι Μέρκιουρι, έμαθε πως πάσχει από τον ιό HIV το 1987 αλλά δεν ήθελε να το ανακοινώσει. Λίγοι ήταν οι άνθρωποι που το γνώριζαν, ειδικά το πρώτο διάστημα. Όταν η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευσε αποφάσισε να επισπεύσει το θάνατό του, σταματώντας τη θεραπεία του, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει παυσίπονα.
Λίγο πριν το τέλος ο ίδιος ο Μέρκιουρι αποφασίζει με ανακοίνωση στον Τύπο να επιβεβαιώσει τις φήμες που κυκλοφορούσαν και τον ήθελαν βαριά άρρωστο από τον ιό που τότε θέριζε ανθρώπινες ζωές. Περίπου δυο ημέρες αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου του 1991, ο Φρέντι Μέρκιουρι έφυγε από τη ζωή αλλά το άστρο του παραμένει φωτεινό ακόμα και σήμερα.