Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά παγκοσμίως, με κάθε περιοχή να βάζει τη δική της μοναδική πινελιά σε αυτή τη διαχρονική λιχουδιά. Από τις λεπτές και τραγανές ιταλικές ζύμες μέχρι τις πληθωρικές εκδοχές του Σικάγο, οι επιλογές είναι αμέτρητες.

Όμως, σύμφωνα με το Time Out, μία πίτσα ξεχωρίζει από όλες τις άλλες και κατακτά τον τίτλο της καλύτερης στον κόσμο. Σε μια λίστα που περιλαμβάνει λαχταριστές δημιουργίες από τη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και πολλές άλλες πόλεις, η απόλυτη νικήτρια έρχεται -πού αλλού;- από τη γενέτειρα της πίτσας, τη Νάπολη!

Στόχος του Time Out ήταν να παρουσιάσει μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα με τις κορυφαίες πίτσες στον κόσμο, καθεμία με τη δική της μοναδική ταυτότητα και γευστική παράδοση. Για να δημιουργήσει αυτή την κατάταξη, απευθύνθηκε στους έμπειρους ταξιδιωτικούς συντάκτες και διεθνείς συνεργάτες του, ζητώντας τους να μοιραστούν τα αγαπημένα τους μέρη για μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία πίτσας.

Ανάμεσα στις τιμητικές αναφορές της λίστας ξεχωρίζουν η Pizza Capricciosa από την 180g Pizzeria Romana στη Ρώμη, μια κλασική από την περίφημη Scarr’s Pizza στη Νέα Υόρκη, καθώς και μια ιδιαίτερη umami πίτσα με σκουμπρί και σάλτσα μανιταριών shiitake από την Pizza Marumo στο Τόκιο, που εντυπωσιάζει με τον τολμηρό γευστικό της συνδυασμό. Ωστόσο, στην κορυφή της ολοκαίνουργιας κατάταξης πίτσας του Time Out βρίσκεται, φυσικά, μια πίτσα μαργαρίτα από τη Νάπολη.

Σύμφωνα με την Gabriela R. Proietti, την τοπική εμπειρογνώμονα του Time Out στη γενέτειρα της πίτσας, η καλύτερη προέρχεται από την Pizzeria da Attilio, μια πιτσαρία τρίτης γενιάς στη ζωντανή, ιστορική συνοικία της Pignasecca, και είναι γεμάτη με ντομάτες San Marzano, fior di latte από το Vico Equenese, παρμεζάνα 24 μηνών ωρίμανσης και λίγο φρέσκο βασιλικό.

«Η Pizzeria da Attilio σερβίρει κλασική πίτσα ναπολιτάνικου τύπου από την εποχή του πολέμου και παραμένει αναλλοίωτη προς το καλύτερο από το 1938. Δεν σας απογοητεύει ποτέ με την κλασική Pizza Margherita, τη βασίλισσα όλων των πιτσών. Τα υλικά προμηθεύονται προσεκτικά από τις παρακείμενες παραθαλάσσιες πόλεις, δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι του γρήγορου φαγητού», γράφει η Gabriela.

Με μια συνταγή που έχει τελειοποιηθεί μέσα από δεκαετίες παράδοσης, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη που αυτή η πιτσαρία καταλαμβάνει την κορυφή της λίστας.